Premsa

L’AVI rep 828 sol·licituds de suport a projectes col·laboratius d’innovació, un 67% més que l’any passat


  • La meitat procedeix d’empreses, que cooperaran amb altres entitats per a desenvolupar solucions innovadores a grans reptes del sistema productiu
  • Els projectes estratègics representen el 44% i es corresponen amb un centenar d’iniciatives en aquesta convocatòria, dotada amb 46,5 milions

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha registrat un increment del 67% en el nombre de sol·licituds rebudes en el marc de la seua última convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva per a resoldre, mitjançant projectes en col·laboració, els reptes que han identificat els comités d’especialistes que assessoren l’Agència.

En concret, les empreses, centres i grups d’investigació, instituts tecnològics, organitzacions empresarials i institucions la Comunitat Valenciana han presentat un total de 828 sol·licituds de suport a la innovació, la qual cosa suposa el major volum rebut des de la creació de l’AVI.

La meitat d’aquestes sol·licituds procedeixen d’empreses que, en tot cas, cooperaran amb altres entitats d’innovació per a executar els treballs, atés que els incentius tenen com a objectiu propiciar la interconnexió de les baules del sistema d’R+D+i, que fins ara actuaven generalment de forma aïllada.

A través d’aquesta convocatòria, l’Agència impulsa el desenvolupament de projectes d’innovació en les empreses, i facilita la transferència de coneixement i les seues aplicacions al teixit productiu, fomentant, a més, la col·laboració públic-privada i la cooperació entre la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat.

S’amplia la base d’empreses

Entre les més de 300 companyies que han remés els seus projectes d’innovació, quasi el doble que fa un any, figuren referents dels principals sectors com, per exemple, l’agroalimentació, la ceràmica, l’automoció o la salut. A més, l’Agència ha aconseguit millorar la seua penetració en aquest col·lectiu, atraient a 181 noves empreses que no havien participat en edicions passades.

El balanç provisional de la convocatòria reflecteix també un increment significatiu de les iniciatives d’alt impacte sobre el sistema productiu, que impliquen la col·laboració activa d’empreses, universitats i centres tecnològics i d’investigació, i que enguany aconsegueixen el centenar, segons les dades preliminars.

De fet, el 44% del total de sol·licituds s’enquadra en el programa de suport als Projectes Estratègics en Cooperació, per a potenciar el desenvolupament conjunt de solucions innovadores a grans reptes d’interés comú. És l’àrea que més creix, un 141% respecte a 2020.

La col·laboració, en aquest cas, entre empreses per a impulsar la consolidació de la cadena de valor també registra un increment superior al 80%. En la present convocatòria, els projectes en cooperació per al desenvolupament de solucions que impliquen novetats en productes o processos, o bé millores en l’intercanvi i processos de treball, suposen una cinquena part de totes les sol·licituds rebudes.

L’auge en la participació empresarial es trasllada també al programa de dinamització de la Compra Pública d’Innovació, que compta amb una línia específica per a incentivar la seua concurrència a aquest tipus de licitacions públiques. En aquest cas, els projectes remesos augmenten en un 60% respecte a l’exercici anterior.

Per part seua, en l’àmbit de la promoció del talent les sol·licituds creixen un 53%, si bé el major increment, del 114%, es constata en la línia de suport a la incorporació d’investigadors i tècnics especialistes vinculats a l’execució de projectes d’innovació en les empreses.

Les empreses encapçalen les sol·licituds en cooperació

Per tipus d’entitat sol·licitant, destaca especialment el creixement de les empreses, que lideren el 50% de sol·licituds, si bé la col·laboració amb instituts tecnològics o centres d’investigació està garantida, ja que les característiques dels projectes fan necessària la cooperació de tots ells.

Amb el 21% de propostes remeses, els grups i instituts d’investigació de les universitats de la Comunitat ocupen la segona plaça, seguides per les fundacions i centres d’investigació (no vinculats a les universitats), que representen un 12%. Els instituts tecnològics signen, per part seua, el 8% de les propostes.

En aquesta quarta edició dels programes de suport a l’R+D+i que impulsa l’AVI, el pressupost global màxim per a ajudes experimenta un increment del 130% respecte a la convocatòria precedent. Per a aquesta campanya, l’Agència ha disposat de prop de 46,5 milions d’euros, enfront dels 20,2 milions que finalment es van assignar l’any passat.

Aquesta nova dotació econòmica permetrà atendre un major volum de projectes, amplificant així l’impacte dels estímuls que l’AVI dirigeix a les empreses, universitats, centres d’investigació i instituts tecnològics per a contribuir a la transformació del model productiu, en línia amb l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent RIS3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

Author