Your address will show here +12 34 56 78
Premsa, Sin categorizar

  • L’Agència Valenciana de Innovació visita les instal·lacions d’aquest institut per a conéixer de primera mà els seus projectes d’R+D+i més capdavanters
  • INESCOP ha rebut el suport de l’AVI en l’última convocatòria d’ajudes per a mantindre la labor de l’agent d’innovació iniciada en 2018

Elda (03.09.19). El vicepresident executiu de l’Agència Valenciana de l’Innovació (AVI), Andrés García Reche, ha visitat aquest dimecres el Centre Tecnològic del Calçat (INESCOP), on ha mantingut una reunió de treball per a abordar noves accions que amplien les vies de col·laboració ja existents amb aquest centre de referència per al sector del calçat.

García Reche i el director d’INESCOP, Miguel Ángel Martínez, han repassat els projectes que totes dues institucions han desenvolupat fins hui de forma conjunta i han coincidit en la necessitat d’intensificar l’aposta pel disseny i la innovació en una indústria, la del calçat i els seus components, amb una elevada implantació a la província d’Alacant.

Les dues organitzacions s’han compromés, a més, a estudiar noves actuacions que impulsen la incorporació de major I+D+i en la indústria a través de les eines previstes en les convocatòries d’ajuda en concurrència competitiva de l’Agència Valenciana de la *Innovació. En aquesta trobada també ha participat la secretària general de l’AVI, Olivia Estrella, així com César Orgilés, conseller tècnic d’aquest centre tecnològic.

En l’última edició, que es va resoldre el juny passat, INESCOP ha reeditat el suport obtingut en 2018 per a la incorporació d’un agent d’innovació, una de les figures impulsades des de l’Agència amb la finalitat de connectar les línies de treball que desenvolupa la comunitat científica i investigadora amb les necessitats del teixit productiu. En total, l’AVI finança l’acció de 13 agents en universitats, associacions, instituts tecnològics i entitats sense ànim de lucre de la Comunitat Valenciana.

Durant la visita al centre, García Reche i Estrella s’han interessat per l’activitat que desenvolupa l’agent integrat en INESCOP, qui els ha proporcionat informació sobre els contactes entre empreses i grups d’investigació que ha afavorit durant els últims mesos.

La col·laboració entre totes dues institucions s’estén també al comité estratègic d’innovació especialitzat en Emergències, que impulsen la AVI i l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), en el qual INESCOP ha aportat propostes per a millorar els equips de protecció individual.

Per part seua, Miguel Ángel Martínez ha aprofitat el recorregut per a explicar de primera mà els projectes d’I+D+i en els quals estan treballant els investigadors d’aquest centre, que forma part de la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (Redit).

La direcció de l’AVI ha continuat la visita a la fàbrica Magrit, de la qual el vicepresident de INESCOP, José Amat, és conseller delegat. En aquest cas, el seu director gerent, Manolo Amat, ha mostrat les instal·lacions d’aquesta històrica signatura de calçat femení, fundada en 1929, que combina la tradició artesana amb la tecnologia més avançada desenvolupada per INESCOP.
0

Premsa
  • L”app’ dissenyada per aquesta Unitat Científica d’Innovació Empresarial ja s’usa en el departament de salut Elx-Vinalopó
  • Ars Innovatio identificarà quina és la tecnologia que requereix cada grup poblacional per a millorar la possible pèrdua d’autonomia detectada

Ars Innovatio, la Unitat Científica d’Innovació Empresarial (UCIE) de la Universitat d’Alacant, ha desenvolupat una aplicació electrònica per a telèfons intel·ligents i tauletes que permet als professionals d’infermeria avaluar possibles estats de pre-fragilitat en persones de més de 65 anys.

L’augment de l’esperança de vida a Espanya, amb una mitjana 83,1 anys, ha generat un increment de població major amb bona salut però que, de forma progressiva, conforme augmenta la seua edat, va perdent autonomia per a cobrir les activitats bàsiques de la vida diària. Aquest aspecte converteix a les persones majors en fràgils en determinades dimensions de la seua vida.

