Premsa

L’AVI recolza el desenvolupament d’un nou tractament d’aigües residuals per a la seua reutilització en la indústria ceràmica

  • FACSA lidera el projecte Rewacer en col·laboració amb Estudio Cerámico, SAMCA i els instituts tecnològics de la Ceràmica i l’Energia
  • Rewacer impulsa l’economia circular en la gestió del cicle integral de l’aigua en entorns industrials de la província de Castelló
L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) finança un projecte d’I+D+i per a impulsar l’economia circular en la gestió del cicle integral de l’aigua en entorns industrials de la província de Castelló. L’objectiu és cobrir la demanda hídrica del sector ceràmic amb aigua regenerada en les estacions depuradores d’aigües residuals, reduint, per tant, el consum d’aigua d’aqüífer i promovent l’aprofitament de residus.

En concret, es desenvoluparà un nou tractament basat en la sinergia de tecnologies que permeta tractar les aigües d’eixida d’una depuradora amb la finalitat d’obtindre la qualitat òptima per a la seua utilització en la indústria del taulell.

Un consorci d’empreses i entitats d’IR+D+i promou aquesta iniciativa, que s’ha batejat com Rewacer i que fins a 2021 disposarà d’ajudes de l’AVI per un valor pròxim als 400.000 euros en el marc del seu programa d’impuls als projectes estratègics, així considerats per fer front a un problema d’alt impacte i interés general a través de l’acció conjunta i la cooperació de múltiples agents del sistema d’innovació.

Durant els pròxims mesos, FACSA, com a líder del projecte; Estudio Cerámico, la Sociedad Anónima Minera Catalano Aragonesa (SAMCA), l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) i l’Institut Tecnològic d’Energia (ITE) estudiaran la viabilitat de reutilitzar aquest flux hídric en els processos industrials del sector ceràmic amb la finalitat de reduir la quantitat d’aigua que empren aquestes indústries per a la seua fabricació i protegir els aqüífers.

Proves en una planta pilot

Amb la finalitat d’optimitzar la qualitat de l’aigua i adaptar les seues característiques a les necessitats de la indústria ceràmica, *FACSA validarà la nova tecnologia mitjançant una planta pilot que contempla diverses tecnologies. L’ITC contribuirà amb el seu coneixement en tècniques avançades de membranes per al tractament d’aigües i sobre metodologies, tècniques d’anàlisi ambiental i del cicle hidrològic. Per part seua, l’ITE fabricarà carbó actiu aplicable al tractament de compost orgànics i les empreses Estudi Ceràmica i SAMCA realitzaran proves a escala real de producció amb aigua regenerada.

Rewacer presenta, de fet, avantatges evidents per al medi ambient, atés que les empreses taulelleres utilitzen cada exercici al voltant de 9,5 hectòmetres cúbics aigua per a escometre la fabricació dels diferents tipus de paviments i materials ceràmics, l’equivalent al consum de tota la ciutat de Castelló durant un any. D’aquesta manera, el projecte contribuirà a reduir el consum d’aigua d’aqüífer i fomentarà, a més, la reutilització de recursos.

Aquest nou desenvolupament s’alinea, de fet, amb els reptes i solucions que va identificar el Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Economia Circular de l’AVI, en el si de la qual participen representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat.

Entre les seues conclusions, aquest equip multidisciplinari ha subratllat la necessitat d’afavorir l’ús i aprofitament de l’aigua regenerada per a, entre altres finalitats, optimitzar la gestió dels recursos hídrics d’acord amb els principis de l’economia circular.

Author