Premsa, Sin categorizar

Especialistes proposen a l’AVI optimitzar els sistemes d’alerta primerenca per a avisar a la població davant emergències

La major efectivitat en la comunicació amb la ciutadania, incloent les alertes primerenques en casos d’emergència, així com la millora dels protocols d’autoprotecció i actuació per a salvaguardar la integritat física de la població en una situació de risc són alguns dels reptes als quals tractarà d’oferir resposta el nou Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

Aquest equip multidisciplinari, en el qual col·labora estretament l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), ha mantingut aquest dijous la seua primera reunió tècnica, a fi de definir i seleccionar els desafiaments prioritaris en aquest àmbit d’actuació. Serà, per tant, en pròximes cites quan els especialistes proposen solucions tecnològiques i innovacions concretes que resolguen les necessitats detectades.

Entre els reptes seleccionats, s’ha insistit en la importància d’avançar en la captació d’informació en temps real per a agilitar encara més la presa de decisions, un factor clau perquè els equips d’intervenció puguen atendre amb èxit una emergència,

D’aquesta manera, el comité que coordina el catedràtic de Comunicacions de la Universitat Politècnica de València (UPV) Manuel Esteve, aposta per introduir nous sistemes de captura, processament i anàlisi d’informació de tots els fluxos i canals explotables, aprofitant la gran quantitat de dades en temps real que poden estar al nostre abast.

Segons ha destacat Esteve, en molts casos no serà necessari dissenyar des de zero aquestes solucions innovadores perquè ja s’ha treballat en elles en els centres d’investigació: “Existeixen molts desenvolupaments tecnològics que podrien aplicar-se en el camp de les emergències, la qual cosa mancada és implementar-les”.

Segons el parer de la coordinadora del Màster en Urgències i Emergències de la Universitat d’Alacant, Ángela Sanjuán, hi ha molt de marge per a la incorporació de tecnologia ja que, per exemple, encara es continua utilitzant el paper en algunes àrees.

La necessitat d’incrementar la protecció enfront de ciberatacs que intenten explotar una hipotètica via de vulnerabilitat dels sistemes de protecció d’emergències és un altre dels desafiaments que haurien d’atendre’s de forma prioritària, segons han assenyalat des del comité, que tornarà a reunir-se al maig.

A més d’Esteve, l’equip multidisciplinari compta amb José Ángel Berná (Universitat d’Alacant), Sergio García-Nieto (Universitat Politècnica de València) i Ángela Sanjuan (Universitat d’Alacant) com a científics, mentre que Vicente Blanes (Aitex), Mercedes Sanchís (IBV) i Cristina Llobell (Inescop) representen als instituts tecnològics.

Així mateix, el teixit productiu aporta, amb l’aval de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), tres representants: Roberto Guzmán (Robotnik), Ignacio Llopis (IoTSens) i Miguel Juan, (S2 Grup). Durant el desenvolupament dels comités, els vocals procedents del sector privat no representen a les seues respectives empreses, sinó que defensen l’interés general.

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències també contribueix al comité amb la seua experiència com a òrgan coordinador dependent de l’Administració autonòmica i dues vocals, Miguel Mollá i Manuela Roldán.

Author