Premsa

L’AVI destina més d’11 milions d’euros en ajudes per al desenvolupament de projectes d’innovació per al sector agroalimentari–  L’Agència presenta la seua nova convocatòria de suport a la innovació en una jornada informativa organitzada per l’institut tecnològic Ainia

– Huit projectes d’R+D+i d’aquest centre han obtingut finançament de l’Agència per un import superior als 1,3 milions d’euros

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha destinat més d’11 milions d’euros des de 2018 per a recolzar el desenvolupament de projectes d’innovació dirigits al sector agroalimentari, segons ha assenyalat la secretària general de l’AVI, Olivia Estrella, durant la presentació de la nova convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva de l’Agència en una jornada en línia organitzada per l’institut tecnològic Ainia.

En els últims quatre anys, l’AVI ha finançat prop de 70 sol·licituds de suport per al desenvolupament de solucions innovadores que ofereixen resposta als principals desafiaments del sector primari i la indústria de l’alimentació, com la producció d’aliments més saludables, l’augment de la flexibilitat i la seguretat en la producció d’aliments i l’impuls de l’agricultura de precisió.

La major part de les iniciatives que han comptat amb el suport de l’Agència s’alineen amb les conclusions dels comités d’especialistes que assessoren l’AVI en la identificació dels reptes i solucions prioritàries per a la millora del sistema productiu de la Comunitat Valenciana. És més, un d’aquests grups, constituït per representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat, ja ha definit específicament les principals oportunitats per a la innovació en l’àmbit agroalimentari.

A través d’aquests incentius, els diferents agents del sistema d’innovació col·laboren en el desenvolupament de noves tecnologies per a la detecció precoç de plagues, tractaments més eficaços i sostenibles contra aquestes; aliments i ingredients amb efectes beneficiosos per a les persones, noves vies per a la valorització de residus del camp, envasos més sostenibles que retarden la data de caducitat o sistemes optimitzats per al control de patògens en les línies de producció, entre altres projectes.

En el capítol de beneficiaris destaca el rol d’Ainia, centre tecnològic especialitzat en agroalimentació, que ha recaptat ajudes per un valor superior als 1,3 milions d’euros per a l’execució de huit iniciatives d’innovació, segons ha detallat la secretària general de l’Agència.

En la seua intervenció, Estrella ha subratllat, així mateix, la versatilitat d’aquest institut, que estén les seues capacitats a altres àmbits de coneixement, com la salut o l’economia circular. D’aquesta manera, Ainia treballa en el desenvolupament de nous sistemes de detecció de defectes en envasos alimentaris o en l’obtenció d’ingredients funcionals a partir de residus agrícoles, al mateix temps que participa, al seu torn, en projectes per a la valorització de salmorres o en el disseny d’un assistent robòtic orientat al diagnòstic de càncer en dermatologia.

Casos d’èxit

Precisament, la jornada ha comptat amb la contribució de representants de les empreses Cleanity i Grupo Gimeno per a exposar diferents casos d’èxit en els quals aquest institut col·labora de manera activa amb altres agents del sistema d’innovació.

En concret, el responsable de projectes de Cleanity, Alexandre Martínez, ha explicat els avanços en el desenvolupament d’un sistema biotecnològic de neteja de patògens amb aplicació en entorns sanitaris i de la indústria alimentària; un projecte que s’executa en cooperació amb Lumensia Sensors i tres centres d’investigació (Fisabio, IATA-CSIC, ICMol-UV), a més d’Ainia.

L’obtenció de biofertilitzants, bioplàstics i biogàs a partir dels llots depuradores ha centrat, per part seua, la intervenció de Rubén García, tècnic d’I+D del Grup Gimeno, que ha repassat els diferents projectes finançats per l’Agència a través dels seus programes de suport a la I+D+i, com Bioferes i Bioedaria, executats en col·laboració amb Ainia.

En aquest sentit, la secretària general de l’AVI, Olivia Estrella, ha animat als agents del sistema d’innovació al fet que concórreguen a la nova convocatòria d’ajudes que acaba de llançar la institució i que està dotada amb 50 milions d’euros.

“Amb aquest pressupost preveiem recolzar entorn de 450 sol·licituds d’ajudes per al desenvolupament de projectes d’I+D+i en col·laboració, la majoria d’elles associades als programes de suport als projectes estratègics en cooperació i a la cadena de valor empresarial, que són els que presenten un major impacte en el teixit productiu”, ha continuat Estrella. El termini per a optar a aquests incentius romandrà obert fins al pròxim 6 de maig.

Per part seua, la CEO d’Ainia, Cristina del Camp, ha destacat el paper dels instituts tecnològics i, en aquest cas d’Ainia, “com un ‘partner’ tecnològic amb molt de potencial per a acompanyar a les empreses en els seus projectes d’innovació. Per a això, comptem amb un equip molt qualificat, amb molts anys de coneixement tecnològic i unes instal·lacions i un equipament d’avantguarda, per a ajudar-los a afrontar els seus reptes d’innovació”. Ainia compta amb prop de 1600 clients i desenvolupa més de 200 projectes d’I+D a l’any molts d’ells, connectats amb les línies de l’AVI, per a ajudar les empreses a ser més competitives.

En el webinar també han participat el cap del Servei de Cooperació del Sistema Valencià d’Innovació, Eduardo Viana, que ha detallat els diferents tipus de programes i ajudes; i el director d’innovació d’aquest centre, Andrés Pascual, que ha exposat les principals línies de treball d’Ainia i la seua vinculació amb els reptes i solucions que prioritza l’Agència en la seua convocatòria.

Author