Des d’aquesta unitat d’innovació es pretén atenuar aquesta pèrdua d’autonomia i donar vida als anys a través de les tecnologies informàtiques. Ars Innovatio està adscrita al grup d’investigació d’Informàtica Industrial i Xarxes de Computadors (I2RC) i compta amb el suport de la Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

Recollida de dades

Sota la denominació Actuasalud, la nova eina facilita la recollida d’informació relativa a diferents dimensions de fragilitat mitjançant una entrevista a través d’un dispositiu electrònic que registra i processa les dades obtingudes.

Aquesta primera experiència d’ús es destinarà, per tant, a la detecció d’estats de pre-fragilitat o bé de fragilitat instaurada que es puguen tractar amb l’ajuda de tecnologies informàtiques avançades, encara que Actuasalud pot estendre’s a un altre tipus d’avaluacions i garbellats de diferents grups de població.

Les dades relatives a aquest problema estimen que en la Comunitat Valenciana al voltant del 10% de la població major de 65 anys és fràgil en alguna dimensió, si bé aquest percentatge augmenta progressivament fins a superar el 25% entre els majors de 85 anys.

Millorar el benestar i qualitat de vida, així com prolongar l’autonomia personal dels majors és una responsabilitat social rellevant, que contribueix també a reduir l’impacte sobre el sistema sanitari.

Adaptació de TICs

Actuasalud no solament facilita al personal sanitari d’atenció primària i sociosanitària la detecció de casos i nivells de fragilitat de forma senzilla i molt accessible. Sobretot, informa d’aquells àmbits on la tecnologia de la llar, que també es desenvolupa en la UCIE, pot aportar solucions eficaces.

De fet, l’objectiu posterior a l’avaluació de persones és adaptar les tecnologies informàtiques a les necessitats de cada grup de població major a partir de l’anàlisi de les dades recaptades. Aquesta informació podria suposar un primer pas per a dissenyar eines capaces de previndre problemes relacionats amb la pèrdua de capacitat funcional o cognitiva associada a l’edat.

El desenvolupament d’aquesta app, que ja s’està emprant a l’entorn del Departament de salut Vinalopó-Elx, respon a un acord de col·laboració entre Ribera Salud i la Universitat d’Alacant.

La selecció dels majors susceptibles de sotmetre’s a aquesta avaluació s’està realitzant en els centres d’atenció primària i sociosanitaris, així com en centres de dia i associacions veïnals amb les quals la institució acadèmica ha subscrit convenis de col·laboració.

Amb la informació obtinguda, es facilita a l’usuari un informe personalitzat sobre el seu estat, mentre que, d’altra banda, l’equip clínic procedirà a identificar en el laboratori de salut d’Ars Innovatio quina és la tecnologia que requereix cada grup de persones per a millorar les possibles pèrdues d’autonomia detectades.
0

Premsa
  • L’Agència finança les accions preparatòries per a l’elaboració d’una oferta i la posterior execució d’una part dels desenvolupaments d’innovació
  • Es tracta d’una nova línia d’ajudes per a incentivar que empreses de la Comunitat concórreguen a procediments de CPI fora del nostre territori


L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) recolza en la seua convocatòria d’ajudes 2019 un projecte de Labaqua, empresa del grup Suez amb seu a Alacant, amb el qual optarà al Canàries Geo Innovation Program 2030, una macrolicitació de Compra Pública d’Innovació (CPI) que ultima el Govern canari amb la finalitat de resoldre els desafiaments mediambientals de Fuerteventura i millorar, a més, els seus serveis públics a través d’eines tecnològiques innovadores.

En aquest cas, l’Agència recolzarà la realització de les accions preparatòries per a l’elaboració d’una oferta d’R+D+i i la posterior execució d’una part dels desenvolupaments d’innovació associats. Aquesta proposta ha d’estar llesta en la segona meitat del present exercici, quan està previst que s’òbriga la fase de licitació. Comptarà per a això amb una ajuda pública de més 41.000 euros, distribuïts en dues anualitats, 2019 i 2020.

