Premsa

La Generalitat secunda 14 projectes per a optimitzar la gestió dels recursos hídrics mitjançant el desenvolupament de noves solucions tecnològiques


  • L’AVI ha destinat més de 2 milions a l’impuls de noves eines digitals, que se sumen als 6 invertits en altres innovacions en el sector de l’aigua
  • García Reche participa en una nova sessió d’Innotransfer i recorre les noves instal·lacions del Parc Científic d’Alacant

La Generalitat, a través de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), finança un total de 14 projectes d’innovació per a optimitzar la gestió de l’aigua en la Comunitat a través del desenvolupament de noves eines digitals. Des de 2018, l’AVI ha destinat més de dos milions d’euros en estímuls per a impulsar iniciatives de R+D+i focalitzades a elevar l’eficiència en l’administració i ús dels recursos hídrics mitjançant la incorporació de noves tecnologies.


El vicepresident executiu de l’Agència, Andrés García Reche, ha realitzat un balanç dels projectes recolzats en aquest àmbit durant l’obertura de la sessió de treball ‘Solucions digitals per a l’optimització dels recursos hídrics’, que ha organitzat el Parc Científic d’Alacant (PCA) en el marc d’Innotransfer, la plataforma multisectorial d’innovació oberta promoguda pels parcs de les cinc universitats públiques de la Comunitat.


Les iniciatives que compten amb el suport de l’AVI tenen entre altres objectius l’optimització del rendiment hidràulic de la xarxa d’aigua potable, l’adaptació dels sistemes urbans de proveïment al canvi climàtic o el desenvolupament de sistemes avançats per al control de la qualitat de les aigües regenerades, amb la finalitat d’estendre l’aplicació d’aquests cabals depurats en un context d’escassetat de recursos.


Aquesta línia de treball, que posa el focus en el desenvolupament de solucions digitals aplicades la gestió hídrica, complementa les actuacions que també està finançant l’Agència per a ampliar els usos de les aigües regenerades en els entorns urbà i agrícola, en línia amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en economia circular.


“En aquest segon àmbit, l’AVI ha aportat ja al voltant de 6 milions d’euros per a impulsar altres 24 iniciatives d’innovació que ens permetran aprofitar millor els recursos existents i fomentar nous usos”, ha subratllat García Reche.


Per part seua, el director de Secretariat Transferència de Coneixement de la Universitat d’Alacant (UA), José Luis Todolí, ha destacat les oportunitats que les tecnologies associades a la digitalització ofereixen en la gestió de l’aigua abans de donar pas a la presentació dels reptes tecnològics en aquest camp, a càrrec de Dinapsis Benidorm i Depuració d’Aigües del Mediterrani (DAM), així com a les propostes de solucions innovadores i casos d’èxit.


Visita a empreses del Parc Científic d’Alacant


A continuació, Andrés García Reche i la secretària general de l’AVI, Olivia Estrella, han recorregut les instal·lacions del Parc Científic d’Alacant, acompanyats pel seu gerent, Esteban Pelayo, qui els ha mostrat l’edifici del PCA que albergarà el futur centre de creació d’empreses.


En aquest sentit, Pelayo ha destacat que la posada en servei d’aquest immoble reforçarà la posició del parc com un dels pols d’innovació més dinàmics de la província i oferirà un entorn propici per a la instal·lació i desenvolupament de noves signatures en sectors d’activitat d’avantguarda i alt valor afegit.


La comitiva ha visitat, a més, l’empresa FYCH  Technologies, una de les empreses del parc que han resultat beneficiàries de les ajudes de l’AVI, per a conéixer de primera mà el desenvolupament del seu projecte, un nou procés de reciclatge per a convertir en recursos els residus d’envasos flexibles multicapa.


A través d’aquesta iniciativa es pretenen recuperar els diferents materials que s’empren en la fabricació d’aquesta mena d’envasos, el destí final dels quals era majoritàriament l’abocador o la incineració, donada la ineficàcia que han demostrat fins ara els tractaments convencionals per a separar les diferents capes i procedir, de manera independent, al seu reciclatge. Cada any es produeixen en tot el globus al voltant de 40 milions de tones d’aquests plàstics multicapa que, sense una adequada gestió, representen un problema mediambiental.


Així mateix, també han conegut les solucions que ofereix QuixMind, una empresa de base tecnològica constituïda en la Universitat d’Alacant en 2017 i especialitzada en el disseny de vehicles autònoms (AMR) per a ús industrial i transport de passatgers. L’equip d’investigació de QuixMind, està conformat per un equip multidisciplinari amb àmplia experiència, que ha desenvolupat en els últims 10 anys una tecnologia patentada basada en aprenentatge per reforç en màquines i nous algorismes de creació de mapes i localització en entorns complexos i dinàmics.

Author