Premsa

Desenvolupen d’un sistema basat en intel·ligència artificial per a millorar l’atenció sociosanitària de pacients crònics


  • Nunsys, l’IIS La Fe, l’ITI, l’Institut Polibienestar i Outcomes’10 treballen en aquest projecte a partir de tècniques de monitoratge no invasiu
  • Aquesta nova eina serà capaç de detectar la fragilitat i predir la seua evolució en el col·lectiu de persones majors de 65 anys
L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) finança el desenvolupament d’un nou sistema, basat en l’aplicació d’intel·ligència artificial, per a la detecció, tractament i control de la fragilitat, una síndrome associada a la tercera edat que es caracteritza per la conjunció en persones majors de diferents malalties cròniques que resten, de manera progressiva, la seua autonomia per a realitzar les activitats bàsiques de la vida diària.

Nunsys lidera el consorci d’entitats que desenvolupen aquest projecte estratègic, batejat com Smartchronic, i en el qual també participen l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe); l’Institut Polibienestar, associat a la Universitat de València; l’Institut Tecnològic d’Informàtica (ITI); i l’empresa castellonenca Outcomes’10.

A través d’aquesta iniciativa es pretén millorar l’atenció sociosanitària del col·lectiu de persones de més de 65 anys, que segons l’últim informe Envelliment en Xarxa publicat pel Centre de Ciències Humanes i Socials del CSIC, ja representa el 19,3% de la població i copa el 57,9% de totes les estades hospitalàries registrades a Espanya durant 2018.

Gran part d’aquests ingressos s’atribueixen a patologies cròniques, que requereixen de tractaments multidisciplinaris de llarga duració, i que s’associen a la fragilitat derivada de l’edat. És per això que s’estan explorant noves eines per a millorar la detecció precoç i el tractament d’aquests pacients, amb la finalitat d’elevar tant la seua qualitat de vida, com l’eficiència del sistema sanitari.

En aquest sentit, Smartchronic fa ús d’intel·ligència artificial, aprenentatge automàtic i tècniques de monitoratge no invasiu per a determinar la condició de fragilitat de cada pacient i predir la seua evolució, anticipant fins i tot possibles ingressos no programats, a fi de configurar diferents itineraris assistencials, adaptats a l’ampli ventall de patologies.

Aplicació de monitoratge

Aquesta labor d’anàlisi serà possible gràcies al desenvolupament d’un sistema de control, centralitzat en una aplicació per a dispositius mòbils, que permetrà examinar de manera constant els principals paràmetres que incideixen en la fragilitat i la qualitat de vida d’aquest grup específic de població.

El projecte que lidera Nunsys, companyia especialitzada en Intel·ligència Artificial, entre altres tecnologies d’avantguarda, compta amb la col·laboració de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe, que participa de manera activa en el disseny dels mòduls per a la gestió dels pacients crònics al costat de l’Institut Polibienestar, de la Universitat de València.

Nunsys desenvolupa tots els algorismes centrals del projecte, que modelen els itineraris dels pacients crònics, així com l’evolució dels índexs de fragilitat. Per part seua, el disseny dels algorismes predictius en l’àmbit dels reingressos hospitalaris és a càrrec de l’Institut Tecnològic d’Informàtica (ITI), mentre que la castellonenca Outcomes’10 contribueix amb el disseny dels models de monitoratge no invasiu basats en dades reportades pel pacient.

En la seua primera anualitat, Smartchronic ha superat la fase de definició de l’arquitectura tecnològica, per la qual cosa els esforços se centren ara en la concreció dels requisits i especificacions dels mòduls funcionals, inclosa l’app per al monitoratge no invasiu, amb la participació de voluntaris. En paral·lel, s’està ja estructurant la informació disponible per a dissenyar els algorismes predictius en matèria de fragilitat, reingressos i utilització de recursos.

La iniciativa connecta amb els objectius de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com RIS3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. En concret, satisfà el desenvolupament tecnologies sanitàries de tractament, rehabilitació i millora de l’autonomia personal a través de la major interacció entre professionals i usuaris, un dels eixos prioritaris en l’àmbit de la promoció de la salut i la sanitat eficient.

Així mateix, també s’alinea amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Salut promogut per l’AVI, que aposta obertament pel control i prevenció de la fragilitat i la cronicitat mitjançant l’ús d’eines d’intel·ligència artificial i Big Data.

Author