La iniciativa de base innovadora de Labaqua se circumscriu en la cerca de solucions al repte “Platges i activitats aquàtiques”, que té com a principal objectiu protegir els hàbitats marins d’especial interés, així com desenvolupar i implementar nous sistemes de control i monitoratge online de la qualitat de l’aigua de bany a Fuerteventura.

Gràcies al suport de l’Agència Valenciana la Innovació, aquesta empresa alacantina implementarà solucions tecnològiques innovadores desenvolupades en el si de l’empresa amb més recursos i d’una forma més ràpida, segons precisa la seua directora d’Innovació, Adela Yanez.

Labaqua es converteix, d’aquesta manera, en un dels primers beneficiaris de la línia de foment de projectes d’I+D+i destinats a la CPI, un programa específic de l’Agència amb el qual es pretén incentivar a les empreses de la Comunitat perquè concórreguen a aquest tipus de licitacions públiques, que resulten noves i extremadament costoses.

Nova línia d’incentius a la CPI

Mentre en 2018 l’AVI va centrar els seus esforços a dinamitzar la demanda de solucions innovadores entre les administracions local, provincial i autonòmica, en la convocatòria d’enguany ha activat aquesta nova línia, que actua directament sobre l’oferta. Els estímuls de l’Agència comprenen tant el finançament de les despeses de consultoria associats com el desenvolupament de la R+D+i necessària per a optar a aquests contractes.

Amb un pressupost de 40 milions d’euros, Canàries Geo Innovation Program compta amb el suport del Govern de l’arxipèlag, a través de la seua Agència d’Investigació, Innovació i Societat de la Innovació; i del Cabildo de Fuerteventura.

Labaqua és una empresa del grup Suez Environnement que ofereix solucions de consultoria mediambiental i laboratori d’anàlisi a la indústria i a l’administració. Constituïda en 1991, té la seua seu central en el polígon de les Talaies, a Alacant.
0

Premsa
  • El consistori crearà un departament especialitzat en Compra Pública d’Innovació i traurà a concurs un primer contracte de CPI
  • Benidorm col·laborarà amb Invat.tur per a executar aquesta iniciativa que contribueix a dinamitzar el desenvolupament d’innovacions en el teixit productiu 

L’Ajuntament de Benidorm posarà en marxa, amb el suport de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), un procediment de Compra Pública Innovadora (CPI) per a millorar els serveis públics en l’àmbit del turisme a través de l’adquisició de solucions innovadores. Aquest projecte s’emmarca dins d’una de les actuacions del Pla Director de Benidorm com a Destinació Turística Intel·ligent (DTI).

En aquesta iniciativa, el consistori benidormense compta amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat.tur), que constitueix un dels principals instruments en la millora de la competitivitat i sostenibilitat del model turístic de la Comunitat Valenciana a través de l’execució de projectes d’R+D+i i de l’adaptació del sector a les noves tendències dels mercats turístics.

El projecte de Benidorm, que entre 2019 i 2020 rebrà més de 100.000 euros en ajudes de la AVI, s’estructura en diferents fases. La primera se centra en formar als tècnics de l’Ajuntament en les novetats, característiques i legislació relativa a la CPI, pas previ per a constituir, en segon lloc. un departament especialitzat en aquest tipus de procediments.

Primera licitació

En paral·lel, s’analitzaran tant les necessitats municipals i la cartera de projectes disponibles, seleccionant aquells susceptibles de licitar-se a través de Compra Pública d’Innovació. Està previst que els treballs previs a la licitació arranquen a la fi d’any, d’acord amb la calendarización proposta pel consistori.

D’aquesta manera, el primer contracte s’estima que eixirà formalment a concurs la pròxima primavera i l’objectiu és completar l’avaluació de les ofertes i conducta l’adjudicació abans que finalitze el pròxim exercici.

Amb aquest procediment de CPI, l’Ajuntament de Benidorm pretén satisfer necessitats no cobertes, així com millorar els serveis que presta a la ciutadania i turistes, incentivant a les empreses de la Comunitat perquè desenvolupen solucions innovadores.

El de Benidorm és un dels 18 projectes que l’AVI ha recolzat enguany en la seua convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva per a impulsar la demanda de licitacions de productes i serveis innovadors entre les administracions públiques.

