Premsa

L’AVI incrementa un 43% el pressupost de la seua convocatòria d’ajudes a projectes d’innovació fins als 66,5 milions d’euros


  • El DOGV publica una resolució amb aquesta ampliació d’imports, que es justifica per l’increment en un 54% del nombre de sol·licituds rebudes
  • Els 20 milions addicionals ampliaran els recursos dels programes de suport als projectes estratègics i a la consolidació de la cadena de valor

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica aquest dimecres una resolució de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per la qual s’augmenta un 43% el pressupost inicial de la convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva corresponent a 2021, que passa de 46,5 milions d’euros a un total de 66,5 milions.

Aquest increment dels fons assignats als programes per a l’enfortiment i desenvolupament del sistema d’innovació de la Comunitat Valenciana es produeix després que el Consell autoritzara, el passat 9 d’abril, la flexibilització dels límits pluriennals establits en la Llei d’Hisenda per a la concessió d’aquestes ajudes, segons consta en la resolució signada pel vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche.

Després d’analitzar les sol·licituds d’ajuda rebudes al tancament de l’última convocatòria competitiva, l’Agència va plantejar a l’Executiu autonòmic una ampliació del sostre de despesa amb la finalitat d’atendre el major nombre de projectes possible i evitar que iniciatives amb una elevada valoració tècnica es queden sense finançament. La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, per part seua, va avalar aquesta proposta que, finalment, ha sigut ratificada pel Ple del Consell.

En relació amb la convocatòria de 2020, l’assignació pressupostària, creix, en la pràctica, un 237%, la qual cosa posa de manifest l’esforç de l’AVI i el compromís del Govern valencià per potenciar la innovació orientada al teixit productiu de la Comunitat Valenciana.

Els nous fons es destinen, a més, als dos programes amb major impacte en el teixit productiu, que són, al seu torn, els més demandats pels agents del Sistema Valencià d’Innovació (SVI).

Així, els projectes estratègics en cooperació dupliquen el seu pressupost i comptaran amb 28,2 milions d’euros, enfront dels 13,7 assignats inicialment. L’AVI recolza, a través d’aquesta línia d’ajudes, iniciatives d’innovació amb una inversió superior als 500.000 euros en les quals col·laboren de manera efectiva diferents tipus d’agents del Sistema Valencià d’Innovació.

De la mateixa manera, experimenta un increment del 56% la partida destinada a la consolidació de la cadena de valor empresarial, amb la qual Agència dona suport al desenvolupament de solucions que impliquen novetats en productes o processos, o bé millores en l’intercanvi d’informació i procediments de treball amb impacte en el conjunt de la cadena de valor. En aquest cas, el pressupost màxim passa de 9,9 milions d’euros a un total de 15,5.

La convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva corresponent a 2021 s’ha saldat, finalment, amb 768 sol·licituds, la qual cosa suposa un augment del 54% respecte a l’exercici anterior. Gran part d’aquestes iniciatives, que han presentat centres d’investigació, universitats, instituts tecnològics i empreses aspiren a resoldre, mitjançant projectes en col·laboració, els reptes que han identificat els comités d’especialistes que assessoren la AVI.

A través dels sis programes que constitueixen aquesta convocatòria, alineada amb l’estratègia de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, l’AVI pretén incentivar el desenvolupament de projectes d’innovació en les empreses, així com facilitar la transferència de coneixement i les seues aplicacions al teixit productiu, fomentant en tots els projectes, a més, la col·laboració públic-privada i la cooperació entre centres d’investigació, instituts tecnològics i empreses.

De fet, per a optar a qualsevol de les seues línies es requereix de la col·laboració d’almenys dos agents del sistema.

Author