Premsa

L’AVI i Port d’Alacant intensifiquen la seua cooperació per a impulsar el desenvolupament de projectes d’innovació entre la comunitat portuària


  • El president de l’APA, Julián López Milla, exposa les propostes alacantines que Ports de l’Estat ha aprovat en l’última convocatòria Ports 4.0
  • L’Agència ha destinat al voltant de dos milions d’euros des de 2018 a finançar projectes d’innovació amb impacte en el sector portuari


L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha mantingut una reunió de treball amb el president de l’Autoritat Portuària d’Alacant (APA), Julián López Milla, i una representació la divisió d’Innovació Sostenible del port, a fi d’analitzar les sinergies entre les dues institucions, intensificar la col·laboració i impulsar el desenvolupament d’innovacions amb impacte en aquest sector clau per a l’economia de la Comunitat Valenciana.


En la trobada, que s’ha desenvolupat a les instal·lacions del port d’Alacant, s’han repassat les diverses iniciatives que s’estan executant, en cada cas, per a promoure l’R+D+I entre les empreses i les organitzacions que formen part de la comunitat portuària, amb el focus situat en la digitalització i la sostenibilitat com a principals pilars de desenvolupament.


En aquest sentit, López Milla ha explicat l’estratègia d’innovació del port, que es troba en ple procés de revisió mitjançant el disseny d’un nou pla, amb horitzó en 2025, en l’elaboració del qual estan participant els diversos agents de la comunitat portuària i del sistema d’innovació. D’aquesta manera, es pretén reforçar la posició de la plaça alacantina com a referent nacional en l’àmbit de l’R+D+I.


Amb aquest mateix fi es va constituir en 2021 l’Alacant PortLab, un espai en cooperació amb el clúster logístic i portuari per a fomentar l’aprenentatge, el treball col·laboratiu i la cocreació, per a oferir respostes des de la innovació als principals reptes del sector.


Els resultats d’aquesta aposta per la innovació s’han plasmat en l’última convocatòria del fons Ports 4.0, que promou Ports de l’Estat, en què Alacant, amb un total set projectes, ha aconseguit copar una de cada quatre iniciatives amb suport dins de la categoria d’idees, a conseqüència de l’estreta col·laboració entre el port alacantí i els grups d’investigació i les ‘spin-off’ de les universitats públiques de la província.


“Si en l’anterior convocatòria només es va presentar un projecte —ha manifestat López Milla—, en aquesta s’han presentat 9 projectes, fruit de la mobilització generada per l’Autoritat Portuària cap a investigadors, ‘spin-off’ universitàries i empreses. A més, el Comité de Ports 4.0 ha seleccionat 7 d’aquests projectes i ha fet que Alacant esdevinga el port líder, en idees innovadores, d’aquesta última convocatòria”.


Suport a iniciatives amb impacte en el sector portuari


Per la seua banda, el vicepresident executiu de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), Andrés García Reche, ha xifrat en prop de 2 milions d’euros els fons que s’han destinat fins ara a donar suport a projectes d’innovació amb impacte directe en el sector portuari.


En concret, es tracta d’una desena d’iniciatives dirigides a millorar la intermodalitat logística d’aquestes instal·lacions mitjançant la creació de bessons digitals; l’increment de l’eficiència en la gestió dels contenidors de mercaderies gràcies a la incorporació de la tecnologia de cadena de blocs, o la reducció de l’impacte sobre el medi ambient mitjançant el desenvolupament de parcs eòlics i la posada en marxa de diverses plataformes per al control de les emissions que en genera l’activitat.


L’Agència ha finançat, així mateix, la incorporació d’agents d’innovació per a connectar les esferes científica i tecnològica amb les necessitats dels ports, així com altres projectes d’impuls de la innovació oberta i l’R+D+I, a fi de promoure la incorporació de noves tecnologies i els desenvolupaments que en milloren la competitivitat.


Igualment, l’AVI ha abordat iniciatives amb impacte en aquest sector a través de diversos comités d’innovació, si bé destaca especialment el de Mobilitat, Transport i Infraestructures, constituït en col·laboració amb la Conselleria d’Obres Públiques, Transports i Mobilitat Sostenible.


A més de García Reche, l’Agència ha comptat en aquesta reunió amb la seua secretària general, Olivia Estrella, i amb el seu subdirector general de Programes d’Innovació, Enrique Tarín. Per la seua banda, en representació de l’APA ha participat, a més del seu president, el cap de la divisió d’Innovació Sostenible, José Manuel Leceta.

Author