En 2019, s’ha llançat també una línia específica de suport a empreses per a incentivar que concórreguen a aquest tipus de licitacions públiques. L’Agència finança, en aquest cas, tant les despeses de consultoria associats com el desenvolupament de la R+D+i necessària per a optar a aquests contractes.
0

Premsa
  • Els projectes de iTEAM i Ai2, de la Universitat Politècnica de València, han rebut el suport de l’Agència en l’última convocatòria d’ajudes
  • L’AVI ultima el conveni amb la Universitat Jaume I de Castelló per a constituir una altra unitat en l’Institut de Materials Avançats de l’UJI

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) finançarà enguany la creació de tres noves unitats científiques en instituts d’investigació adscrits a les universitats Jaume I de Castelló (UJI) i Politècnica de València (UPV) amb l’objectiu de desenvolupar solucions tecnològiques innovadores dirigides a la seua implantació efectiva en el teixit productiu de la Comunitat Valenciana.

En concret, les aportacions de l’AVI, que superen els 550.000 euros, permetran constituir sengles unitats científiques d’innovació empresarial (UCIE) en l’Institut Universitari de Materials Avançats (INAM), que s’integra en l’estructura de l’UJI; així com en dos centres de la UPV: l’Institut Universitari d’Investigació de Telecomunicació i Aplicacions Multimèdia (iTEAM) i l’Institut d’Automàtica i Informàtica Industrial (Ai2).

Els dos últims han aconseguit el suport de l’Agència a través de la convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva corresponent a 2019, que es va resoldre fa escasses setmanes i que conté una línia específica de suport a unitats científiques de desenvolupament de tecnologies i difusió de coneixement a empreses.

En aquest cas, iTEAM i Ai2 disposa de més de 300.000 euros per a posar en marxa totes dues estructures i desenvolupar fins al pròxim 31 de desembre de 2020 els treballs proposats en les seues respectives sol·licituds d’ajuda.

D’altra banda, la UCIE de l’Institut Universitari de Materials Avançats (INAM) es crearà en virtut d’un conveni de col·laboració entre la AVI i la Universitat Jaume I de Castelló, que previsiblement se signarà al setembre. L’aportació de l’Agència ascendeix a un total de 250.000 euros, segons consta en els pressupostos per al present exercici, amb els quals es desenvoluparan, entre altres línies d’acció, noves funcionalitats per als materials ceràmics i plàstics.

Amb aquestes tres noves incorporacions, la xarxa d’unitats científiques d’innovació empresarial recolzades per l’AVI s’estén ja a un total de 13 centres d’excel·lència investigadora, tant del CSIC com de les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana.

El departament de Tecnologia Informàtica i Computacional de la Universitat d’Alacant (DTIC); l’Instituto de Neurociencias (IN), l’Institut de Tecnologia Nanofotònica (NTC), l’Institut de Ciència Molecular (ICMol), l’Institut de Tecnologia Química (ITQ) i l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) figuren entre els centres d’investigació que reben el suport de l’Agència.

La relació de beneficiaris es completa amb l’Institut d’Instrumentació per a la Imatge Molecular (i3M), l’Institut Interuniversitari d’Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM), així com la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), i), l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe).

Connexió amb el teixit empresarial

D’aquesta manera, l’Agència Valenciana de l’Innovació pretén incentivar la investigació aplicada a l’activitat productiva sense que això supose un minvament dels recursos ordinaris de cada centre. De fet, les noves estructures funcionen de forma autònoma gràcies als mitjans materials i humans que s’han incorporat amb els recursos aportats per l’Agència.

L’objectiu és que aquests nous departaments enfocats en exclusiva en la innovació es convertisquen en el nexe entre les línies d’investigació que desenvolupa cadascuna d’aquestes institucions i les necessitats del teixit empresarial.

