Premsa

La AVI recolza el desenvolupament d’un sistema de energia solar modulable i transportable per sustituir el combustible fòssil en los processos industrials


Industrial de Energía y Tecnología (Indertec), una empresa del grup castellonenc Simetria, ha desenvolupat, amb el suport de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), un sistema modulable d’energia solar de mitja temperatura compacte, modulable i transportable, com a alternativa a les calderes convencionals de combustible fòssil en els processos industrials que requereixen d’una elevada demanda tèrmica.

El projecte, batejat com Solpinter, pretén impulsar l’ús d’energies renovables en aquelles fàbriques que operen a temperatures superiors als 90 graus, que és el sostre tèrmic que proporcionen els sistemes d’energia solar tradicionals. De fet, molts processos industrials, principalment en la indústria alimentària, aconsegueixen de manera habitual els 200 graus centígrads, per la qual cosa el seu ús quedaria descartat en aquests casos.

El dispositiu que ha desenvolupat Indertec, un sistema solar tèrmic que concentra la llum sobre un receptor lineal de tipus Fresnel, és capaç d’aconseguir els 250 graus centígrads utilitzant el mateix fluid que els processos industrials comuns, la qual cosa el fa apropiat per a la majoria de fàbriques.

El projecte s’ha desenvolupat en col·laboració amb la Plataforma Solar d’Almeria (PSA), centre de referència mundial en tecnologies solars de concentració, que s’ha encarregat de l’assaig i l’avaluació dels captadors de concentració de focus lineal. Així mateix, l’Institut d’Enginyeria Energètica de la Universitat Politècnica de València (UPV) també ha participat en aquesta iniciativa, en concret, desenvolupant models matemàtics de simulació del fluid tèrmic.

La col·laboració d’almenys dos agents del sistema d’innovació en Solpinter li ha obert les portes de l’Agència Valenciana de la Innovació, que ha contribuït amb més de 40.000 euros al desenvolupament d’aquest projecte d’R+D+i en el marc del seu programa d’ajudes a la consolidació de la cadena de valor empresarial corresponents a 2018.

Enfront d’altres sistemes de mitja temperatura, la tecnologia d’Indertec presenta característiques diferenciadores que ho converteixen en una alternativa renovable, econòmica i versàtil a les calderes convencionals de combustible fòssil. I és que aquest dispositiu és lineal, compacte, modulable i transportable, al mateix temps que permet reduir sensiblement la factura energètica.

Solpinter està disponible en el mercat i, de fet, segons precisen des d’Indertec, ja s’han registrat les primeres comandes procedents d’indústries d’Extremadura i Andalusia.

L’ús d’energia solar en els processos industrials d’elevada demanda tèrmica no sols redueix el consum energètic i de combustibles fòssils, sinó que millora social i mediambientalment l’entorn perquè minimitza les emissions contaminants.

Author