Premsa

L’AVI amplia un 40% el pressupost de les seues ajudes a projectes d’innovació després de la flexibilització dels límits de despesa de la seua convocatòria pluriennal

  • El DOGV publica un acord del Consell pel qual s’amplia els percentatges màxims de subvenció per a les diferents anualitats
  • Els sis programes que componen la convocatòria disposaran d’al voltant de 20 milions després d’aquesta modificació

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica aquest dimarts una resolució de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per la qual s’eleva en un 40% el pressupost de la convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva corresponent a 2020, que passa de 14 milions d’euros a un total de 19,7 milions.

Aquest increment dels fons assignats als programes per a l’enfortiment i desenvolupament del sistema d’innovació de la Comunitat Valenciana es produeix després que el Consell haja autoritzat la flexibilització dels límits pluriennals establits en la Llei d’Hisenda per a la concessió d’aquestes ajudes, segons consta en la resolució signada pel vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche.

Amb el beneplàcit de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, que dirigeix Vicent Soler, l’Agència havia plantejat al Consell una ampliació del sostre de despesa a fi d’augmentar el nombre de projectes d’innovació secundats i evitar que, com va succeir el passat exercici, iniciatives amb una elevada valoració tècnica es quedaren sense finançament per les limitacions pressupostàries. Finalment, aquesta sol·licitud va ser atesa en el ple celebrat el passat 3 de juliol.

La nova assignació pressupostària eleva de manera substancial els pressupostos dels programes amb major demanda i impacte en el teixit productiu. És el cas, per exemple, dels projectes estratègics en cooperació, que comptaran amb uns 6,5 milions d’euros, la qual cosa suposa un 42% més que fins ara. L’AVI recolza, a través d’aquesta línia d’ajudes, iniciatives d’I+D+i amb una inversió superior als 500.000 euros en les quals col·laboren de manera efectiva diferents tipus d’agents del sistema valencià d’innovació.

També experimenten un augment similar els fons dirigits a la consolidació de la cadena de valor empresarial, que recolza el desenvolupament de solucions que impliquen novetats en productes o processos, o bé millores en l’intercanvi d’informació i procediment de treball amb impacte en el conjunt de la cadena de valor.

En aquest cas, el pressupost màxim passa de 2,97 milions a 4,25, un 43% més. Tots dos programes copen més de la meitat dels nous recursos.

En relació amb el pressupost confirmat al gener, la partida destinada a finançar projectes de desenvolupament experimental per a l’obtenció de prototips i la posada en marxa de projectes pilot en els centres d’investigació creix més d’un 40% fins a fregar els tres milions.

Impuls a la xarxa d’agents d’innovació

L’assignació dirigida a la promoció del talent augmenta un 48,5% després de la flexibilització dels límits de la plurianualitat, especialment la línia que finança la creació d’agents d’innovació per a promoure l’explotació del coneixement i la seua transferència cap a les empreses, que puja un 52%, fins a depassar els 1,5 milions d’euros.

No obstant això, el major increment percentual es registra en els fons per al suport a la formació de doctorands en empreses, que ascendeix fins als 139%, fins als 780.000 euros.

Prop de 1,6 milions d’euros s’han consignat, a més, a l’impuls de la Compra Pública d’Innovació (CPI) en l’administració pública. Un 40% més, que permetrà reforçar el suport als ajuntaments perquè constituïsquen unitats especialitzades i llancen les seues primeres licitacions.

A través d’aquests programes d’ajuda, alineats amb l’estratègia de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, l’AVI pretén incentivar el desenvolupament de projectes d’innovació en les empreses, així com facilitar la transferència de coneixement i les seues aplicacions al teixit productiu, fomentant, a més, la col·laboració públic-privada i la cooperació entre centres d’investigació, instituts tecnològics i empreses.

De fet, per a optar a qualsevol de les seues línies es requereix de la col·laboració d’almenys dos agents del sistema.

Author