Aquesta labor es realitzarà en col·laboració amb almenys dos instituts tecnològics per a propiciar així la interconnexió dels diferents agents del sistema d’innovació, com és pauta comuna en totes les ajudes de l’AVI.
0

Premsa
  • Aquesta guia de CPI ja està disponible per a la seua consulta i descàrrega en la pàgina web de l’Agència Valenciana de la Innovació
  • Detalla pas per pas els procediments a seguir per a posar en marxa aquest tipus de contracte públic, que es va introduir a Espanya en 2017

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha editat una guia pràctica per a ajudar els organismes públics de la Comunitat Valenciana en la posada en marxa de procediments de Compra Pública d’Innovació (CPI), un tipus de contracte que permet a les administracions satisfer una necessitat no coberta o millorar la prestació d’un servei mitjançant la demanda de solucions innovadores i, per tant, no presents en el mercat.

Es tracta d’un manual que detalla de forma detallada cadascun dels passos que les diferents administracions públiques han de seguir per a completar amb èxit aquest procés, des de la fase d’identificació de necessitats d’innovació fins a l’elaboració dels plecs necessaris per a licitar aquest tipus de contracte, que en 2017 es va regular a Espanya a través de la Llei de Contractes del Sector Públic.

Aquest document deu gran part del seu valor a la seua naturalesa eminentment pràctica, però també a l’àmplia participació i el consens reeixit en la seua elaboració, la qual cosa el converteix en la primera guia d’aquestes característiques que veu la llum a Espanya. El manual està disponible per a la seua consulta i descàrrega en la pàgina web de l’AVI. Així mateix, s’ha posat en marxa un correu de contacte, cpi.avi@gva.es, per a recollir dubtes, suggeriments i sol·licituds d’informació en l’àmbit de la CPI.

Durant la fase de gestació, l’Agència ha comptat amb aportacions dels sotssecretaris i responsables de contractació de les diferents conselleries, de la Central de Compres, i de les entitats del sector públic de l’Administració autonòmica, així com amb representants de les diputacions i consistoris de la Comunitat.

Per la seua part, l’Advocacia de la Generalitat i la Intervenció també han contribuït a aquesta iniciativa revisant des d’un punt de vista jurídic els procediments que recull aquest manual. El resultat d’aquest treball s’ha traduït finalment en una guia tècnica que ofereix protocols d’actuació vàlids per a tota mena d’organismes públics.

Col·laboració amb la Central de Compres

En qualsevol cas, les accions de l’Agència Valenciana de la Innovació per a impulsar la CPI van més enllà d’aquest projecte específic i inclouen, per exemple, un conveni de col·laboració amb la Central de Compres de la Generalitat per a impulsar el desenvolupament d’estratègies de compra pública innovadora en aquest òrgan.

En virtut d’aquest acord es determinaran els àmbits susceptibles d’incorporar innovació i es dissenyaran les clàusules i procediments específics d’R+D+i necessaris per a dur a terme aquestes contractacions.

Així mateix, la AVI disposa d’un programa específic d’ajudes per a dinamitzar la compra pública innovadora, que es va resoldre a la fi del passat mes de juny. En total, una vintena d’entitats locals i sense ànim de lucre, a les quals se sumen, per primera vegada, empreses, rebran els incentius econòmics de l’AVI, que en la convocatòria d’enguany sumen més d’un milió d’euros

Després d’un primer exercici en el qual l’Agència va focalitzar els seus esforços a dinamitzar la demanda de productes i serveis innovadors en l’Administració, en 2019 s’ha activat una línia específica de suport a empreses amb la finalitat d’estimular la seua concurrència a aquest tipus de licitacions públiques. En aquest cas, l’AVI finança tant les despeses de consultoria associats com el desenvolupament de la R+D+i necessària per a optar a aquests contractes.

Aquesta línia de nova creació se suma a la ja existent -que continua activa- per a impulsar la demanda de licitacions de productes i serveis innovadors en l’Administració. En aquest cas, l’AVI ha recolzat un total de 18 sol·licituds, la qual cosa representa un increment del 80% respecte al passat exercici.
0

Premsa, Sin categorizar
  • Els beneficiaris dels sis programes rebran més de 13 milions per a desenvolupar accions d’impuls de la R+D+i en col·laboració amb altres agents
  • El 80% de les iniciatives han obtingut una avaluació favorable, si bé només els millor puntuats accediran als incentius de l’Agència

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha recolzat un total de 187 sol·licituds de les 530 rebudes en la convocatòria d’ajudes per al desenvolupament i enfortiment del sistema valencià d’innovació corresponent a 2019, la qual cosa suposa que prop d’un 35% de les candidatures es beneficiaran dels estímuls econòmics de l’AVI.

