Premsa

Especialistes en obres públiques proposen nous desenvolupaments per a mitigar els efectes del canvi climàtic en les infraestructures  • La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i l’Agència Valenciana de la Innovació impulsen aquest comité assessor
  • Plantegen, entre altres accions, el desenvolupament de solucions innovadores per a sensoritzar i monitoritzar les xarxes de transport

El desenvolupament de solucions innovadores per a detectar l’estat de les infraestructures i les seues necessitats de manteniment; i el disseny, construcció i explotació d’infraestructures resilients que contribuïsquen a mitigar els efectes del canvi climàtic són dos dels reptes prioritaris que el comité d’especialistes impulsat per la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha identificat a fi de configurar sistemes de mobilitat més segurs, sostenibles i intel·ligents.

L’equip multidisciplinari, que ha mantingut aquest dimecres la seua segona reunió telemàtica, advoca, a més, per explorar tecnologies innovadores per a reduir les emissions de diòxid de carboni en el cicle de vida de les infraestructures i els serveis de transport, des de les fases inicials de viabilitat i disseny fins al seu desmantellament.

Un altre dels desafiaments rellevants per a aquest comité d’innovació en Mobilitat, Transport i Infraestructures és la millora del servei, l’experiència i la seguretat dels usuaris del transport públic.

En concret, el grup d’especialistes que coordina el catedràtic de la Universitat Politècnica de València (UPV) Eugenio Pellicer aposta per incorporar innovacions que permeten recuperar la confiança dels usuaris en el transport col·lectiu. Per exemple, en el marc de l’actual pandèmia, s’han plantejat noves línies d’acció per a elevar la seguretat sanitària en les diferents xarxes de transport públic.

Per a dissenyar accions específiques que eleven la satisfacció dels viatgers, es proposa també l’ús d’eines com l’automatització de dades, atés que proporciona informació precisa sobre les necessitats de les persones usuàries. I es considera, a més, preferent el desenvolupament de solucions tecnològiques que possibiliten el pagament integrat de les diferents xarxes de transport.

Després de definir i prioritzar aquests reptes, l’equip d’especialistes ha treballat en la determinació de solucions innovadores capaces de ser desenvolupades pels grups d’investigació, centres tecnològics i empreses radicades en la Comunitat Valenciana en un horitzó de dos anys.

Per al catedràtic de la Universitat Jaume I, Joaquín Huertas, és fonamental desenvolupar i implementar aplicacions basades en Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) per a la gestió de la mobilitat i la resolució dels reptes proposats, especialment, els relatius al monitoratge d’infraestructures i a la mitigació dels efectes que el canvi climàtic provoca sobre la xarxa de transport.

Per part seua, la secretària autonòmica d’Obres Públiques, Transports i Mobilitat Sostenible, María Pérez, que al costat del director de l’Autoritat de Transport Metropolità de València, Manuel Martínez, representen a l’Administració autonòmica en aquest comité d’innovació, ha destacat l’aposta de la Conselleria per incorporar la innovació a la gestió del transport i la mobilitat, millorant així la qualitat de les nostres infraestructures i serveis als usuaris.

“La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat participa en aquest grup d’experts aportant una visió pràctica de les necessitats de gestió i perspectives de millora”, ha precisat María Pérez.

Col·laboració públic-privada

Com a especialistes de l’esfera investigadora participen, a més del propi coordinador, els catedràtics Roberto Tomás (Universitat d’Alacant) Joaquín Huerta (Universitat Jaume I) i José Antonio Sobrino (Universitat de València); mentre que els instituts tecnològics estan representats per Vicente Cambra (Aitex), Javier Mira (ITC), Carmen Sánchez (Itene) i Ana Isabel Soria (ITE).

Així mateix, la perspectiva empresarial l’aporten, amb l’aval de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Juan Manuel Díez (Autoritat Portuària de València), Ezequiel Moltó (Corporació Empresarial Vectalia), Ignacio Bertolín (Grup Bertolín) i Juan Antonio Delgado (Stadler Rail València).

L’equip multidisciplinari es reunirà de nou al desembre per a proposar les línies d’acció i incentius necessaris perquè aquests desenvolupaments s’executen amb èxit, com a pas previ a l’elaboració del document de conclusions.

Author