Comités Estratègics d’Innovació Especialitzats (CEIE)
L´Agència Valenciana de la Innovació (AVI) promou una interlocució sistèmica i efectiva entre especialistes científiques en una àrea de coneixement concret amb persones tecnòlogas, empreses i Administracions públiques amb l'objectiu que allò que es produïsca o el servei que es preste tinga una necessitat real sobre la qual se sustente el treball de tots els components del Sistema Valencià d'Innovació (SVI). L'objectiu final és que les innovacions i tecnologies resultants de la participació coordinada de tots els agents del SVI acaben sent incorporades tant per les empreses com per la pròpia Administració, injectant d'aquesta manera valor afegit a les diferents activitats econòmiques.
Els grups especialitzats del Comité Estratègic d'Innovació (CEI) contribueixen a oferir resposta als grans desafiaments del teixit productiu amb solucions tecnològiques innovadores. A més de detectar les oportunitats de R+D+i, els equips de treball, integrats per representants de la comunitat científica, empresarial i tecnològica, han d'identificar els agents del SVI capacitats per al seu desenvolupament, definir les accions necessàries per a la seua implementació en el si de les empreses i proposar eines i incentius de política d'innovació per a maximitzar el seu impacte.
Agroalimentació
El conseller delegat de Dulcesol, Rafael Juan, coordina aquest grup de treball, en el qual s'integren els científics José María García Álvarez-Coque (Universitat Politècnica de València), Amparo López (Instituto de Agroquímica y Tecnología de los Alimentos), Luis Navarro (ACCIDI), José Pío Beltrán (IBMCP) i María José Frutos (UMH Ciagro), a més d'Andrés Pascual per part d'AINIA. La visió empresarial està representada per Mª Carmen Morales (Anecoop), Luis Plá (Mercadona), Daniel Ramón (Biopolis) i Raúl Martín (Embutidos Francisco Martínez).
2018
2023
Alimentació i Dieta hospitalària
Aquest comité d'innovació està coordinat per la catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública Dolores Corella i compta amb els especialistes mèdics i científics Antonio Miguel Picó (Hospital General d'Alacant), Carmen Ribes-Koninckx (Hospital La Fe de València) i Miguel Civera (Hospital Clínic de València) Amparo Tárrega (IATA-CSIC) i Purificación García (UPV), així com Ana Zaragoza (UA) i Paula Crespo (CODiNuCoVa). Al grup participen dos representants dels instituts tecnològics, Juan Antonio Costa (Aimplas) i Encarna Gómez (AINIA), a més de la chef María José San Román,(Restaurante Monastrell) que té una estrela Michelín. La visió empresarial la proporcionen Zarza Burgués (Servicios y proyectos de Catering) i Javier Cervera, (Interfood Restauración).
Àrees industrials intel·ligents
Més de 70 científics, gestors i empreses de parcs empresarials han participat en els diàlegs tecnològics per a definir un nou model de gestió intel·ligent d'aquestes instal·lacions. S'han organitzat un total de nou taules de treball en Alacant, Almussafes, Castelló i València que han permès identificar més de 50 innovacions diferents al voltant de sis eixos estratègics: subministrament d'aigua i energia, residus, mobilitat i logística, seguretat i resiliència davant desastres i coordinació d'emergències.
Automoció i mobilitat sostenible
El president del Grup Segura, Francisco Segura, coordina aquest equip de treball, en el qual s'integren els científics Hendrik Jan Bolink (Instituto de Ciencia Molecular - UV), Gustau Camps-Valls (Grupo de Procesado de Imagen y Señales - UV) y Raúl Payri (Instituto Universitario de Motores Térmicos - UPV). els instituts tecnològics aporten a Marta García (ITE), Carlos Monerris (Itene) y Laura Olcina (ITI), mentre que el sector empresarial completa aquest grup d'experts amb altres cuatre representants: Pablo Bayo (Faurecia), Rubén Darío (Vectalia) i Antonio Ortín (ETRA I+D).
