Premsa, Premsa

L’AVI dona suport al desenvolupament de 185 projectes pluriennals d’innovació per a afrontar els principals reptes de les empreses

  • L’Agència resol la concessió la seua convocatòria d’ajudes i atorgarà 44,4 milions d’euros fins a 2025 entre les 200 entitats beneficiàries
  • S’impulsaran nous mètodes per a la generació d’electricitat i hidrogen verd o un escàner de ressonància magnètica de baix cost, entre altres iniciatives


L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) donarà suport a un total de 185 projectes d’innovació en el marc de la seua convocatòria anual d’ajudes en concurrència competitiva corresponent a 2023, amb la qual s’impulsa el desenvolupament de solucions innovadores a reptes de gran impacte per al sistema productiu mitjançant la col·laboració d’empreses, universitats i centres tecnològics i d’investigació.

Un total de 200 entitats radicades en la Comunitat Valenciana duran a terme iniciatives de R+D+i, gràcies als 44,38 milions en ajudes que ha concedit l’Agència per a ampliar i enfortir el sistema d’innovació i fomentar la col·laboració públic-privada. Es tracta, a més, d’una convocatòria cofinançada per la Unió Europea a través del programa Comunitat Valenciana-Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) per al període 2021-2027.

L’AVI pretén mobilitzar així tot el coneixement disponible amb la finalitat de donar resposta als desafiaments prèviament identificats i consensuats pels comités d’innovació que assessoren la *Agència i que estan formats per representants de la comunitat científica, els centres tecnològics i l’empresariat.


El 40% d’aquests fons, és a dir, més de 17,7 milions d’euros, finançaran un total de 29 projectes estratègics, que són aquells que per la seua naturalesa, complexitat i elevat cost econòmic requereixen d’una cooperació més intensa.


Els incentius de l’AVI permetran, per exemple, avançar en el reciclatge i valorització de residus, abordar el desenvolupament d’aliments més saludables i sostenibles o modernitzar el sector de la construcció mitjançant la incorporació de noves tecnologies disruptives.


La recol·lecció intel·ligent i automatitzada de cultius en hivernacles, l’aprofitament de les bateries d’ió-liti al final de la seua vida útil o el desenvolupament de plataformes d’intel·ligència artificial per a optimitzar les missions de satèl·lits en òrbita baixa, són algunes de les iniciatives de R+D+i que enguany compten amb el suport de l’Agència.


D’altra banda, i amb la finalitat d’incentivar l’execució de solucions innovadores amb impacte en la cadena de valor empresarial, l’AVI finançarà amb 12,7 milions un total de 47 projectes en l’àmbit de la fabricació industrial avançada, l’economia circular o la salut.


Aquesta aportació contribuirà al desenvolupament de noves tècniques en el camp de la medicina reproductiva; sistemes per a generar electricitat i hidrogen verd aprofitant els corrents marins i envasos més lleugers, duradors i sostenibles, entre altres iniciatives.


També es recolzarà, amb al voltant de 4,3 milions, la posada en marxa de 12 demostradors i proves pilot en universitats i centres d’investigació de la Comunitat Valenciana a fi de transferir a les empreses els resultats de les investigacions que s’han emportat en els últims exercicis.


En el marc d’aquest programa s’assajarà, per exemple, un nou tractament contra la xylella fastidiosa, un sistema de vigilància i seguretat basat en robots mòbils o un escàner de ressonància magnètica d’altes prestacions i baix cost.

Impuls a la innovació efectiva


Precisament, per a promoure la connexió del sistema científic, tecnològic i empresarial i potenciar la investigació aplicada i orientada cap al teixit productiu, l’Agència finançarà al seu torn 30 agents d’innovació i huit Unitats Científiques d’Innovació Empresarial (UCIEs).


Pel que fa a aquesta última línia, s’han resolt favorablement totes les sol·licituds d’ajuda que han presentat enguany les universitats i centres d’investigació per a constituir nous departaments i sostindre les activitats dels ja existents. D’aquesta manera, el número de UCIEs en actiu s’amplia a un total de 20 grups d’excel·lència científica.


També s’expandeix la xarxa d’agents d’innovació amb la qual l’AVI impulsa la transferència de coneixement i promou la col·laboració de les esferes científiques, tecnològica i empresarial en nous projectes de R+D+i. Per un import pròxim als tres milions s’han recolzat 30 sol·licituds, de les quals cinc es corresponen amb nous beneficiaris i les restants són renovacions.


La xarxa d’agents superarà, per tant, el mig centenar de participants, entre universitats, centres d’investigació i associacions empresarials.


L’aposta de l’Agència per la retenció del talent es reflecteix també en els incentius a la incorporació al teixit productiu de personal investigador i tècnic de Formació Professional, amb un total de 20 contractacions. Al seu torn, seran 22 les doctorandes i doctorands que podran realitzar les seues tesis en el marc de projectes de R+D+i empresarials gràcies a una contribució pública que, en aquest cas, supera el milió d’euros.


La convocatòria es completa amb el programa d’impuls a la Compra Pública d’Innovació (CPI), que enguany recolza huit iniciatives d’institucions públiques i empreses, al mateix temps que es finançaran nou accions de reforç de les estructures de la Comunitat Valenciana.


El sistema valencià d’innovació


En funció del tipus de sol·licitant, el 63% dels expedients recolzats està impulsat per empreses i el 25% per universitats i centres d’investigació; mentre que els instituts tecnològics lideren com a beneficiaris directes el 6% de les propostes. En qualsevol cas, la connexió entre les diferents baules del sistema està garantida perquè, per a optar a qualsevol línia de l’AVI, es requereix de la cooperació significativa d’almenys dos agents del sistema.


Entre els receptors d’aquestes subvencions figuren, a més de les cinc universitats públiques, instituts tecnològics com Aimplas, Inescop o l’ITC; i centres d’investigació com els del CSIC, Fisabio o Isabial, entre altres. Organitzacions tan diverses com el Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana (COIICV) o l’Associació d’Empresaris del Camp de Morvedre també es troben entre les entitats beneficiàries.


Per part seua, Aguas Municipalizadas de Alicante, FACSA, Germaine de Capuccini, Global Omnium, IVI, Korott, Pavasal o SP Berner són algunes de les empreses que comptaran amb suport de l’Agència per a desenvolupar projectes en col·laboració amb altres agents del sistema valencià de la innovació.

Author