La gran qualitat tècnica dels projectes remesos, que pràcticament han triplicat en número els presentats en 2018, ha obligat a ser extremadament selectiu en la concessió de fons. D’aquesta manera, només els millor puntuats en la fase d’avaluació han accedit finalment a les ajudes a pesar que el 80% havia obtingut la valoració favorable dels tècnics de l’AVI.

A l’espera d’un possible d’un possible increment pressupostari, les propostes aprovades que manquen de dotació econòmica poden optar a la línia crèdit bonificada per a projectes d’R+D+i que ofereix la pròpia Agència i l’Institut Valencià de Finances (IVF).

Les universitats, centres d’investigació, empreses i administracions públiques que han resultat beneficiàries disposaran de més de 13 milions d’euros en subvencions per a propiciar la cooperació entre totes les baules del sistema i reforçar la innovació que es desenvolupa en la Comunitat.

Per programes, el de promoció de talent és el que compta amb un major volum de beneficiaris, un total de 56, que obtindran subvencions per valor de 2,2 milions d’euros. Aquests fons permetran la incorporació al teixit productiu de 27 investigadors i titulats de Formació Professional, al mateix temps que finançaran una xarxa de 13 agents d’innovació i possibilitaran la formació de 16 doctorands en empreses de la Comunitat Valenciana.

Amb 47 sol·licituds resoltes favorablement, li segueix el de consolidació de la cadena de valor empresarial, que suma més de quatre milions en ajudes per a desenvolupar solucions que impliquen novetats en productes o processos amb impacte en la cadena empreses.

Projectes estratègics d’innovació

L’AVI impulsarà, a més, la cooperació de 31 centres d’investigació, instituts tecnològics i empreses de diferents sectors d’activitat en projectes estratègics d’innovació. Seran sis les iniciatives d’R+D+i de gran impacte i amb un pressupost superior als 500.000 euros en cada cas les que s’executaran amb el suport públic. L’Agència els ha concedit un total de tres milions d’euros.

També comptaran amb finançament de l’AVI un total de 20 projectes per a dinamitzar la Compra Pública d’Innovació, entre els quals, per primera vegada, s’inclouen incentius a les empreses amb la finalitat que concórreguen a aquest tipus de licitacions públiques amb les quals les Administracions pretenen satisfer una necessitat no coberta o millorar la prestació d’un servei mitjançant la demanda de solucions innovadores.

Un total de 14 prototips i projectes pilot

Quatre Unitats Científiques d’Innovació Empresarial (UCIE), dues d’elles de nova creació i un total de 14 projectes de desenvolupament experimental d’universitats, centres d’investigació i instituts tecnològics de la Comunitat Valenciana es finançaran amb les ajudes concedides en el programa de valorització, per valor de 2,6 milions. Així mateix, l’AVI recolzarà altres 14 accions d’impuls i enfortiment de la innovació.

Per províncies, el 65% de les sol·licituds donades suport procedeixen d’organitzacions i empreses radicades a València, mentre que el 35% restant es distribueix entre Alacant i Castelló.

Els programes en concurrència competitiva de l’AVI incentiven el desenvolupament de projectes d’R+D+i en les empreses i faciliten la transferència de coneixement i les seues aplicacions al teixit productiu, fomentant, a més, la col·laboració públic-privada i la cooperació entre centres d’investigació, instituts tecnològics i empreses. De fet, per a optar a qualsevol línia de l’AVI es requereix de la col·laboració d’almenys dos agents del sistema.

Entre els receptors d’aquestes subvencions figuren, a més de les cinc universitats públiques, instituts tecnològics com Aimplas, ITC o Aiju; i centres d’investigació de referència com Incliva, Fisabio o el Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF), entre altres.