2018
2023
Descarbonització
El comité estratègic està coordinat pel professor Avelino Corma, de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ UPV-CSIC) i compta amb altres quatre representants de la comunitat científica: Eliseo Monfort (Universitat Jaume I de Castellón), Emilia Morallón (Universidad de Alicante), María del Carmen Román (Universidad de Alicante) i José Manuel Serra (ITQ UPC-CSIC). Així mateix, Manuel Aragonés (AIJU); José Antonio Costa (AIMPLAS), Marta García (ITE) i Gustavo Mallol (ITC) proporcionen el coneixement i l'experiència acumulada en els instituts tecnològics. El teixit productiu aporta, amb l'aval de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) , un total de set representants: Alberto Echavarría (ASCER), Javier Cervera (Baleària), Alicia Rubio (BP), Óscar Nasarre (CEMEX), Cecilia Berganza (CEMEX), Jesús Carretero (Quimacova) i Carlos Miguel Casas (Vectalia).
Destinacions turístiques intel·ligents
El comité d'innovació està auspiciat per l'AVI i lnvat·tur i coordinat pel director de l'Institut Tecnològic de Producte Infantil o Oci (Aiju), Manuel Aragonés. En representació de la xarxa autonòmica de Destinacions Turístiques Intel·ligents participen Aida García (Ajuntament de Benidorm); Carlos Marco (Ajuntament de Gandia); Luis Miguel Morant (Ajuntament de l’Alfàs del Pi) i Lorena Zamora (Ajuntament d'Alcoi). A més, s'afegeixen al grup els científics José Antonio Ivars (Universitat d'Alacant); Jaume Llorens (Universitat Jaume I); Enrique Bigné (Universitat de València) i Laura Sebastià (Universidad Politècnica de València), i els tecnòlegs Fran Ricau (ITI) i José Darío Such. La part empresarial està representada per Federico Fuster (GF Hotels), Pablo Hernández (Hoteles RH) i Francisco J. Ribera (Gran Hotel de Peñíscola), mentre que assisteixen com a convidats representants d'Invat·tur, Fundació Turisme Benidorm i Visit Valencia.
Economia Circular
El grup està liderat per l'ex director de AIDIMME, Mariano Pérez, i compta amb la participació dels experts Juan Bautista Carda (Universitat Jaume I), Joaquín Melgarejo, Jorge Olcina (Universidad de Alicante) y Eduardo Palomares (ITQ UPV-CSIC) a més de representants dels instituts tecnològics com José Antonio Costa (Aimplas), Antonio Dobón (Itene) y Vicente Cambra (Aitex). Maite Castillo (UBE Corporation Europe), Amelia Navarro (Hidraqua), Eva Giner (SPB) y Ángel Martínez representen al sector empresarial.
2018
2023
Emergències
Aquest equip multidisciplinari està coordinat pel catedràtic de Comunicacions de la Universitat Politècnica de València Manuel Esteve, però compta amb altres tres científics: José Ángel Berná (Universitat d'Alacant), Sergio García-Nieto (Universitat Politècnica de València) i Ángela Sanjuan (Universitat d'Alacant). Per la seua part, Vicente Blanes (Aitex), Mercedes Sanchís (IBV) i Cristina Llobell (Inescop) representen als instituts tecnològics en el comité. Així mateix, el teixit productiu aporta, amb l'aval de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), tres representants: Roberto Guzmán (Robotnik), Ignacio Llopis (IoTSens) i Miguel Juan, (S2 Grup). L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències també contribueix amb la seua experiència com a òrgan coordinador dependent de l'Administració autonòmica.
Hàbitat Sostenible
Coordinat pel conseller delegat de Royo Group, Raül Royo, el comité compta amb una àmplia representació científica, personificada en Antonio Gallardo (Universitat Jaume I), Francisco Flórez y Víctor Echarri (Universitat d'Alicant); i José Miguel Corberán i Juan José Moragues (Universitat Politècnica de València). Per altra banda, Vicente Blanes (AITEX), Rosa María Pérez (AIDIMME), Vicente Lázaro (ITC), representen als instituts tecnològics, i Begoña Serran o asisteix per l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), una fundació de la qual forma part la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori i les principals entitats del sector en la Comunitat Valenciana. Per últim, la visió empresarial està garantida amb la concurrència de Luis Hernández (Grespania), Carlos Muñoz (Becsa) i Gustavo Valbuena (Actiu).
