Premsa

L’AVI finança en 2019 la creació de tres noves unitats d’innovació en centres d’investigació capdavanters de l’UJI i UPV

  • Els projectes de iTEAM i Ai2, de la Universitat Politècnica de València, han rebut el suport de l’Agència en l’última convocatòria d’ajudes
  • L’AVI ultima el conveni amb la Universitat Jaume I de Castelló per a constituir una altra unitat en l’Institut de Materials Avançats de l’UJI

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) finançarà enguany la creació de tres noves unitats científiques en instituts d’investigació adscrits a les universitats Jaume I de Castelló (UJI) i Politècnica de València (UPV) amb l’objectiu de desenvolupar solucions tecnològiques innovadores dirigides a la seua implantació efectiva en el teixit productiu de la Comunitat Valenciana.

En concret, les aportacions de l’AVI, que superen els 550.000 euros, permetran constituir sengles unitats científiques d’innovació empresarial (UCIE) en l’Institut Universitari de Materials Avançats (INAM), que s’integra en l’estructura de l’UJI; així com en dos centres de la UPV: l’Institut Universitari d’Investigació de Telecomunicació i Aplicacions Multimèdia (iTEAM) i l’Institut d’Automàtica i Informàtica Industrial (Ai2).

Els dos últims han aconseguit el suport de l’Agència a través de la convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva corresponent a 2019, que es va resoldre fa escasses setmanes i que conté una línia específica de suport a unitats científiques de desenvolupament de tecnologies i difusió de coneixement a empreses.

En aquest cas, iTEAM i Ai2 disposa de més de 300.000 euros per a posar en marxa totes dues estructures i desenvolupar fins al pròxim 31 de desembre de 2020 els treballs proposats en les seues respectives sol·licituds d’ajuda.

D’altra banda, la UCIE de l’Institut Universitari de Materials Avançats (INAM) es crearà en virtut d’un conveni de col·laboració entre la AVI i la Universitat Jaume I de Castelló, que previsiblement se signarà al setembre. L’aportació de l’Agència ascendeix a un total de 250.000 euros, segons consta en els pressupostos per al present exercici, amb els quals es desenvoluparan, entre altres línies d’acció, noves funcionalitats per als materials ceràmics i plàstics.

Amb aquestes tres noves incorporacions, la xarxa d’unitats científiques d’innovació empresarial recolzades per l’AVI s’estén ja a un total de 13 centres d’excel·lència investigadora, tant del CSIC com de les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana.

El departament de Tecnologia Informàtica i Computacional de la Universitat d’Alacant (DTIC); l’Instituto de Neurociencias (IN), l’Institut de Tecnologia Nanofotònica (NTC), l’Institut de Ciència Molecular (ICMol), l’Institut de Tecnologia Química (ITQ) i l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) figuren entre els centres d’investigació que reben el suport de l’Agència.

La relació de beneficiaris es completa amb l’Institut d’Instrumentació per a la Imatge Molecular (i3M), l’Institut Interuniversitari d’Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM), així com la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), i), l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe).

Connexió amb el teixit empresarial

D’aquesta manera, l’Agència Valenciana de l’Innovació pretén incentivar la investigació aplicada a l’activitat productiva sense que això supose un minvament dels recursos ordinaris de cada centre. De fet, les noves estructures funcionen de forma autònoma gràcies als mitjans materials i humans que s’han incorporat amb els recursos aportats per l’Agència.

L’objectiu és que aquests nous departaments enfocats en exclusiva en la innovació es convertisquen en el nexe entre les línies d’investigació que desenvolupa cadascuna d’aquestes institucions i les necessitats del teixit empresarial.

Aquesta labor es realitzarà en col·laboració amb almenys dos instituts tecnològics per a propiciar així la interconnexió dels diferents agents del sistema d’innovació, com és pauta comuna en totes les ajudes de l’AVI.

Author