Premsa, Premsa

La Generalitat finança el desenvolupament d’un model predictiu per a optimitzar l’ús de fitosanitaris i fertilitzants en el cultiu de l’arròs


  • La Cooperativa Unió Cristiana de Sueca coordina este projecte, en el qual participen l’IVIA, la Universitat de València i la Universitat Politècnica
  • El sistema processarà les imatges de satèl·lit i dron i avisarà del moment idoni per a aplicar tant l’adobament com els tractaments contra el fong Pyricularia oryzae

La Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Nuria Montes, finança el desenvolupament d’un nou sistema predictiu per a optimitzar l’aplicació de productes fitosanitaris i fertilitzants en el cultiu de l’arròs per mitjà de l’ús d’imatges de satèl·lit i drons.


Este projecte estratègic, batejat com a ‘Detectoryza’, suposa, en la pràctica, la incorporació de tecnologies d’avantguarda en el procés productiu amb la finalitat de minimitzar-ne l’impacte sobre el medi ambient i reduir els costos de producció.


La Cooperativa Valenciana Unió Cristiana de Sueca (Uniana), amb el suport tècnic de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, coordina esta iniciativa, en la qual participen la Universitat de València, la Universitat Politècnica i l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA). El projecte compta, al seu torn, amb el suport de l’AVI i el finançament de la Unió Europea en el marc del Programa Comunitat Valenciana – FEDER per al període 2021-2027.


L’objectiu de ‘Detectoryza’ és controlar el fong causant de la piriculariosi, la principal malaltia de l’arròs, abans que arribe a la fase epidèmica, mitjançant tractaments focalitzats a partir de les dades obtingudes a través de sistemes avançats de teledetecció.


D’esta manera, l’ús de drons i d’imatges preses per satèl·lit pretén dotar els agricultors i agricultores d’instruments més precisos per a detectar de manera precoç els símptomes del fong Pyricularia oryzae i optimitzar així les dosis de fitosanitaris.


En l’actualitat, la presència d’este patogen es combat mitjançant tractaments fungicides generalitzats en funció de la percepció visual de l’agricultor, la qual cosa pot desembocar en l’administració innecessària d’estos productes, amb el consegüent impacte econòmic i mediambiental.


‘Detectoryza’ permetrà optimitzar els tractaments per al control d’este fong, limitant les intervencions als moments idonis, d’acord amb les característiques del cultiu, les variables climàtiques i la biologia del patogen.


A més, també s’explorarà un nou mètode de fertilització que evite els riscos ambientals derivats de la sobreaplicació d’adobaments. Es tracta d’un sistema alternatiu al tradicional, que busca conéixer en tot moment l’estat nutricional de les plantes a través de les dades observades per satèl·lit per a ajustar l’aportació de nitrogen a les necessitats reals del cultiu. A este efecte, es realitzaran assajos amb diversos percentatges d’adobament, així com amb inhibidors de la urea per a optimitzar l’aportació de nutrients.


Algorisme d’intel·ligència artificial


El projecte culminarà amb el desenvolupament d’un sistema complet i qualificat d’alertes que gestionarà la mateixa cooperativa Uniana, basat en algorismes d’intel·ligència artificial, que processaran i analitzaran les dades recollides per satèl·lits i drons dotats de càmeres tèrmiques.


L’equip d’especialistes que col·laboren en la iniciativa ja ha completat la recopilació de dades de dos campanyes productives i, en l’actualitat, s’estan analitzant per a determinar els rendiments i desenvolupar el model. Des de l’inici s’està treballant en l’algorisme predictiu a partir d’imatges per a millorar la detecció i el control del fong, mentre es realitza el seguiment d’espores i del cultiu sobre el terreny per a adequar el procés de fertilització.


En la pràctica, ‘Detectoryza’ suposarà un pas avant en l’evolució i la implantació de les aplicacions de monitoratge agrícola en el cultiu de l’arròs, fins i tot després que acabe el projecte, la qual cosa permetrà avançar en agricultura de precisió. De fet, les entitats participants es comprometen a oferir formació a les i els agricultors que així ho vullguen, a més de proporcionar avisos a les explotacions interessades, que en este cas seran a càrrec de la Cooperativa Unió Cristiana de Sueca.


Col·laboració del sistema d’innovació


Precisament esta organització agrícola ha posat a la disposició de la iniciativa les parcel·les on s’estan duent a terme els assajos, al mateix temps que col·labora de manera activa en el disseny i el seguiment dels experiments, la recopilació de dades i el control de qualitat de les collites. Compta amb el suport dels departaments de Física i de Producció Vegetal de la Universitat Politècnica de València (UPV), que s’encarreguen del disseny de les estratègies de fertilització i el control de les males herbes en el cultiu de l’arròs.


L’anàlisi i la interpretació de les imatges obtingudes i la implementació dels models predictius per a identificar la presència del fong els està desenvolupant el Laboratori de Processament d’Imatges de la Universitat de València (UV), mentre que el Departament de l’Arròs i la Unitat de Micologia de l’IVIA col·laboren en el seguiment periòdic de la malaltia i la quantificació dels símptomes, entre altres actuacions.


El projecte s’alinea amb les conclusions del Comité d’Especialistes en Agroalimentació que ha impulsat l’AVI, on es proposa el desenvolupament d’innovacions que impulsen l’agricultura de precisió mitjançant tecnologies de predicció i control de la producció. Així mateix, s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

Author