Premsa

Persones expertes en turisme proposen el desenvolupament d’un sistema de captació d’información per a interactuar amb els diferents tipus d’usuaris


  • Participen representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics, la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents i l’empresariat
  • Aquest equip de treball proposa dissenyar nous dispositius per a millorar el mesurament de l’impacte de l’activitat turística en el medi ambient
El desenvolupament i integració de nous dispositius i sensors per a efectuar un mesurament més precís de l’impacte de l’activitat turística en el medi ambient, així com el disseny d’un sistema de captació d’informació en les destinacions turístiques intel·ligents i dels usuaris amb la finalitat de facilitar la interacció amb els diferents segments de turistes són els dos principals reptes als quals s’oferiran respostes des del diàleg tecnològic que impulsa l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), en col·laboració amb l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur).

Els representants de la comunitat científica, centres tecnològics, ajuntaments i l’empresariat que componen aquest grup multidisciplinari han participat en la segona sessió de treball a fi de proposar solucions innovadores als grans desafiaments que han d’afrontar els municipis que integren la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana (Xarxa DTI-CV).

A través de dinàmiques de grup, les persones especialistes, coordinades pel director de l’Institut Tecnològic de Producte Infantil i Oci (Aiju), Manuel Aragonés, han reordenat i prioritzat els reptes que ja es van apuntar en la reunió prèvia, que va tindre lloc a Benidorm, al mateix temps que han plantejat els primers desenvolupaments tecnològics per a fer-los front.

En aquest sentit, han insistit en la necessitat de dissenyar sistemes que mesuren de manera eficaç la petjada de carboni que genera l’activitat turística, amb la finalitat d’abordar la incorporació de mesures que garantisquen la sostenibilitat d’aquestes destinacions.

Però també han apostat per desenvolupar un nou sistema de captació d’informació dels municipis i els propis usuaris que millore la interacció i experiència amb els diferents tipus de turista. L’objectiu, en definitiva, consisteix a optimitzar l’experiència dels usuaris, garantint i millorant, a més, l’accessibilitat dels col·lectius amb necessitats especials.

Presidida pel vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, i el director d’Intel·ligència Turística d’Invat·tur, Mario Villar, la reunió ha comptat amb una àmplia representació de la Xarxa de Destinacions Turístiques de la Comunitat Valenciana: Aida García (Ajuntament de Benidorm); Carlos Marco (Ajuntament de Gandia); Luis Miguel Morant (Ajuntament de l’Alfàs del Pi) i Lorena Zamora (Ajuntament d’Alcoi).

D’aquest equip multidisciplinari també formen part els científics José Antonio Ivars (Universitat d’Alacant); Jaume Llorens (Universitat Jaume I); Enrique Bigné (Universitat de València) i Laura Sebastià (Universitat Politècnica de València), a més dels tecnòlegs Fran Ricau (Institut Tecnològic de la Informàtica) i José Darío Such.

Amb l’aval de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) com a empreses altament innovadores, el teixit productiu aporta tres representants al grup: Federico Fuster (GF Hotels), Pablo Hernández (Hotels RH) i Francisco J. Rivera (Gran Hotel de Peníscola), que actuen en aquest fòrum en defensa de l’interés general. Així mateix, també participen en aquest diàleg tecnològic Leire Bilbao i Núria Montes (Fundació Turisme Benidorm); i José Manuel Camarero (Visit València).

La Xarxa de Destinacions Intel·ligents de la Comunitat Valenciana naix per a crear sinergies entre els municipis, així com amb empreses i entitats turístiques amb l’objectiu de facilitar l’evolució de la planificació i gestió de les destinacions turístiques i convertir la Comunitat Valenciana en un territori turístic intel·ligent.

L’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur), que depén de Turisme Comunitat Valenciana, és l’organisme encarregat de la coordinació de la Xarxa, en la qual s’han integrat ja al voltant de mig centenar d’entitats locals.

Author