Premsa, Premsa
Ivace+i Innovació finança el desenrotllament d’una ferramenta per a avaluar el nivell de circularitat dels hotels
- El projecte ‘Lab Hot-EC’, que coordina la UPV, pretén accelerar la transició del sector turístic cap a un model d’economia circular
- S’emetrà un segell per a certificar la circularitat econòmica del parc hoteler i incentivar accions d’adaptació
El projecte, denominat ‘Lab Hot-EC’, comprén el monitoratge i anàlisi dels indicadors clau per a avaluar el nivell de circularitat dels hotels de la Comunitat Valenciana, així com el desenrotllament d’una ferramenta d’autodiagnòstic que permeta a estos establiments conéixer el grau d’implementació d’estes accions.
La Universitat Politècnica de València (UPV) coordina esta iniciativa a través del grup d’investigació InnoEcoLab, en col·laboració amb les universitats d’Alacant, València i Jaume I de Castelló, així com l’empresa Bioscore. A més, compta amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana Fons Europeu de Desenrotllament Regional (FEDER) per al període 2021-2027.
A través d’esta iniciativa també es preveu la posada en marxa d’un segell que acredite el nivell de circularitat econòmica del parc hoteler i mostre als clients el seu compromís per a incorporar els principis de la sostenibilitat a la seua activitat. D’esta manera, es pretén certificar i optimitzar la qualitat dels establiments que han iniciat esta transició, la qual cosa redundarà en un augment de la seua competitivitat i de la satisfacció dels seus clients.
Per a facilitar esta adaptació, ‘Lab Hot-EC’ ha desenrotllat una ferramenta d’autodiagnòstic que mesurarà el nivell de circularitat d’un hotel mitjançant l’avaluació de diferents aspectes en les àrees de planificació i avaluació circular, energia, aigua, residus i desaprofitament alimentari.
En cada una d’estes dimensions s’analitzen indicadors tant quantitatius, segons el nivell d’activitat i grandària dels establiments hotelers, com a qualitatius, a fi de determinar si realitzen o no les actuacions considerades necessàries per a garantir la sostenibilitat del sector.
A més, amb la finalitat de complementar este instrument d’anàlisi s’ha elaborat una guia de pràctiques circulars per a ajudar els establiments a decidir quines accions inclouen en els seus respectius plans de circularitat. Precisament, la ferramenta d’autodiagnòstic els permetrà realitzar un seguiment de l’impacte d’estes actuacions i comparar el seu nivell de circularitat amb el d’altres hotels amb característiques similars.
Enfront d’altres ferramentes, la desenrotllada per ‘Lab Hot-EC’ aporta avantatges en el monitoratge i anàlisis específiques per al sector hoteler, ja que té en compte variables com l’ocupació hotelera o la superfície de l’establiment, i considera escales de mesurament basades en estudis de consum en hotels, aspectes que no aborden altres ferramentes de mesurament de circularitat no dissenyades específicament per al sector. De fet, este model aplicat a hotels ja disposa d’una primera versió adaptada a altres subsectors turístics, com la restauració.
A més, esta ferramenta d’autodiagnòstic es complementa amb un model de certificació per nivells que serà únic en el sector i facilitarà tant a empreses com a entitats públiques el mesurament objectiu del compromís circular, la qual cosa facilitarà el compliment de la normativa i l’accés a finançament públic.
En definitiva, ‘Lab Hot-EC’ no constituïx una solució aïllada, sinó un ecosistema complet que combina l’avaluació, certificació, formació i col·laboració públic-privada. Està adaptat al context del turisme valencià i té el potencial de convertir-se en un referent en el sector en generar dades reals, impulsar polítiques sostenibles i obrir camí a noves ocupacions verdes.
No en va, el projecte no sols elevarà l’atractiu dels establiments hotelers, sinó que naix amb l’objectiu de reduir la petjada ambiental del turisme valencià, millorar la competitivitat hotelera mitjançant l’estalvi de costos, posicionar a la Comunitat Valenciana com a referent en sostenibilitat turística, impulsar la creació d’ocupació i enfortir la col·laboració entre universitats, empreses i administracions públiques.
Informe a la tardor de 2025
La ferramenta d’autodiagnòstic ja s’ha implementat a través de ‘*Bioscore’, consultora i certificadora del nivell de sostenibilitat dels hotels, amb més de 100 establiments en la Comunitat Valenciana i més de 800 en total.
En l’actualitat, s’estan arreplegant les dades d’una mostra de 60 hotels, aproximadament, per a ajustar les escales de mesurament, per la qual cosa s’espera realitzar l’informe del nivell de circularitat d’estos establiments en els mesos de setembre i octubre de 2025.
Com a coordinadora del projecte, la Universitat Politècnica de València (UPV) desenrotlla la ferramenta d’autodiagnòstic, coordina el *Living *Lab i dissenya el Títol Propi en Economia Circular amb la participació de diferents grups i instituts d’investigació.
Així, InnoEcoLab aporta el seu coneixement en ecoinnovació, economia circular o sostenibilitat i el departament d’Estadística i Investigació Operativa contribuïx amb la seua experiència en l’anàlisi i desenrotllament d’indicadors i solucions en la dimensió energia. En l’àmbit de l’aigua i els residus col·laboren altres dos centres, l’Institut d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient (IIAMA) i la Càtedra UPV-FACSA-FOVASA.
Així mateix, la Universitat de València Estudi General (UV), la Universitat Jaume I, la Universitat d’Alacant i l’Institut Universitari d’Investigacions Turístiques (*IUIT) cooperen en la definició de continguts del títol formatiu, en la identificació dels grups d’interés o en la promoció del segell de qualitat.
‘Lab Hot-EC’ s’alinea amb els reptes estratègics del *CEIE Destinacions Turístiques Intel·ligents, concretament amb el Repte 1 de Mesurament més eficient i difusió/sensibilització dels factors relacionats amb el canvi climàtic. Així mateix, el projecte s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.