Premsa

L’AVI i l’Institut de Neurociències es reuneixen per a impulsar el desenvolupament de projectes d’innovació en l’àmbit de la salut


  • La unitat d’innovació treballa en un nou kit de diagnòstic de l’Alzheimer, així com en tractaments més eficaços contra el Parkinson i el càncer
  • L’Institut planteja a l’Agència les iniciatives en matèria d’innovació i tecnologia que desenvoluparan en els pròxims exercicis

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha mantingut una reunió de treball amb l’Institut de Neurociències (IN), centre de titularitat mixta entre la Universitat Miguel Hernández d’Elx i el CSIC, per a analitzar el funcionament dels instruments de col·laboració entre totes dues institucions, així com per a planificar les actuacions en matèria d’innovació i tecnologia previstes per als pròxims anys.

En la citada trobada, que ha tingut lloc en la seu de l’IN a Sant Joan d’Alacant, s’han analitzat els projectes contemplats en el conveni subscrit entre totes dues entitats i liderats per la Unitat Científica d’Innovació Empresarial (UCIE) que es va constituir en aquest centre amb el suport de l’Agència.

A través d’aquesta figura, l’AVI facilita la transferència i implantació en les empreses dels resultats dels treballs científics, al mateix temps que estimula la investigació aplicada i orientada cap al teixit productiu en centres reconeguts per la seua excel·lència. L’objectiu és aprofitar les actuals línies de treball de l’institut per a desenvolupar innovacions d’interés per a les empreses del sector salut, inclosa la pròpia Administració autonòmica.

El director de l’Institut de Neurociències, Ángel Barco, el director de la UCIE, José Manuel del Riu, i l’investigador responsable d’aquesta, Santiago Canals, han detallat les actuacions desenvolupades durant aquesta reunió, en la qual han participat, per part de l’AVI, el seu vicepresident executiu, Andrés García Reche; la secretària general, Olivia Estrella; i el subdirector general de Programes d’innovació, Roberto Arnau. La vicerectora de Transferència i Intercanvi del Coneixement de la UMH, María José López també ha assistit a aquesta trobada, posant en valor la rellevància de l’IN i de la UCIE associada en el si d’aquesta institució acadèmica.

Per al vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, els projectes que desenvolupa l’Institut de Neurociències reflecteixen la capacitat innovadora dels centres d’investigació bàsica. I, en concret, ha destacat la labor realitzada en aquest centre mixt, referència internacional en el seu àmbit de coneixement, que ja ha fructificat en un desenvolupament tecnològic que facilitarà el diagnòstic de l’ull sec, un dels trastorns més freqüents en oftalmologia.

Per part seua, el director de l’Institut de Neurociències ha destacat l’efecte transformador que ha tingut per a la investigació realitzada en l’Institut l’acollir una UCIE en les seues instal·lacions. De fet, la contínua interacció entre el personal de la UCIE i els investigadors del IN ha fructificat en diversos projectes que connecten la investigació bàsica amb aplicacions tecnològiques.

Línies d’innovació

Així, en el marc d’aquest conveni, l’Institut de Neurociències ha avançat en el desenvolupament d’un kit de diagnòstic de l’Alzheimer a partir d’un nou marcador en procés de patent, al mateix temps que dissenya un model predictiu capaç de detectar als pacients de Parkinson idonis per a aplicar l’estimulació cerebral profunda, una tècnica invasiva que precisa de cirurgia intracranial.

Les actuacions en marxa també contemplen l’exploració de nous tractaments contra el gliobastoma multiforme, una de les formes més freqüents i agressives de càncer cerebral; així com la definició d’un sistema nou de monitoratge de pacients terminals amb la finalitat de millorar les cures pal·liatives que es proporcionen en la fase final de la malaltia.

La detecció precoç de situacions de soledat i estrés emocional en persones majors que permeta alertar als familiars i serveis socials és una altra de les iniciatives en procés d’execució, que es completen amb millores en els sistemes d’amortiment del calçat esportiu gràcies a l’aplicació de compostos químics i la investigació de nous tipus de llàgrimes artificials més efectives. En l’execució aquests projectes, el IN compta amb la col·laboració d’altres agents del Sistema Valencià d’Innovació, entre ells, els instituts tecnològics de la Comunitat.

Author