Premsa

El comité de Salut insta a impulsar processos de compra pública per a estimular el desenvolupament d’innovacions

El Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Salut recomana l’impuls de processos de Compra Pública Innovadora (CPI) com una de les polítiques preferents per a facilitar el desenvolupament i la implantació de les solucions als desafiaments en l’àmbit de la sanitat que aquest equip multidisciplinari ha identificat durant els últims quatre mesos.

En l’actualitat, l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) disposa d’un programa d’ajuda en concurrència competitiva per a potenciar aquest tipus de licitacions entre les administracions locals, que en la pròxima convocatòria s’ampliarà amb una segona línia dirigida a recolzar la participació de les empreses. No obstant això, com es tracta d’una línia d’actuació preferent, l’entitat que coordina l’estratègia d’innovació en la Comunitat Valenciana compta amb altres instruments de suport a la CPI, que posarà en marxa en els pròxims mesos.

A més d’aquesta iniciativa, el grup d’especialistes en salut planteja altres propostes d’estímul a la innovació com, per exemple, el finançament de projectes pilots i demostradors o l’organització de diàlegs tecnològics on els professionals sanitaris i les empreses puguen trobar solucions als seus reptes i necessitats de la mà de científics i instituts tecnològics. Dues línies d’actuació que l’AVI està executant al llarg de 2018.

El comité, que integra a representants d’aquests tres col·lectius, aposta també per l’impuls d’iniciatives públic-privades que promoguen el desenvolupament d’innovacions, així com la seua transferència al teixit productiu.

Així mateix, els especialistes que assessoren l’Agència en l’àmbit de la salut han ratificat el conjunt de solucions proposades, per a que la seua posada en marxa la Comunitat Valenciana compta amb capacitats científiques, tecnològiques i empresarials.

En concret, advoquen per desenvolupar nous equipaments i material quirúrgic adaptat a les singularitats de la cirurgia robòtica, així com noves solucions per a reduir el risc d’infecció bacteriana i fúngica en els centres hospitalaris.

De la mateixa manera, els experts estimen prioritari avançar en el monitoratge no invasiu i a distància de malalts crònics i persones majors que requereixen d’un control continu de les seues patologies. Amb això, es pretén elevar l’autonomia personal i benestar de tots dos col·lectius, reduint a més l’impacte sobre el sistema sanitari.

El conjunt d’innovacions identificat es presentarà el pròxim 19 d’octubre davant el ple de l’Alt Consell Consultiu en I+D+i i formaran part del document de conclusions que cadascun dels cinc comités està elaborant per a sotmetre’l a la valoració de l’òrgan coordinador del Comité Estratègic d’Innovació (CEI).

El CEIE de Salut està coordinat per la científica del Centro de Investigación Príncipe Felipe, María Jesús Vicent, i els investigadors María Isabel Acién (Universitat Miguel Hernández d’Elx), Salvador Martínez (Instituto de Neurociencias), Damià Tormo (Fundación Columbus), Josep Redón (INCLIVA) i Cristina Botella (Universitat Jaume I de Castelló), a més del tecnòleg Javier Sánchez, del Instituto de Biomecanica de València.

Però també està representada la gestió hospitalària a través del científic Enrique Ortega (Hospital General de València), així com les pròpies empreses, a proposta de la patronal, amb Lorena Saus (Sistemas Genómicos), Mara Gràcia (Surgival) i Francisco Sanchís (IMEX Clínics) com a integrants del grup.

Author