Premsa
La Generalitat finança el desenvolupament de 103 projectes d’innovació per valor de 14,5 milions d’euros
– L’AVI resol la concessió de quatre dels seus sis programes anuals d’ajuda per a impulsar i enfortir el sistema d’innovació de la Comunitat
– Es constituiran dues noves unitats d’innovació en la UMH i la UPV i es finançaran 17 nous desenvolupaments experimentals, entre altres iniciatives
La Generalitat, a través de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), ha concedit un total de 14,5 milions d’euros per a impulsar el desenvolupament de 103 iniciatives d’I+D+i, en el marc de la seua convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva corresponent a 2022.
L ‘AVI ha resolt així quatre dels sis programes que integren aquests incentius amb caràcter anual per al desenvolupament i enfortiment del sistema d’innovació, que, en aquest cas, comprenen el finançament de desenvolupaments experimentals i proves pilot, la constitució d’unitats específiques d’innovació en els centres generadors de coneixement, l’impuls de la Compra Pública Innovadora (CPI) i la promoció del talent en el teixit productiu.
A través d’aquesta convocatòria, l’Agència pretén mobilitzar tot el coneixement disponible en el sistema valencià d’innovació per a donar resposta a reptes de gran importància i impacte en l’economia, la societat i el medi ambient de la Comunitat Valenciana, mitjançant la cooperació d’empreses, universitats, instituts tecnològics i d’investigació de les tres províncies.
Gràcies a les ajudes de l’AVI, enguany s’ampliarà la xarxa d’Unitats Científiques d’Innovació Empresarial (UCIES) en centres d’excel·lència investigadora, amb la incorporació de l’Institut d’Investigació, Desenvolupament i Innovació en Biotecnologia Sanitària de la Universitat Miguel Hernández (IDIBE-UMH) i l’Institut Valencià d’Investigació en Intel·ligència Artificial (VRAIN) de la Universitat Politècnica de València (UPV).
Aquesta figura creada per l’Agència per a potenciar la transferència de coneixement i connectar els centres d’investigació i universitats amb els desafiaments i necessitats del sistema productiu compte aquest exercici amb ajudes per un valor superior als quatre milions d’euros.
També en el marc del seu programa de valorització dels resultats d’investigació, l’AVI finançarà amb al voltant de 4,5 milions el desenvolupament d’un total de 17 prototips i proves pilot en universitats, centres d’investigació i instituts tecnològics amb la finalitat d’acostar a les empreses de la Comunitat algunes de les línies de treball que han dut a terme en els últims anys.
El desenvolupament d’un sistema per a mesurar la deformació del crani dels lactants, el prototip d’un vehicle elèctric modular o la millora de la valoració funcional i monitoratge de la columna lumbar mitjançant intel·ligència artificial són algunes de les actuacions que es completaran en aquest programa.
Per a l’impuls de la Compra Pública d’Innovació (CPI), una altra de les pedres angulars que guien l’acció de l’Agència, s’han concedit més d’un milió d’euros que permetran incentivar, tant la concurrència de les empreses a les licitacions públiques, com la demanda de solucions innovadores entre les entitats locals capaces de satisfer necessitats no cobertes i millorar els serveis que es presten a la ciutadania.
Entre els beneficiaris d’aquesta línia destaquen grans empreses com FACSA o Nunsys, així com l’Institut per a la Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (Isabial) o l’Ajuntament d’Almussafes, entre altres organitzacions.
Incentius per a atraure i retindre el talent
Així mateix, s’han concedit 3,5 milions d’euros per a la contractació d’un total de 23 agents d’innovació en universitats, centres d’investigació i associacions empresarials. La Unió de Llauradors, Innometalia-Fempa o l’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana (Ateval) són alguns dels beneficiaris d’aquest programa, que té la finalitat d’intensificar les connexions entre l’esfera científica i el teixit productiu, així com afavorir la incorporació de coneixement i tecnologia en les empreses.
De la mateixa manera, una desena de persones investigadores i tècniques de Formació Professional vinculats a l’execució de projectes d’innovació en el sector privat s’incorporaran a corporacions com Fermax, Istobal o Indústries Alegre, entre altres, gràcies a les ajudes concedides per l’AVI, que també finança la formació de 17 persones doctorandes en empreses. Totes dues línies sumen incentius per un import pròxim als 900.000 euros.
Finalment, el programa d’accions complementàries per a l’enfortiment del sistema valencià d’innovació aconseguirà a 17 entitats, entre les quals destaquen el Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana, l’Ajuntament de Benidorm o l’Associació d’Empresàries, Professionals i Directives de la província d’Alacant (AEPA), amb una ajuda total que ascendeix a 1,2 milions d’euros.
Per tipus beneficiari, encara que per a optar a les ajudes és imprescindible la col·laboració entre diferents actors, les universitats s’erigeixen en els principals receptors, amb un 33% del total, seguida de les empreses, amb un 29%, les associacions empresarials (13%) i els centres d’investigació (12%).
Els programes d’impuls als projectes estratègics en cooperació i de consolidació de la cadena de valor empresarial, els de major dotació econòmica i impacte en el sistema productiu, es resoldran el mes de setembre.