Premsa

Personal expert coordinat per l’AVI planteja el desenvolupament d’un sistema per a analitzar les emocions de turistes abans, durant i després del viatge


  • Un equip multidisciplinari, amb el suport de Invat·tur, proposa solucions innovadores als desafiaments de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents
  •  Advoca per dissenyar un dispositiu capaç de mesurar en temps real la petjada de carboni de les destinacions turístiques i de suggerir bones pràctiques als usuaris i usuàries

El desenvolupament d’un sistema capaç d’analitzar les emocions i reaccions de cada viatger o viatgera en les diferents fases del procés turístic, des de la reserva del viatge fins al retorn a la seua llar, és una de les solucions innovadores proposades en el marc dels diàlegs tecnològics sobre Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana, que impulsa l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) en col·laboració amb l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur).

El grup d’especialistes, en el qual participen representants de la comunitat científica, centres tecnològics, ajuntaments i l’empresariat, advoca per combinar sensors òptics, ‘big data’ i intel·ligència artificial per a dissenyar un sistema no intrusiu capaç d’interpretar els gestos, reaccions i emocions del turista durant la seua estada en la destinació turística, però també en les fases prèvies i posteriors al viatge.

L’equip multidisciplinari, que coordina el director de l’Institut Tecnològic de Producte Infantil i Oci (Aiju), Manuel Aragonés, pretén millorar així la informació a la disposició dels municipis integrants de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana, amb la finalitat d’optimitzar la interacció i experiència amb els diferents tipus de persones usuàries.

Repositori d’informació

Aquesta solució tecnològica ofereix una resposta directa a un els desafiaments identificats com a prioritaris per a la Xarxa DTI, però no és l’única proposta en aquesta línia. Amb aquesta mateixa fi, el comité també ha proposat el desenvolupament d’un repositori que permeta agregar informació de diferents fonts, que es puga connectar amb el programari de gestió de cada destinació i que, a més, oferisca informació d’interés i actualitzada sobre els recursos i atractius turístics de cadascun d’ells.

D’altra banda, i a fi de contribuir a la sostenibilitat de l’activitat turística, les persones que componen aquest equip multidisciplinari recomanen el disseny d’una nova eina capaç de facilitar el mesurament in situ i de forma personalitzada de la petjada de carboni mitjançant la utilització de diferents sensors.

Aquest nou dispositiu, que ha de mostrar les dades en temps real, podria, al seu judici, suggerir accions i bones pràctiques perquè l’usuari contribuïsca a reduir l’impacte, així com incorporar un rànquing amb les destinacions i hotels més sostenibles.

Un equip multidisciplinari

El grup d’especialistes, que compta amb una àmplia representació de la Xarxa de Destinacions Turístiques de la Comunitat Valenciana, amb Aida García (Ajuntament de Benidorm); Carlos Marco (Ajuntament de Gandia); Luis Miguel Morant (Ajuntament de l’Alfàs del Pi) i Lorena Zamora (Ajuntament d’Alcoi), està elaborant ara el document de conclusions.

D’aquest grup de treball també formen part els científics José Antonio Ivars (Universitat d’Alacant); Jaume Llorens (Universitat Jaume I); Enrique Bigné (Universitat de València) i Laura Sebastià (Universitat Politècnica de València), a més dels tecnòlegs Fran Ricau (Institut Tecnològic de la Informàtica) i José Darío Such.

Amb l’aval de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) com a empreses altament innovadores, el teixit productiu aporta tres representants al grup: Federico Fuster (GF Hotels), Pablo Hernández (Hotels RH) i Francisco J. Ribera (Gran Hotel de Peníscola), que actuen en aquest fòrum en defensa de l’interés general. Així mateix, també participen en aquest diàleg tecnològic Leire Bilbao i Núria Montes (Fundació Turisme Benidorm) i José Manuel Camarero (Visit València).

La Xarxa de Destinacions Intel·ligents de la Comunitat Valenciana naix per a crear sinergies entre els municipis, així com amb empreses i entitats turístiques amb l’objectiu de facilitar l’evolució de la planificació i gestió de les destinacions turístiques i convertir la Comunitat Valenciana en un territori turístic intel·ligent.

L’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur), que depén de Turisme Comunitat Valenciana, és l’organisme encarregat de la coordinació de la Xarxa, en la qual s’han integrat ja al voltant de mig centenar d’entitats locals.

Author