Premsa

L’AVI dona suport al desenvolupament d’un simulador virtual que permet a la indústria del joguet provar i combinar materials abans de la seua producció



  • INESCOP adapta una plataforma web dissenyada inicialment per al sector del calçat en col·laboració amb el centre tecnològic del joguet (*AIJU)
  • La nova eina facilita la presa de decisions, redueix costos de producció i obri la porta a la personalització de productes

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) recolza el desenvolupament i adaptació d’una eina de programari dirigida al sector del joguet, que permet combinar diferents materials de manera virtual, proporcionant una imatge digital i realista de les mostres i prototips abans d’iniciar el procés de fabricació.

Es tracta d’una tecnologia que redueix els costos i temps de producció i facilita, a més, la personalització del catàleg, en sintonia amb les principals tendències del mercat.

El projecte, batejat com CUSTOY, està impulsat pel Centre Tecnològic del Calçat (Inescop) i en el seu desenvolupament ha participat estretament l’Institut Tecnològic del Producte Infantil i Oci (Aiju), com a centre de referència d’aquesta indústria.

La iniciativa suposa la transferència al sector del joguet d’una plataforma desenvolupada prèviament per Inescop per a facilitar la combinació de materials en models de calçat, amb l’objectiu d’aconseguir una ràpida selecció i visualització realista dels components a utilitzar en les diferents mostres.

En concret, per a aquesta nova iniciativa s’ha dissenyat un prototip de web on, a partir dels dissenys 3D dels productes jogueters i fent ús d’una llibreria digital de les diverses peces i materials utilitzats, l’usuari pot realitzar, de manera àgil i senzilla, diferents combinacions i obtindre imatges fotorrealistes prèvies a la producció del producte.

Fins ara, el sector mancava d’una opció tecnològica d’aquestes característiques, per la qual cosa la implementació de modificacions en el disseny requeria de setmanes addicionals de treball, així com de la fabricació de prototips físics.

D’aquesta manera, el projecte CUSTOY proporciona al sector del joguet un instrument específic que resulta de gran ajuda en la presa de decisions, ja que disminueix els temps de disseny i facilita l’adaptació a un mercat cada vegada més ràpidament canviant.

Desenvolupament completat

Aquesta eina de programari, que ja es troba plenament operativa, també obri la possibilitat d’accedir a nous models de negoci o canals de venda amb la personalització del producte, permetent a les empreses ampliar la seua quota de mercat. Al seu torn, es converteix en una potent eina d’anàlisi de tendències i de màrqueting per al sector del joguet.

Per a la consecució del projecte, Inescop ha comptat amb l’estreta col·laboració de l’Institut Tecnològic del Producte Infantil i Oci, amb el qual ha coordinat l’establiment d’objectius i el desenvolupament dels treballs. AIJU ha aportat, a més, els models 3D que han servit de base per a dissenyar el configurador, així com els seus coneixements sobre aquesta indústria.

Per part seua, Ines ha contribuït amb la seua àmplia experiència en el desenvolupament d’eines de disseny 3D, que ja apliquen les empreses del calçat, i que ara ha aconseguit adaptar amb èxit a les necessitats d’un altre sector productiu com el jogueter.

CUSTOY s’alinea amb els reptes-solució proposats pel Comité Estratègic Especialitzat en tecnologies habilitadores de l’AVI, que en les seues conclusions proposa el desenvolupament de solucions per a l’optimització de les operacions en les empreses mitjançant la incorporació de les tecnologies de digitalització.

Així mateix, el projecte s’emmarca en l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com RIS3, i que coordina la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. En concret, compleix amb l’objectiu de desenvolupar productes personalitzats que incorporen valor afegit sobre la base del disseny i les prestacions diferenciades, responent a necessitats individuals dels clients.

Author