Premsa

L’AVI i la unitat d’innovació de la Universitat d’Alacant impulsen nous desenvolupaments tecnològics per a les empreses


  • Ars Innovatio treballa en un sistema per a garantir la traçabilitat dels productes agrícoles i a incorporar noves funcionalitats al calçat
  • La consellera d’Innovació i García Reche anuncien una estratègia per a impulsar una desena de processos de Compra Pública d’Innovació en la Generalitat


L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i Ars Innovatio, la Unitat Científica d’Innovació Empresarial (UCIE) constituïda en el grup d’investigació d’Informàtica Industrial i Xarxes de Computadors (i2RC) la Universitat d’Alacant (UA), han mantingut una reunió tècnica per a coordinar accions, impulsar desenvolupaments tecnològics innovadors i abordar noves vies de col·laboració en el marc del conveni subscrit entre totes dues entitats.

La trobada, que ha tingut lloc al campus de Sant Vicent del Raspeig, ha permés analitzar les línies de treball ja previstes, amb la finalitat d’impulsar la transferència a les empreses dels resultats de les seues investigacions i d’incentivar la investigació aplicada i orientada al teixit productiu de la Comunitat Valenciana.

El director del i2RC, Juan Manuel García Chamizo, el coordinador de la UCIE, Miguel Molina, i el vicerector de Transformació Digital de la Universitat d’Alacant, Rafael Molina, han posat en valor els avanços collits per aquesta unitat, que ha impulsat projectes d’innovació tecnològica en àmbits tan diversos com l’hàbitat, l’energia, la salut o l’educació, entre altres.

Per part de l’AVI, han participat en la reunió el seu vicepresident executiu, Andrés García Reche; la secretària general, Olivia Estrella; i el subdirector general de Programes d’innovació, Roberto Arnau, amb els qui s’han analitzat les principals línies d’acció d’aquest grup d’investigació.

En aquest sentit, Ars Innovatio està en procés d’adaptar i validar una plataforma d’aprenentatge personalitzat i adaptatiu dissenyat específicament per a la formació empresarial en un entorn en línia, al mateix temps que desenvolupen i verifiquen el funcionament d’un sistema per a garantir el control de la qualitat i la traçabilitat dels productes i els processos que intervenen en l’agricultura industrial.

La detecció anticipada de la deterioració de salut en diferents franges d’edat per a millorar la resposta del sistema sanitari i optimitzar els seus recursos és una altra de les línies de treball en les quals treballa aquesta unitat d’innovació, que també planteja la incorporació de tecnologies digitals en la indústria del calçat per a enriquir el producte final amb noves funcionalitats.

En concret, s’explorarà el desenvolupament d’innovacions dirigides a impedir la proliferació i/o destruir els gèrmens causants d’infeccions i mala olor, i en el seu cas, facilitar la cura de lesions com a edemes, butllofes, rascades i nafres, així com de picades d’insectes. Els projectes comptaran, en la seua execució, amb les aportacions d’altres agents del Sistema Valencià d’Innovació, entre ells, els instituts tecnològics.

Sobre aquest tema, el vicepresident executiu de l’Agència, Andrés García Reche, ha subratllat la labor de catalitzador de la innovació que efectua el conjunt d’UCIEs constituïdes en centres d’excel·lència investigadora amb el suport de l’AVI. I, en particular, ha destacat l’aposta d’Ars Innovatio per “incorporar coneixement en sectors tradicionals com l’agroalimentari o el calçat que milloraran la competitivitat de les empreses”.

Per part seua, el catedràtic José María Chamizo ha agraït el suport que l’AVI proporciona als grups i centres d’investigació incentivant la cerca de solucions innovadores als desafiaments als quals ha de fer front el nostre sistema productiu.

Estratègia per a impulsar la Compra Pública d’Innovació

Prèviament, la consellera d’Innovació, Carolina Pascual, i el vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, han donat a conéixer l’aposta per desenvolupar un instrument de promoció de la I+D+i a través de la demanda al teixit productiu de nous desenvolupaments i innovacions capaces de millorar la prestació dels serveis públics i satisfer necessitats de les administracions públiques.

