Premsa, Premsa

Ivace+i dona suport al desenvolupament d’un dispositiu més eficient que optimitza el funcionament de les xarxes de fibra òptica


  • VLC Photonics, integrada en el grup Hitachi, desenvolupa este projecte en col·laboració amb el Centre Nacional de Microelectrònica i Graphenea
  • Esta nova tecnologia permetrà atendre les necessitats creixents de velocitat i capacitat de processament de dades en l’era digital


L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) dona suport, en el marc de la seua convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva, el desenvolupament d’un nou tipus de modulador electroòptic capaç de millorar la qualitat de transmissió de la informació en les xarxes de fibra òptica i de reduir el consum energètic d’esta infraestructura.


Els moduladors òptics són uns dispositius fonamentals en la comunicació i transmissió de dades per llum que es fa en les xarxes de fibra òptica. Estos components, que es troben comunament dins dels mòdems o encaminadors de fibra òptica, transformen la informació que inicialment contenen els senyals elèctrics, en senyals òptics que poden transmetre’s amb molta fiabilitat i eficiència a llargues distàncies a través de la fibra.


En la pràctica, els materials emprats en la seua fabricació determinen l’eficiència i la qualitat de la transmissió, així com la seua capacitat per a processar un major volum de dades, la qual cosa es coneix com a amplada de banda. És per això que s’estan explorant nous materials que permeten millorar i augmentar el seu rendiment.


En este cas, l’empresa VLC Photonics treballa en el disseny i validació d’un nou modulador basat en la tecnologia de grafé, que és capaç de transmetre els senyals elèctrics codificats en llum modulada en l’infraroig pròxim, és a dir, en una freqüència inferior a la de la llum visible i superior a la de les ones de ràdio.


Per a dur a terme este desenvolupament, denominat GENIUS, l’empresa valenciana col·labora amb el Centre Nacional de Microelectrònica (CNM) del CSIC i l’empresa Graphenea. El projecte, que s’alinea amb l’estratègia de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Nuria Montes, compta, a més, amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.


La validació d’esta nova tecnologia obri la porta a la implementació de moduladors fotònics que superen àmpliament les especificacions tècniques de les solucions actuals. D’esta manera, es pretén donar resposta a la necessitat del mercat d’escalar tant la velocitat com la capacitat de processament de dades davant la gran quantitat de dispositius que es connecten a la xarxa i a la creixent demanda d’amplada de banda en les comunicacions.


Els treballs avancen segons el ritme previst. De fet, ja s’han dut a terme les primeres proves de concepte, amb resultat positiu, i en estos moments s’està fabricant la segona iteració dels prototips amb la finalitat de realitzar els primers assajos de laboratori al llarg del pròxim estiu.


Especialitzada en el desenvolupament de tecnologia fotònica, VLC Photonics compta amb el suport del CNM, que produirà els circuits integrats de nitrur de silici mitjançant un procés desenvolupat per la firma valenciana, integrada en el grup Hitachi High-tech. Per la seua part, la transferència i posterior processament del grafé sobre les oblees de nitrur de silici és a càrrec de Graphenea.


El projecte GENIUS s’alinea així amb les conclusions del comité d’innovació especialitzat en Tecnologies Habilitadores, que advoca per avançar en la integració de sistemes i comunicacions per a la indústria. Així mateix, esta iniciativa també s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

Author