Premsa

L’AVI dona suport al desenvolupament de nous materials i recobriments sostenibles per a fer front a les infeccions hospitalàries


  • Aimplas, l’ITM i l’ITQ de la UPV, l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe, Lamberti i Indústries Tayg participen en la iniciativa
  • L’objectiu és reduir fins i tot en un terç la càrrega d’aquestes malalties en el sistema sanitari gràcies a aquest projecte

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) finança el desenvolupament de nous materials i recobriments sostenibles amb l’objectiu de reduir el risc de transmissió d’infeccions per microorganismes en els centres sanitaris.

Es tracta d’un projecte estratègic en el qual col·laboren l’Institut Tecnològic del Plàstic, Aimplas; l’Institut de Tecnologia de Materials i l’Institut de Tecnologia Química de la Universitat Politècnica de València (ITM-UPV i ITQ UPV-CSIC), l’empresa Lamberti, Indústries Tayg, així com l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe).

Aquesta iniciativa, que ha rebut el suport de l’AVI en la seua última convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva, fa ús de la nanotecnologia per a fer front a aquest desafiament i a més proposa solucions innovadores fabricades amb matèries primeres orgàniques d’origen renovable, més sostenibles que les alternatives presents en el mercat, caracteritzades per la seua naturalesa metàl·lica.

L’objectiu de MOBACT, com s’ha batejat al projecte, és desenvolupar una tecnologia capaç de reduir el risc de colonització de les superfícies sanitàries pròximes als pacients de manera que s’aconseguisca reduir fins i tot en un terç la càrrega d’aquestes malalties que suposen un risc mèdic i una important despesa pública.

Les investigacions que desenvolupen els socis d’aquesta iniciativa van encaminades a obtindre nous materials basats en substàncies actives capaces de destruir els bacteris, o almenys impedir la seua reproducció, en diferents aplicacions a fi d’evitar l’acumulació i proliferació de microorganismes.

Per això, els nous compostos antimicrobians s’inclouran en matrius polimèriques per a fer possible la seua utilització tant en forma de vernissos en base aigua per al recobriment de mobiliari i superfícies, com en massa per a la fabricació de productes injectats.

Tecnologia més sostenible

A fi de reduir l’impacte sobre el medi ambient, s’està treballant també amb compostos d’origen renovable alternatius als en base metàl·lica, que són els que tradicionalment s’han emprat per a aquestes solucions per la seua resistència a les altes temperatures dels processos de transformació.

El resultat de les investigacions es validarà a l’Hospital Universitari La Fe de València per a verificar la seua funcionalitat i el compliment de la legislació vigent.

En el projecte MOBACT, Aimplas aporta els seus coneixements en el desenvolupament de plàstics actius per a la introducció dels nanomaterials desenvolupats per l’Institut de Tecnologia de Materials i l’Institut de Tecnologia Química de la UPV, aquest últim cogestionat pel CSIC.

L’empresa Lamberti i Indústries Tayg s’ocupen de l’estudi d’industrialització dels recobriments i del mobiliari amb capacitats antimicrobianes, respectivament, i l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe realitzarà els estudis d’efectivitat i la validació en un entorn real.

Aquest projecte compleix amb els objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, concretament amb el número 4 relacionat amb la promoció de la Salut i el Benestar, amb el número 9 que té a veure amb la Indústria, Innovació i Infraestructura, així com amb el número 12 per a una Producció i Consum Responsables.

De la mateixa manera, MOBACT també està alineat amb els reptes i solucions identificades pel Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat en salut de l’AVI, en el qual participen representants de la comunitat científica, dels instituts tecnològics i l’empresariat, i que establia la lluita contra les infeccions hospitalàries com un dels reptes prioritaris a resoldre a través de la R+D+i.

Author