La Compra Pública d’Innovació (CPI) constitueix un eix d’acció estratègic per a l’AVI, que abandera l’impuls de la compra pública d’innovació en la Generalitat, al mateix temps que fa costat a les entitats locals amb el mateix objectiu. L’Agència creu fermament en la capacitat de l’Administració pública per a mobilitzar innovació en el sector privat, orientant-la, a més, cap a sectors d’elevat valor afegit.

En el marc d’aquesta iniciativa, l’Agència ja està col·laborant amb la Conselleria d’Habitatge, en la cerca de solucions innovadores per a millorar l’eficiència energètica dels edificis d’habitatges de més de 40 anys; amb la Conselleria d’Hisenda, amb la finalitat de dissenyar un sistema innovador que assegure la qualitat del servei de neteja, la seua optimització i control durant la prestació del servei; la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i FGV, per a optimitzar l’operativitat dels serveis ferroviaris de Metrovalencia i TRAM d’Alacant mitjançant la substitució de l’actual sistema de comunicació d’incidències als maquinistes, basat en ordres en paper, per un altre que garantisca la recepció, enteniment i disponibilitat d’accés a aquestes informacions i ordres rellevants; o la Conselleria de Sanitat, en un procés de CPI per a diagnòstic i seguiment de malalties mitjançant imatge molecular d’alta sensibilitat, que ja s’ha aconseguit adjudicar amb èxit.

Una desena de processos en dos anys

No obstant això, l’Agència intensificarà la col·laboració amb els diferents departaments de la Generalitat per a multiplicar les iniciatives de Compra Pública d’Innovació en l’Administració autonòmica que es llançaran en els pròxims dos anys. L’objectiu és impulsar aproximadament 10 nous procediments de CPI fins a mitjan 2023 amb la finalitat de fer un salt qualitatiu i incrementar l’impacte d’aquestes polítiques d’estímul sobre el sistema productiu de la Comunitat Valenciana.

Les entitats locals també es beneficiaran d’aquesta aposta de l’AVI per incorporar la CPI als processos de contractació pública gràcies al programa d’ajudes en concurrència competitiva que l’Agència llança anualment. Només en 2021 s’han concedit subvencions per valor de 3 milions d’euros, una quantia superior a la suma de les tres anualitats precedents. Segons ha indicat la consellera Carolina Pascual “a Alacant, s’han adjudicat 865.136 euros per a finançar nou projectes de Compra Pública d’Innovació que tenen com a beneficiaris a l’Ajuntament d’Alacant, la Diputació Provincial o els consistoris de Torrevieja, Alcoi o Orihuela, entre altres”. “La CPI no sols s’erigeix en una excel·lent oportunitat per a millorar la qualitat dels serveis públics que es presten al ciutadà, sinó que també ajuda a millorar la competitivitat de les nostres empreses”, ha afegit Carolina Pascual.


Per part seua, Andrés García Reche ha indicat que la Compra Pública d’Innovació “té un fonament per al desenvolupament de la nostra regió d’una manera potent”. Segons ha especificat, es tracta de convertir a les compres públiques en grans empreses tractores a l’hora de generar innovació en el teixit productiu. L’objectiu és, segons Reche, “millorar els serveis públics que s’ofereixen al ciutadà a través de la innovació de coses que no existeixen encara i, en generar innovació, el sistema productiu millora o, fins i tot, es diversifica gràcies a aqueixa adquisició.


La compra pública per part d’Innovació és un aval que la Unió Europea dona als països perquè comencen a fer el que ha sigut tradicional als Estats Units durant molt de temps. És a dir, a través de les compres públiques de l’Estat han generat multitud d’innovacions entre les quals estan les empreses més importants de l’àmbit tecnològic”. García Reche ha destacat la importància que els ajuntaments entren en la dinàmica de la compra pública innovadora per a millorar els serveis públics i al mateix temps tindre un impacte en el sistema productiu.

Author