Premsa
L’AVI i la CEV promouen la col·laboració publicoprivada per a participar en les Missions Ciència i Innovació que impulsa el CDTI
- Més de 50 empreses participen en una jornada tècnica per a ajudar-los a concórrer a aquesta convocatòria estatal de suport a innovació empresarial
- Els reptes que estableix aquest programa estatal, dotat amb 125 milions d’euros, connecten amb les línies d’ajuda en cooperació de l’AVI
Més de mig centenar d’empreses de diferents grandàries i sectors d’activitat han participat en una jornada tècnica organitzada per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) a fi d’impulsar la presentació de projectes al programa Missions Ciència i Innovació 2022, que promou el Govern central a través del CDTI, l’agència estatal de finançament de la innovació.
Dotada amb 125 milions d’euros, aquesta convocatòria en concurrència competitiva potencia la cooperació entre empreses per a donar resposta a desafiaments estratègics de la societat i l’economia espanyoles mitjançant el desenvolupament de solucions innovadores. El termini per a sol·licitar aquestes ajudes finalitza el pròxim 5 de setembre.
La presidenta de CEV València, Eva Blasco, i el vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, han inaugurat aquesta sessió informativa, que s’ha desenvolupat en format híbrid a la seu de la confederació empresarial. La jornada ha tingut, a més, el suport i la col·laboració del CDTI, que ha desgranat els detalls d’una convocatòria en què poden participar tant pimes com grans empreses a través de les dues categories de participació previstes.
Durant la seua intervenció, la dirigent de CEV València ha animat les empreses valencianes a configurar aliances per a optar a alguna de les sis missions que recull aquest instrument, amb les quals es pretén fer front a reptes en l’àmbit de l’hidrogen verd i les energies renovables, les tecnologies habilitadores aplicades a la indústria, l’agroalimentació, el sector naval, la substitució i valorització de recursos minerals o el desenvolupament de la fotònica integrada.
“Aquesta iniciativa del Ministeri de Ciència i Innovació constitueix una oportunitat per a sumar esforços i elevar la nostra competitivitat gràcies a la innovació”, ha subratllat Eva Blasco, que ha recordat que les petites i mitjanes empreses tenen una línia específica, Missions Pimes, per a la qual s’ha reservat un mínim de 20 milions d’euros.
Per part seua, el vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, ha incidit en les similituds d’aquesta iniciativa amb els programes impulsats per l’Agència, que també se sustenten en la resolució de reptes d’innovació amb impacte en el sistema productiu per mitjà de la col·laboració entre diferents agents.
“Les missions que proposa el CDTI connecten directament amb els reptes i les solucions identificats pels nostres comités estratègics d’innovació en agroalimentació, descarbonització, economia circular o tecnologies habilitadores. Són, precisament, en aquests camps on hi ha capacitats diferencials en el nostre sistema d’innovació.”, ha precisat.
Per part del CDTI, Juan Antonio Tébar, director de Programes Europeus i Cooperació Territorial, ha situat la convocatòria en el context de l’estratègia d’aquesta entitat pública empresarial, que el 2021 va concedir 1.340 milions d’euros en ajudes directes per mitjà dels seus diferents programes de suport a la investigació industrial, el desenvolupament experimental i la innovació.
Tébar també ha repassat els resultats principals de les edicions precedents, en què la Comunitat Valenciana es col·loca entre les regions amb un nombre d’empreses participants més alt, per darrere de Madrid i Catalunya i molt prop d’Andalusia i el País Basc. A través del programa Missions, el CDTI ha concedit des de 2019 més de 200 milions d’euros per a incentivar el desenvolupament de solucions innovadores en el camp de la mobilitat sostenible, les energies netes i la incorporació de les tecnologies habilitadores en la indústria, entre altres àrees.
Les característiques de la convocatòria actual han sigut presentades per la cap del Departament de Promoció Institucional i Cooperació Territorial del CDTI, Pilar González Gotor, que ha exposat els requisits d’accés a les ajudes, així com els diferents criteris d’avaluació dels projectes, una vegada es tanque el termini de sol·licitud el pròxim dia 5 de setembre.
De la mateixa manera, González Gotor ha insistit que les Missions Ciència i Innovació requereixen l’agrupació d’empreses per a dur a terme els treballs previstos, així com de la subcontractació amb centres generadors de coneixement, en un percentatge que oscil·la en funció de si es tracta d’un projecte liderat per una mitjana empresa o una gran empresa.
Sobre aquest tema, la secretària general de l’Agència Valenciana de la Innovació, Olivia Estrella, ha oferit a les entitats interessades el suport de l’AVI per a identificar persones especialistes que resulten idònies en cada cas. “L’Agència posa els seus recursos a la disposició del teixit productiu amb l’objectiu de promoure la participació reeixida de les empreses de la Comunitat, gràcies a la col·laboració de tot el sistema valencià d’innovació”, ha conclòs.