En la relació de beneficiaris també apareixen els ajuntaments d’Alacant, Castelló i Benidorm i organitzacions tan diverses com Asivalco, Fundeun, Jovesolides o la Fundació València Basket 2000.

Per seua part, UBE, Suavinex, Global Omnium, Faurecia, Becsa, Zeleros, Filatures Tèxtils Crevillent, FACSA, Labaqua, Istobal o Fermax són algunes de les empreses que comptaran amb suport de l’AVI per a desenvolupar projectes en col·laboració amb altres agents del sistema valencià de la innovació.
0

Premsa
  • La xarxa permetrà a la Comunitat ser referent nacional i internacional en una de les tecnologies clau en la nova economia del coneixement

La Fundación Empresa Universidad de Alicante (Fundeun) duu a terme el projecte BlockchaIND 4.0, que ha sigut aprovat per la Agència Valenciana de la Innovació (AVI) amb l’objectiu prioritari d’impulsar i donar suport activament el desenvolupament d’aplicacions i projectes basats en blockchain utilitzant la xarxa pública BlockchainFUE, que està afavorida pel grup d’investigació BAES de la Universitat d’Alacant (Blockchain Aplicado a las Administraciones Públicas y las Empresas – Blockchain Lab).

El president de Fundeun, Manuel Cazorla, ha explicat que la xarxa blockchain anomenada BlockchainFUE uneix a les fundacions empresa-universitat de les universitats d’Alacant (Fundeun), València (ADEIT) i Castelló (FUE-UJI) “amb la finalitat d’ajudar a millorar l’ocupabilitat del talent universitari amb la certificació de competències adquirides en les pràctiques en empreses, formar en aquesta tecnologia disruptiva, prestar servei de xarxa i desenvolupament d’aplicacions també a les pròpies empreses”.

Per a això, Fundeun realitzarà prèviament en les empreses industrials diagnòstics 4.0 per a conéixer el grau d’adaptació estratègica i cultural dels diferents habilitadors tecnològics, posant especial èmfasi a analitzar la realitat empresarial i l’estat de l’art del blockchain en la Comunitat Valenciana. A més, es detectaran casos d’èxit d’empreses que hagen implementat eficientment el *blockchain en la seua cadena de valor i que servisquen de referència a altres indústries.

Posteriorment, BlockchaIND 4.0 oferirà a les empreses de la Comunitat Valenciana els mitjans i mecanismes que els faça més fàcil implementar aquesta tecnologia mitjançant la realització el mes de novembre, en la Universitat d’Alacant, del hackatón ‘HackaCHAIN en Blockchain’.

A aquesta trobada multidisciplinària seran convidats l’alumnat, les persones egressades, programadors i programadores, persones emprenedores i empreses per a testar i desenvolupar aplicacions basades en la xarxa pública BlockchainFUE. Els projectes a implementar estaran relacionats amb els reptes industrials detectats prèviament en els diagnòstics empresarials.

El propòsit de l’esdeveniment serà incentivar la col·laboració públic-privada, la connexió del talent universitari i la generació de sinergies i projectes cooperatius en l’àmbit del blockchain beneficiosos per a l’empresa industrial que suposen escenaris més fiables respecte a la revelació de la informació, la transmissió del valor i la relació de les empreses industrials amb els clients i proveïdors.

Aquest ús de la tecnologia i la infraestructura de base que s’utilitzarà, oferida pel grup d’investigació BAES, permetrà desenvolupar projectes que incorporen una major seguretat i transparència en els processos de les empreses industrials, així com la simplificació dels processos tradicionals d’auditoria i traçabilitat.

BlockchaIND 4.0 es tancarà amb el Fòrum autonòmic ‘Innovar és possible amb Blockchain 4.0‘ amb la finalitat de disseminar els resultats aconseguits i impulsar les sinergies de l’ecosistema d’innovació de la Comunitat Valenciana basat en aquesta tecnologia.

La finalitat última és situar a la Comunitat Valenciana dins del context europeu com un territori sensible als beneficis que aporta blockchain a la ciutadania, a l’ocupació qualificada i a les empreses innovadores reforçant a més el paper de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), com a impulsora de la innovació tecnològica i empresarial.

