Premsa, Premsa
Ivace+i dona suport al desenvolupament de tecnologies per a fabricar ceràmica i formigons reciclats a partir residus de la construcció
- Pedrera La Torreta impulsa este projecte en cooperació amb els centres tecnològics ITC i AIDIMME i la Universitat Politècnica de València
- La iniciativa culminarà amb prototips de rajoles ceràmiques i mobiliari urbà de formigó fabricats amb materials reciclats
L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), que presidix la consellera Nuria Montes, finança el desenvolupament de noves tecnologies per a fabricar productes ceràmics i formigons reciclats a partir dels residus generats pel sector de la construcció i la demolició.
L’objectiu és recuperar i aprofitar la fracció mineral d’estos desaprofitaments, que actualment es depositen en abocadors, per a generar materials amb la mateixa qualitat i característiques tècniques que els fabricats amb matèries primeres verges.
Pedrera La Torreta lidera este projecte, denominat MASP-RCD, en col·laboració amb l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC), el centre tecnològic AIDIMME, i l’Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó de la Universitat Politècnica de València (ICITECH-UPV). A més, la iniciativa compta amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.
El sector de la construcció és responsable hui de més del 35% dels residus que es generen en el si de la Unió Europea, d’aquí ve que la seua valorització s’haja convertit en un objectiu prioritari per a Brussel·les, que des de 2020 exigix la recuperació i reciclatge del 70% d’estes deixalles.
Només a Espanya es calcula que entre 2012 i 2020 es van produir de mitjana al voltant de 22,15 milions de tones a l’any, segons l’Associació Espanyola de Reciclatge de RCD, de les quals un 20% ha acabat en abocadors incontrolats i a penes s’ha aprofitat el 57%.
La major part dels desaprofitaments recuperats es destina a la producció de matèries primeres secundàries i de baix valor afegit, com els àrids i materials de farciment, a pesar que en els últims anys s’han desenvolupat tecnologies que permeten separar els diferents elements que componen els residus de construcció i demolició.
No obstant això, el sota cost de les taxes d’abocament i els tràmits administratius que es requerixen a Espanya per a valorar estos materials, entre altres factors, han desincentivat l’adopció d’estos sistemes avançats, que obrin la porta a la fabricació de productes d’alt valor.
Impuls a l’economia circular
Precisament, el projecte MASP-RCD pretén impulsar l’economia circular en este sector, demostrant la viabilitat de generar materials ceràmics i formigons reciclats amb restes que fins ara mancaven d’interés per a la indústria.
Per a això, l’equip tècnic ha de determinar, primer, les especificacions que han de complir els residus per a usar-los en la producció d’argila cuita i rajoles ceràmiques, així com el percentatge màxim de material reciclat que es pot destinar a esta aplicació.
L’objectiu, en una segona fase, és produir prototips fabricats amb residus de la construcció i validar que complixen amb la normativa vigent per a, a continuació, establir les bases d’una planta de tractament amb la finalitat d’obtindre matèries primeres per a diferents indústries a partir d’esta mena de deixalles.
El procés que s’ha plantejat per a fabricar formigons reciclats és similar, si bé s’ha establit el repte d’aconseguir que fins al 100% de tots els àrids gruixos provinguen d’enderrocs i altres despulles, així com una part significativa dels fins. De la mateixa manera, també es pretén elevar el contingut del material reciclat que actualment s’empra en morters i altres elements prefabricats.
El resultat d’estos treballs culminarà amb el disseny de mobiliari urbà de formigó reciclat, amb la finalitat de mostrar les seues capacitats als organismes i administracions públiques, que s’erigixen en els principals clients potencials d’esta mena de producte.
A l’experiència de Pedrera La Torreta en la producció d’àrids, se suma en este projecte l’ITC, la contribució del qual resulta decisiva per a garantir la correcta fabricació de material ceràmic amb matèries primeres reciclades. En el desenvolupament de formigons, mentres, participen tant ICITECH-UPV, amb una àmplia experiència en el disseny d’estos materials, com AIDIMME, que centra majoritàriament el seu treball en el desenvolupament del prototip de mobiliari urbà.
La iniciativa s’alinea així amb les conclusions del comité d’innovació especialitzat en hàbitat sostenible, que insta a desenvolupar i implementar materials eficients energèticament, reutilitzables, biodegradables, sostenibles i segurs, que allarguen la seua vida útil i incrementen la seua durabilitat. Així mateix, esta iniciativa també s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.