Premsa

La Comunitat Valenciana, seleccionada per a formar part de la Xarxa Europea de Centres d’Innovació Digital– InnDIH és un dels 12 Centres d’Innovació Digital espanyols que rebran fons de la Unió Europea, de les 39 propostes inicials d’àmbit nacional
– La proposta ha comptat amb el suport de 48 entitats de la Comunitat, entre universitats, centres tecnològics i d’investigació i la CEV

La Comissió Europea ha aprovat la incorporació a la seua Xarxa Europea de Centres d’Innovació Digital de la candidatura única de DIH (per les seues sigles en anglés) de la Comunitat Valenciana, batejada com InnDIH, segons ha informat ITI, centre tecnològic privat especialitzat en TIC, que exerceix com a coordinador d’aquesta iniciativa. La valoració de la Comissió Europea ha sigut de “excel·lent” amb un 14,5 sobre 15 en la puntuació obtinguda.

Es tracta d’una iniciativa coordinada per ITI en el marc de l’Aliança Inndromeda, promoguda per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i de la qual també formen part altres organitzacions com l’acceleradora Innsomnia.

InnDIH comptarà amb un pressupost pròxim als sis milions d’euros en els pròxims tres anys, que permetrà consolidar a tot l’ecosistema d’agents en la Comunitat Valenciana amb l’objectiu d’afavorir la digitalització de les Pimes i de l’administració pública. D’aquesta manera, se suma a les iniciatives ja existents en aquest àmbit en la Comunitat Valenciana.

Per a la directora gerent d’ITI, Laura Olcina, el reconeixement d’InnDIH com a Centre d’Innovació Digital per part de la Unió Europea suposa “una fita molt rellevant i un suport a la labor que tant, des del nostre centre tecnològic, com de tot l’ecosistema d’innovació estem realitzant per a accelerar la transformació digital, que tant la nostra economia com les nostres empreses necessiten per a continuar sent competitives”. Ser líders d’una iniciativa d’aquesta envergadura és un reconeixement als més de 25 anys que des d’ITI portem treballant en Tecnologies Digitals basades en la dada, com la Intel·ligència Artificial”, ha conclòs.

En aquesta línia, el vicepresident executiu de l’Agència Valènciana de la Innovació (AVI), Andrés García Reche, ha subratllat que la decisió de la Comissió Europea és “una excel·lent notícia que avala el treball realitzat per les diferents institucions que constitueixen el nostre sistema d’innovació per a aconseguir un DIH de referència a la regió”.

“Fa tres anys que treballem des de l’AVI per a armar un projecte per a tota Comunitat Valenciana que implique a Inndromeda i a tots els actors principals del sistema amb la finalitat d’afrontar de manera global i amb les imprescindibles garanties d’èxit els grans reptes de la digitalització, com ara el desenvolupament de l’economia de la dada, la Intel·ligència Artificial i la Indústria 4.0”, ha indicat.

En paraules del president d’Inndromeda, Fernando Saludes, “l’èxit d’InnDIH és la millor demostració de la proposta de valor d’Inndromeda, com a espai de trobada i col·laboració en el qual desenvolupar projectes compartits i ambiciosos, i de les excel·lents capacitats tecnològiques de les quals disposen els socis d’Inndromeda, reconegudes internacionalment”.

InnDIH constitueix, per tant, la major col·laboració públic-privada de la Comunitat Valenciana en l’àmbit de la digitalització amb un total de 48 entitats. D’entre elles, 12 socis beneficiaris (ITI, Inndromeda, Innsomnia, CEV, Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana, CSIC, UPV, UV, RUVID, REDIT, IBV i AITEX), 20 entitats afiliades (AINIA, AECTA, ITC, AIMPLAS, ATEVAL, CAMBRA ALACANT, CAMBRA CASTELLON, CAMBRA VALÈNCIA, INESCOP, FEMEVAL, INCLIVA, FISABIO, IIS La Fe, ITE, AIJU, ITENE, AIDIMME, UA, UMH, UJI) i 16 entitats associades (AVI, VALMETAL, QUIMACOVA, AVIA, Startup València, CAMBRA ORIHUELA, CAMBRA ALCOI, COIICV, COITCV, IICV, FEMPA, FUNDACIÓ HOSPITAL PROVINCIAL, ISABIAL, FIHgU, IVACE i VLC TECH*CITY).

