Premsa, Premsa

El Consell col·labora amb els parcs científics de la UA i l’UJI per a impulsar la transferència de R+D+i i l’emprenedoria innovadora



  • Els convenis, dotats amb 350.000 euros cadascun, impulsaran la connexió entre les universitats i les empreses a través d’Innotransfer
  • El Parc Científic d’Alacant i Espaitec reforcen la posada en marxa en les seues instal·lacions de bancs de prova i experimentació de R+D+i


El Consell ha aprovat sengles convenis de col·laboració entre l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i el Parc Científic d’Alacant (PCA) i Espaitec, dependents de la Universitat d’Alacant (UA) i la Jaume I de Castelló (UJI), respectivament, amb la finalitat d’impulsar la transferència de coneixement i tecnologia entre universitat-empresa i recolzar, a més, l’emprenedoria innovadora.


Aquests acords estan dotats amb 350.000 euros cadascun i contemplen l’execució tant d’accions col·lectives, que desenvoluparan tots els membres de la Xarxa de Parcs Tecnològics de la Comunitat Valenciana (REPCV, en castellà); com d’actuacions específiques, que durà a terme cadascun dels centres en col·laboració amb la resta d’agents que componen el sistema valencià d’innovació.


L’objectiu, en tots dos casos, és promoure la transformació del coneixement en innovacions dirigides al teixit empresarial de la Comunitat Valenciana mitjançant l’impuls de la R+D+i i la difusió dels resultats obtinguts en aquestes iniciatives.

Dins de les accions conjuntes que es duran a terme en el marc d’aquests convenis, els parcs científics promouran accions d’estímul de l’oferta tecnològica i d’identificació d’oportunitats de R+D+i per a potenciar la transferència de coneixement cap al teixit productiu.


En aquesta línia, es reforçarà el programa *Innotransfer mitjançant l’organització de nous seminaris tècnics i accions de transferència d’innovació de caràcter temàtic, alineades amb les àrees d’oportunitat per a la R+D+i que prèviament ha identificat el Comité Estratègic d’Innovació (CEI) de l’AVI.


De la mateixa manera, s’han programat diferents jornades de difusió dels resultats de la quarta edició del programa de caracterització d’empreses innovadores, amb el qual es pretén dimensionar i explicar la influència i impacte de les empreses intensives en innovació i coneixement en el desenvolupament de la Comunitat Valenciana, així com la seua aportació en termes econòmics i d’ocupació al teixit empresarial.


També es manté el suport dels parcs científics a les iniciatives d’emprenedoria innovadora a través dels Premis REPCV, que reconeixen a les noves empreses innovadores més destacades de l’any, al mateix temps que estimulen la seua connexió amb la resta de baules del sistema de R+D+i. En aquesta quarta edició mantenen la seua estructura, amb categories a la millor spin-off, start-up i col·laboració universitat-empresa.

A més de les accions en cooperació, el Parc Científic d’Alacant i *Espaitec desenvoluparan un altre tipus d’activitats per a impulsar la transferència de coneixement i recolzar la R+D+i en les seues àrees d’influència.

Prototips de nous productes

El primer planteja, per exemple, la posada en marxa del projecte Smart Park, per a configurar les instal·lacions del PCA com un ‘living-lab’ en el qual examinar tant productes com serveis innovadors vinculats a l’hàbitat saludable i l’automoció i mobilitat sostenible, dues dels àmbits de coneixements prioritaris per a l’AVI.

L’objectiu, en aquest cas, és aprofitar l’obertura i posada en marxa del nou Centre de Creació d’Empreses, així com l’adequació del seu entorn de més de 800.000 metres quadrats, per a implantar noves tecnologies, si bé el projecte es mantindrà una vegada l’immoble es trobe a ple rendiment.

Per part seua, Espaitec potenciarà també el seu programa UJI>LAB, amb el qual dinamitza la cooperació entre les empreses i la comunitat universitària per al disseny conjunt de solucions a reptes específics amb impacte en el territori.

Les persones participants faran ús del laboratori de prototipaje ràpid de la institució per a fabricar nous models de dispensadors de *espesante, dirigits a persones que pateixen disfàgia derivada de la malaltia de Parkinson, o tricicles per a transportar degotadors de medicació que complisquen amb els requisits de l’Hospital General Universitari de Castelló, entre altres projectes.

Author