A més, dotarà a les empreses de la Comunitat dels recursos i capacitats tecnològiques i humanes necessàries vinculades a aquesta tecnologia i servirà per a consolidar un estàndard interoperable, garantint així la transparència a nivell empresarial.
0

Premsa, Sin categorizar



  • Desenvoluparan dues tecnologies diferents de tractament a escala pilot, una basada en filtres d’arena i de carbó activat, i una altra en reactors de membrana
  • Definiran una metodologia estandarditzada per a quantificar la presència d’aquestes partícules en aigües residuals d’aigües urbanes i industrials

Alacant (26.07.19). L’Institut Tecnològic del Plàstic, Aimplas, desenvoluparà en col·laboració amb Aguas de Valencia i la Universitat de València nous sistemes de tractament per a retirar els microplàstics presents en les aigües residuals, tant urbanes com industrials. La iniciativa compta amb el suport de la Agència Valenciana de la Innovació (AVI) que, entre 2019 i 2020, aportarà a aquest consorci més de 430.000 euros de finançament en el marc del seu programa d’ajuda a projectes estratègics en cooperació.

El projecte, batejat com Microplast i liderat per Aimplas, té com a fi última l’eliminació d’aquests microplàstics en les estacions depuradores i de reciclatge, si bé també preveu el desenvolupament d’una metodologia estandarditzada per a obtindre dades homogènies entorn de la presència d’aquestes partícules en totes dues fonts d’aigua residuals.

El projecte respon a la creixent preocupació per la proliferació en el medi ambient de partícules de materials plàstics la grandària de les quals és inferior als 5 mil·límetres i que es coneixen com microplàstics.

“Aquesta preocupació ha portat a realitzar nombrosos estudis i investigacions sobre aquestes partícules, però són treballs amb disparitat de conclusions i que, fins hui, no han arribat a evidenciar un perill per a la salut de les persones o el medi ambient”, explica Elena Domínguez, investigadora principal del projecte en Aimplas.

El consorci que constitueix Microplast pretén anticipar-se així a la legislació que entorn d’aquestes partícules podria aprovar-se en el futur i, per això, ha establit un doble objectiu.

En primer lloc, els socis del projecte aspiren a desenvolupar una metodologia estandarditzada que quantifique la presència de microplàstics tant en aigües residuals d’aigües urbanes, les que es tracten en plantes depuradores, com en aigües industrials (que en aquest cas procediran amb la planta pilot de reciclatge de plàstics d’Aimplas) per a conéixer quina és la situació actual i valorar també l’eficiència dels diferents mètodes de filtrat.

Però, a més, es desenvoluparan a escala pilot dues tecnologies diferents de tractament. Una basada en filtres d’arena i de carbó activat, i una altra de reactors de membrana, amb l’objectiu d’aconseguir l’eliminació d’aquestes partícules.

En el consorci que durà a terme aquesta iniciativa d’I+D+i, Aimplas aportarà el seu coneixement, recursos humans i equipament en matèria d’identificació per a desenvolupar el mètode de detecció i quantificació de microplàstics. A més, realitzarà les anàlisis de les aigües procedents dels processos industrials de reciclatge en la seua planta pilot.

Per part seua, científics de la Universitat de València integrats en el grup d’investigació Calagua desenvoluparan els nous mètodes de filtrat basats en membranes, mentre que Aigües de València farà el propi amb els filtres d’arena i carbó activat al mateix temps que aporta les seues instal·lacions per a analitzar la presència de microplàstics en les aigües residuals de les seues plantes depuradores.

Microplast és un dels sis projectes estratègics d’innovació que han rebut el suport de l’Agència en la convocatòria d’ajudes corresponent a 2019. Es tracta d’iniciatives d’I+D+i de gran impacte, el pressupost del qual supera els 500.000 euros, i en les quals col·laboren múltiples agents del sistema valencià d’innovació. De fet, tots els consorcis que rebran l’estímul de l’AVI en aquesta última edició sumen un total de 31 socis.
0