Serveis a les empreses

Sota el nom d’InnDIH, el nou Centre d’Innovació Digital de la Comunitat Valenciana està emmarcat en el Programa Europa Digital (2021-2027) de la Unió Europea, que promou la transformació digital de la societat i l’economia dels seus països membres.

En concret, InnDIH donarà accés a serveis de digitalització a les PIME i les Administracions Públiques per a l’adopció d’aquestes tecnologies, a més de suport i suport per a la definició de nous models de negoci. Un catàleg d’actuacions que s’estructura entorn de quatre blocs (anàlisi prèvia a la inversió, formació i habilitats, suport per a trobar inversions i ecosistema d’innovació i treball en xarxa) i que es reforçarà amb la connexió a la xarxa EDIH, resolent necessitats tecnològiques d’altres usuaris.

Les principals Tecnologies Digitals que aborda de manera principal són la Intel·ligència Artificial (IA), Computació d’Alt Rendiment (HPC per les seues sigles en anglés), Ciberseguretat, Big Data i Robòtica, posant el focus en els dominis de Salut i Qualitat de vida i Fabricació Avançada.

En paraules del president de la CEV, Salvador Navarro, “aquest nou èxit de la col·laboració públic-privada afavorirà que les empreses de la Comunitat Valenciana puguen oferir serveis i productes de major valor afegit. En un mercat global cada vegada més exigent, que les empreses, amb independència de la seua grandària, puguen millorar les seues capacitats tecnològiques i innovadores és fonamental per a continuar sent competitives. Aquest és el nostre objectiu i el reconeixement de l’InnDIH ens acosta més a ell. És una excel·lent notícia per al teixit productiu i per al nostre territori”.

En aquesta línia, Fran Estevan, co-fundador d’Innsomnia i de LocalEurope, ha incidit en el valor afegit i el coneixement acumulat que aportarà les empreses del grup Innsomnia en el si del nou eDIH: “El nostre objectiu és connectar-lo amb tot l’ecosistema d’emprenedoria, promovent la innovació oberta i aprofitant l’experiència de Innsomnia Accelerator, així com ajudar les empreses a aconseguir finançament per al desenvolupament dels seus projectes transformadors”.

Centres d’Innovació Digital

La Unió Europea des de l’any 2016 ha desenvolupat el concepte de Centres d’Innovació Digital (també coneguts com a Digital Innovation Hub o DIH per les seues sigles en anglés) com a ecosistemes de col·laboració orientats a proporcionar serveis que impulsen la incorporació de solucions per a la digitalització de productes, serveis o processos, especialment en les petites i mitjanes empreses.

InnDIH és el resultat reeixit d’una estratègia basada en “la suma de forces” de cara a Europa. En aquesta línia es va determinar que la Comunitat Valenciana fora amb una proposta única i fort per a la proposta europea de eDIHs, que conjuminara l’experiència d’uns altres DIH regionals com Hub4Manuval, ITI Data Cycle Hub, i Innsomnia Digital Innovation Hub (València); Espaitec (Castelló) i Dinapsis (Alacant).

La suma dels integrants de InnDIH ofereix un conjunt d’infraestructures i capacitats molt potent, amb més de 100 demostradors i infraestructures d’experimentació (espais de dades, laboratoris, demostradors…), més del 50% d’ells de Tecnologies Digitals.

A més, suposa un accés a la Xarxa de DIH a nivell europeu. Una de les seues funcions serà l’establiment d’acords amb uns altres DIH que complementen les capacitats presents en la Comunitat Valenciana per a ser capaç de respondre a totes les necessitats i reptes de la regió.

Author