Premsa, Sin categorizar
L’AVI dona suport a un projecte d’Aimplas, la Universitat de València i Aigües de València per a identificar i eliminar els microplàstics de les aigües residuals
- Desenvoluparan dues tecnologies diferents de tractament a escala pilot, una basada en filtres d’arena i de carbó activat, i una altra en reactors de membrana
- Definiran una metodologia estandarditzada per a quantificar la presència d’aquestes partícules en aigües residuals d’aigües urbanes i industrials
Alacant (26.07.19). L’Institut Tecnològic del Plàstic, Aimplas, desenvoluparà en col·laboració amb Aguas de Valencia i la Universitat de València nous sistemes de tractament per a retirar els microplàstics presents en les aigües residuals, tant urbanes com industrials. La iniciativa compta amb el suport de la Agència Valenciana de la Innovació (AVI) que, entre 2019 i 2020, aportarà a aquest consorci més de 430.000 euros de finançament en el marc del seu programa d’ajuda a projectes estratègics en cooperació.
El projecte, batejat com Microplast i liderat per Aimplas, té com a fi última l’eliminació d’aquests microplàstics en les estacions depuradores i de reciclatge, si bé també preveu el desenvolupament d’una metodologia estandarditzada per a obtindre dades homogènies entorn de la presència d’aquestes partícules en totes dues fonts d’aigua residuals.
El projecte respon a la creixent preocupació per la proliferació en el medi ambient de partícules de materials plàstics la grandària de les quals és inferior als 5 mil·límetres i que es coneixen com microplàstics.
“Aquesta preocupació ha portat a realitzar nombrosos estudis i investigacions sobre aquestes partícules, però són treballs amb disparitat de conclusions i que, fins hui, no han arribat a evidenciar un perill per a la salut de les persones o el medi ambient”, explica Elena Domínguez, investigadora principal del projecte en Aimplas.
El consorci que constitueix Microplast pretén anticipar-se així a la legislació que entorn d’aquestes partícules podria aprovar-se en el futur i, per això, ha establit un doble objectiu.
En primer lloc, els socis del projecte aspiren a desenvolupar una metodologia estandarditzada que quantifique la presència de microplàstics tant en aigües residuals d’aigües urbanes, les que es tracten en plantes depuradores, com en aigües industrials (que en aquest cas procediran amb la planta pilot de reciclatge de plàstics d’Aimplas) per a conéixer quina és la situació actual i valorar també l’eficiència dels diferents mètodes de filtrat.
Però, a més, es desenvoluparan a escala pilot dues tecnologies diferents de tractament. Una basada en filtres d’arena i de carbó activat, i una altra de reactors de membrana, amb l’objectiu d’aconseguir l’eliminació d’aquestes partícules.
En el consorci que durà a terme aquesta iniciativa d’I+D+i, Aimplas aportarà el seu coneixement, recursos humans i equipament en matèria d’identificació per a desenvolupar el mètode de detecció i quantificació de microplàstics. A més, realitzarà les anàlisis de les aigües procedents dels processos industrials de reciclatge en la seua planta pilot.
Per part seua, científics de la Universitat de València integrats en el grup d’investigació Calagua desenvoluparan els nous mètodes de filtrat basats en membranes, mentre que Aigües de València farà el propi amb els filtres d’arena i carbó activat al mateix temps que aporta les seues instal·lacions per a analitzar la presència de microplàstics en les aigües residuals de les seues plantes depuradores.
Microplast és un dels sis projectes estratègics d’innovació que han rebut el suport de l’Agència en la convocatòria d’ajudes corresponent a 2019. Es tracta d’iniciatives d’I+D+i de gran impacte, el pressupost del qual supera els 500.000 euros, i en les quals col·laboren múltiples agents del sistema valencià d’innovació. De fet, tots els consorcis que rebran l’estímul de l’AVI en aquesta última edició sumen un total de 31 socis.