Premsa

L’AVI dona suport a Aimplas en el desenvolupament d’un nou sensor que controla i informa el consumidor de la qualitat dels aliments envasats


  • Aquesta tecnologia, més avançada i econòmica que les existents, detecta la presència d’oxigen i redueix així el risc d’intoxicació
  • Aimplas compte en aquest projecte amb l’Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) i amb el IATA

Alacant (25.09.19). L’Institut Tecnològic del Plàstic, Aimplas, desenvolupa, amb el suport de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) un nou sensor que permetrà detectar possibles fallades en l’envasament de productes alimentosos durant tot el seu cicle de vida, incloses les fases de transport i emmagatzematge.

L’objectiu de SafetySenseO2, com s’ha batejat aquesta iniciativa, és el de reforçar la seguretat alimentària en els envasos d’atmosfera modificada, reduint així el risc d’intoxicació, a través del control i el monitoratge permanent de l’hermeticitat d’aquests recipients.

En concret, Aimplas està treballant en el disseny d’un sensor d’oxigen imprés capaç de detectar la presència d’aquest element a l’interior de l’envàs mitjançant un canvi colorimètric perceptible a l’ull humà.

L’AVI aportarà a aquest projecte més de 120.000 euros fins a 2021 en el marc del seu programa d’ajudes a la valorització, transferència i explotació per les empreses dels resultats d’I+D+i. Un suport institucional que garanteix, a més, la col·laboració de diversos agents del sistema d’innovació en les diferents etapes d’execució.

En aquest cas, el centre tecnològic comptarà, durant la fase de desenvolupament, amb l’Institut Interuniversitari d’Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM), per a l’optimització del sensor colorimètric d’oxigen, i amb l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA) per a la validació de l’indicador integrat en l’envàs.

La presència d’oxigen a l’interior dels envasos és una de les principals causes de degradació dels aliments envasats, ja que propícia el creixement de microorganismes aerobis i l’enranciment oxidatiu dels lípids, al mateix temps que destrueix vitamines liposolubles com les A i E.

Control durant tot el cicle de vida

En l’actualitat, existeixen altres mecanismes per a determinar la presència d’oxigen en forma de pastilla o etiqueta, però són difícils de manejar, d’incorporar a l’envàs i la seua acceptació per part del consumidor és menor. Dues opcions que, d’altra banda, tampoc resulten atractives per al fabricant per la complexitat de la seua producció i el cost afegit.

En canvi, la solució que ha concebut Aimplas permetrà detectar en línia fallades en l’envasament d’una forma no destructiva i econòmica (en aquesta fase es realitzen assajos analítics sobre unes mostres que es destrueixen) però el control s’estén al transport i emmagatzematge, i fins i tot al lineal del supermercat. De fet, el sensor d’oxigen proporcionarà en tot moment informació al consumidor sobre la qualitat i seguretat de l’aliment, evitant així possibles intoxicacions alimentàries.

Aquesta tecnologia no solament resulta més fàcil d’interpretar, sinó que suposarà també una millora significativa en el procés d’envasament, ja que, a diferència de la resta de les alternatives en el mercat, s’integra en la pròpia estructura de l’envàs.

Author