Indústria aeroespacial
Coordinat el president executio de PLD Space, Ezequiel Sánchez, el comité comta amb una ampla participació de la indústria aeroespacial, representada per Antonio Carrasco (Emxys), Aarón De Bernardis (Nax Solutions), Francho García Lacarte (Arkadia Space), José Nieto (ESPAI AERO CV) i Justo Vellón (Aeroport de Castelló). Els investigadors Sergio Cuenca (UA), Luis Miguel García Cuevas (UPV), Ausias Garrigós (UMH), Israel Quintanilla (UPV), Enrique Sánchez (UJI) i José Antonio Sobrino (UV) integren la delegació científica, mentre que Anabel Crespo (Aimplas) i Samuel Félix (Aidimme) representen als instituts tecnològics. Com a novetat, el comité alberga al delegat territorial del Col·legi Oficial d'Enginyers Aeronàutics d'Espanya, Álvaro J. Paula, com a representació de la societat civil, així com al president de VAL SPACE Consortium, Vicente Boria, en qualitat de convidat.
Mobilitat, transport i infraestructures
Coordinat pel catedràtic de la Universitat Politècnica de València (UPV) i director de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Camins, Canales i Ports, Eugenio Pellicer, en aquest comité d'innovació participen els catedràtics Roberto Tomás (Universitat d'Alacant), Joaquín Huerta (Universitat Jaume I) i José Antonio Sobrino (Universitat de València); mentre que Vicente Cambra (Aitex), Javier Mira (ITC), Ana Isabel Soria (ITE) i Carmen Sánchez (ITENE) representen als instituts tecnològics. Així mateix, la perspectiva empresarial l'aporten Juan Manuel Díez (Autoritat Portuària de València), Ezequiel Moltó (Corporación Empresarial Vectalia), Ignacio Bertolín (Grupo Bertolín) i Juan Antonio Delgado (Stadler Rail Valencia). Completen aquest grup de treball representants de l'àrea de transport de la Generalitat i de l'Autoritat de Transport Metropolità de València, Manuel Martínez.
Salut
Està coordinat per la científica del Centro de Investigación Príncipe Felipe (CIPF), María Jesús Vicent i compta amb la participació dels científics María Isabel Acién (Hospital Universitari Sant Joan d'Alacant), Salvador Martínez (Instituto de Neurociencias), Damià Tormo (Fundación Columbus), Josep Redón (Instituto de Investigación Sanitaria INCLIVA), Esther Soler (Hospital General d'Elx) i Cristina Botella (Universitat Jaume I), així com amb el tecnòleg Javier Sánchez, del Instituto de Biomecánica de Valencia (IBV). El sector empresarial està representant per Mara Gracia (Surgival), José María Lagarón (Bioinicia), Francisco Sanchís (Elix Pharma) i Lorena Saus (Grupo Ascires).
2018
2023
Soledat no desitjada en col·lectius vulnerables
Coordinat per la vicepresidenta de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia i profesora titular de la Universitat de València, Sacramento Pinazo; l'equip multidisciplinari compta amb Daniel Ruiz (Universitat d'Alacant), Javier Palanca i Vicente Traver (Universitat Politècnica de València) i Rosa Baños (Universitat de València) com a representants de la comunitat científica, mentre que participen per part dels instituts tecnològics Rocío Zaragozá (AIJU) i Rakel Poveda (IBV). A més, el teixit productiu aporta quatre integrants a aquest comité: Soledad Alonso (Gesmed), Celia Sánchez (One Million Bot S.L.), Joaquín Rieta (PrevenPro) i Pau Amat (Soft Home Services). La relació d'integrants es completa amb la directora autonòmica d'Intervenció Social de Creu Roja, Teresa Navarro i la presidenta de la comissió d'Educació d'aquesta organització a la Comunitat Valenciana, Amparo Pérez, així com el director del departament de Servicis Tecnològics Digitals de Creu Roja Espanyola, Carlos Capataz. Assisteix un representant de la Conselleria de Serveis Socials.
Nota de premsa - Segona reunió
Tecnologies habilitadores
Francisco Blanes, que està acompanyat per altres investigadors com José Duato; Javier Martí (Instituto de Nanofotónica), Rosa Llusar (Universitat Jaume I) y Nuria Oliver (Data-pop Alliance). El grup de treball es completa amb Eduardo Calabuig (Inescop); Laura Olcina, del Instituto Tecnológico de Informática (ITI); representants d'empreses amb un elevat component tecnològic com Francisco Gavilán (Nunsys); Vicente Navarro (Bioithas), Enrique Silla (Jeanología) o Ramón Debón (Colorker).
2018
2023