Premsa

Especialistes en alimentació i dieta de l’AVI proposen un projecte pilot per a validar menús millorats als hospitals de la Comunitat



  • Aposten per reforçar la cuina mediterrània i el consum de fruita, verdura i peix, així com de fruita seca o pa de qualitat
  • El comité d’innovació en dieta hospitalària insta a desenvolupar una guia d’alimentació clínica que mantinga un balanç energètic equilibrat

Especialistes en alimentació i dieta hospitalària han proposat aquest dilluns el desenvolupament d’un projecte pilot per a validar les millores proposades en el disseny dels menús que se serveixen en els centres sanitaris de la Comunitat Valenciana amb la finalitat que resulten més atractius i apetibles per a les persones ingressades.

Aquest grup multidisciplinari afavorit per la Conselleria de Sanitat i l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha suggerit, a més, el desenvolupament d’una guia d’alimentació clínica que permeta homogeneïtzar la dieta setmanal que s’elabora als hospitals públics, de manera que aquesta siga sempre saludable, segura, satisfactòria, sostenible i social i mantinga un balanç energètic setmanal equilibrat.

Aquest manual pràctic recolliria les propostes que ha plantejat el comité de dieta i alimentació hospitalària per a optimitzar la configuració dels menús. En aquesta tercera i última reunió, els experts han recomanat, per exemple, potenciar l’ús de l’oli d’oliva verge extra, així com reforçar la presència de la cuina autòctona, que se sustenta sobre els principis de la dieta mediterrània, un dels patrons alimentaris més reconeguts per les seues propietats beneficioses per a la salut.

En aquest sentit, advoquen per reduir el consum de carn i incrementar el de peix, fruita, verdura i llegums, al mateix temps que proposen alternatives com a fruita seca o entrepans saludables per al berenar.

D’altra banda, el comité insta a innovar en els sistemes d’envasament i en els formats de presentació perquè la fruita pelada mantinga les propietats organolèptiques. A més, es podrien millorar les característiques dels pans que actualment se subministren amb les safates de menjar incorporant ingredients més nutritius i optimitzant els processos de panificació.

Amb la finalitat de contribuir a la incorporació de les solucions proposades, l’equip de treball, que coordina la catedràtica de Medicina Preventiva Dolores Corella, ha plantejat diverses vies d’actuació. Des de la posada en marxa de projectes pilots que permeten, per exemple, testar l’acceptació dels nous menús; a la formació del personal hospitalari per a conscienciar-li entorn de la innovació alimentària; passant per l’inici de procediments de Compra Pública Innovadora per a impulsar, entre altres, el desenvolupament de safates intel·ligents.

Especialistes de primer ordre

A més de Corella, aquest comité està integrat per especialistes de primer ordre en endocrinologia i gastroenterologia com Antonio Miguel Picó (Hospital General d’Alacant), Carmen Ribes-Koninckx (Hospital La Fe de València) i Miguel Civera (Hospital Clínic de València), així com les investigadores en tecnologia dels aliments i seguretat alimentària Amparo Tárrega (IATA-CSIC) i Purificació García (Universitat Politècnica de València).

Les nutricionistes i dietistes Ana Zaragoza (Universitat d’Alacant) i Paula Crespo (Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes) formen també part d’aquest equip mutidisciplinar que compta al seu torn amb dos representants dels instituts tecnològics, Juan Antonio Costa (Aimplas) i Encarna Gómez (AINIA).

Per la seua part, María José San Román, xef del restaurant Monastrell, aporta el seu ‘expertise’ culinari amb la finalitat d’aconseguir menús més atractius per a l’o la pacient, mentre que la visió empresarial la proporcionen Esbarzer Burgés i Javier Cervera, de Serveis i Projectes de Servei d’àpats i Interfood Restauració, respectivament.

L’equip es completa amb Román Grisolía i Begoña Pastor en representació de la Conselleria de Sanitat Universal, que ha participat activament en les dinàmiques de treball.

Les conclusions, en breu

Finalitzada la fase de reunions, el comité d’innovació en alimentació i dieta hospitalària treballarà durant les pròximes setmanes en l’elaboració del document de conclusions, que es traslladarà en breu als promotors d’aquesta iniciativa, la Conselleria de Sanitat i l’AVI.

La millora de la dieta es tracta d’una qüestió prioritària per a tots dos departaments, per aquest motiu s’hagen proposat explorar solucions innovadores que afavorisquen una alimentació més satisfactòria als hospitals de la Comunitat Valenciana.

Author