Premsa

El comité d’alimentació i dieta hospitàlaria de l’AVI proposa el desenvolupament de dispositius per avaluar l’estat nutricional de les persones malaltes

L’equip d’especialistes que assessora la Conselleria de Sanitat i l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) en la identificació de noves solucions tecnològiques i innovacions que milloren l’alimentació i dieta als hospitals de la Comunitat Valenciana, així com els processos logístics associats, ha proposat, entre altres accions, el desenvolupament de nous sistemes de mesurament que permeten avaluar i mantindre un seguiment exhaustiu de l’estat nutricional dels i les pacients.

En aquesta línia, es planteja el disseny de sensors capaços de mesurar aspectes nutricionals com, per exemple, el pes en malalts enllitats amb el risc de desnutrició, així com el desenvolupament d’aplicacions basades en la gamificación per a ajudar els pacients que han rebut l’alta a seguir una dieta saludable a la seua casa.

El comité d’innovació en dieta i alimentació hospitalària suggereix, així mateix, la millora en l’automatització dels sistemes de verificació que garantisquen que la dieta servida coincideix amb la pautada pel personal facultatiu i advoca per optimitzar els sistemes d’alerta a fi d’identificar a pacients amb al·lèrgies alimentàries o risc de desnutrició i adaptar els menús a les seues necessitats.


Equipament intel·ligent

El desenvolupament d’equipament intel·ligent que permeta, per exemple, calfar els plats ‘in situ’, a més de recollir informació sobre el grau d’acceptació d’aquests, és una altra de les recomanacions que ha consensuat aquest equip multidisciplinari, que també defensa la reutilització i substitució, sempre que existisca una alternativa més sostenible i igualment segura, dels plàstics que s’inclouen en els menús, bé com a parament d’un sol ús o com a envàs alimentari.

En aquest sentit, les persones expertes coincideixen que la introducció de millores en la dieta contribuirà a reduir els desaprofitaments en aquests serveis hospitalaris, tant els referits a aliments no consumits com el material auxiliar.

Coordinat per la catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública Dolores Corella, aquest comité està integrat per especialistes en endocrinologia i gastroenterología com Antonio Miguel Picó (Hospital General d’Alacant), Carmen Ribes- Koninckx (Hospital La Fe de València) i Miguel Civera (Hospital Clínic de València), així com les investigadores en tecnologia dels aliments i seguretat alimentària Amparo Tárrega (*IATA-CSIC) i Purificació García (Universitat Politècnica de València).

Les nutricionistes i dietistes Ana Zaragoza (Universitat d’Alacant) i Paula Crespo (Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes) formen també part d’aquest equip mutidisciplinar que compta al seu torn amb dos representants dels instituts tecnològics, Juan Antonio Costa (Aimplas) i Encarna Gómez (AINIA).

Projecte pilot i compra pública innovadora

Per la seua part, María José San Román, xef del restaurant Monastrell, aporta el seu ‘expertise’ culinari amb la finalitat d’aconseguir menús més atractius per a l’o la pacient, mentre que la visió empresarial la proporcionen Esbarzer Burgés i Javier Cervera, de Serveis i Projectes de Servei d’àpats i Interfood Restauració, respectivament.

La redefinició i elaboració de dietes adaptades a l’edat i situació clínica de les persones hospitalitzades, així com la incorporació de noves tècniques culinàries centraran la tercera i última reunió d’aquest comité, que pretén aconseguir menús més saborosos i saludables i millorar, a més, el funcionament d’aquest servei en els centres hospitalaris de la Comunitat Valenciana.

Els i les especialistes que formen part d’aquest grup de treball defensen que la dieta ha de considerar-se com una prescripció farmacològica més i, per tant, incideix directament en l’evolució de moltes malalties, per la qual cosa reiteren la importància d’avançar en la conscienciació, així com en la incorporació de tecnologia implementada a través de projectes pilot i licitacions de compra pública innovadora.

Precisament pel seu caràcter prioritari, la Conselleria de Sanitat Universal s’ha proposat explorar, al costat de l´Agència Valenciana de la Innovació, solucions innovadores que afavorisquen una alimentació més satisfactòria als hospitals i impulsen també l’adopció d’hàbits saludables una vegada rebuda l’alta.