Premsa

L’AVI dona suport al desenvolupament de nous envasos sostenibles a partir de restes d’alvocat que amplien un 15% la vida dels aliments



  • Col·laboren en aquest projecte l’empresa ITC Packaging, Aimplas i el grup d’investigació Nanobiopol de la Universitat d’Alacant
  • Aquesta nova tecnologia aprofita els residus que genera el processament d’alvocat i suposa una alternativa a l’ús d’additius sintètics

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) finança el desenvolupament d’un nou sistema d’envasament biodegradable que permetrà allargar un 15% la vida dels aliments derivats de l’alvocat. Es tracta d’una nova tecnologia basada en fonts renovables que incorpora etiquetes barrera per a reduir la penetració d’oxigen a l’interior de l’envàs, així com additius antioxidants procedents dels residus d’aquest fruit.

La iniciativa, batejada com Guacapack, està liderada per l’empresa ITC Packaging, que desenvolupa aquest nou producte en col·laboració amb l’Institut Tecnològic del Plàstic, Aimplas, i el grup d’investigació Nanobiopol-Universitat d’Alacant (UA).

L’objectiu del projecte és desenvolupar un nou sistema d’envasament biodegradable que mantinga més temps els aliments en bon estat i reduïsca l’ús de conservants sintètics. Per a això, el projecte Guacapack combina les etiquetes amb funció barrera a l’oxigen, que eviten l’oxidació, amb la incorporació d’antioxidants naturals, tot això extret dels residus de la producció del propi alvocat (pell, polpa i llavor, principalment).

L’Agència Valenciana de la Innovació recolza aquest projecte estratègic que aprofita els residus que es generen durant el processament d’aquest fruit per a l’elaboració d’aliments derivats, com el guacamole. D’aquesta manera, es dona una segona vida a uns residus que poden superar el 45% del pes total de cada peça.

Així, les etiquetes multicapa, que actuen com a barrera i eviten l’oxidació de l’aliment, es dissenyaran a partir d’una pel·lícula del midó de la llavor de l’alvocat, prèviament extret i purificat. Així mateix, també s’obtindran components actius amb una alta capacitat antioxidant dels residus de la pell i la polpa, que s’incorporaran al bioplàstic amb el qual es fabricarà l’envàs. Són aquests components els que, en entrar en contacte amb l’aliment, possibilitaran un increment del 15% en el seu període de consum preferent.

Per a desenvolupar amb èxit el projecte, Aimplas aporta el seu coneixement i experiència en la incorporació els additius actius encapsulats al material d’envàs i en el desenvolupament de les etiquetes barrera, el grup d’investigació Nanobiopol de la Universitat d’Alacant duu a terme el desenvolupament de sistemes innovadors i sostenibles d’extracció i purificació dels compostos actius (midó i compostos amb capacitat antioxidant) a partir dels residus de producció de l’alvocat.

Així mateix, el grup de la UA duu a terme el disseny de processos d’encapsulació que protegeixen els components actius prèviament extrets i faciliten la seua incorporació als bioplàstics amb els quals es fabricarà l’envàs, i l’empresa ITC Packaging a través del seu centre d’Innovació i Sostenibilitat, ITC Crea, dissenyarà i desenvoluparà els innovadors envasos funcionals perquè puguen contindre els aliments de manera segura.

Guacapack suposa, en la pràctica, una alternativa a l’ús d’additius sintètics que, a més, proporciona un nou ús d’alt valor afegit als residus agroalimentaris per a obtindre envasos biodegradables i procedents de fonts renovables. Per tant, el projecte concorda amb els reptes i solucions establits pel comité estratègic d’innovació especialitzat en economia circular, que ha posat l’accent principalment en les oportunitats d’R+D+i vinculades al desenvolupament d’envasos més sostenibles.

La iniciativa s’alinea també amb l’estratègia de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital per a impulsar la transformació del model productiu través de l’R+D+i.

Author