Premsa, Premsa

Ivace+i finança millores en la tècnica d’edició genètica per a obtindre cultius més resistents enfront de les plagues i sequera

17 equipamentos essenciais para montar um laboratório de análises ...

  • La iniciativa, denominada ‘CASCV’, pretén demostrar l’eficàcia d’usar noves proteïnes per a dur a terme l’edició genètica de plantes

  • L’objectiu és que empreses de la Comunitat Valenciana puguen adaptar les varietats tradicionals per a pal·liar els efectes del canvi climàtic

 Alacant (03.11.25). La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Marián Cano, finança a través de Ivace+i Innovació un projecte pioner que pretén demostrar en plantes l’eficàcia de noves proteïnes en l’edició de fragments d’ADN per a millorar genèticament els cultius.


D’esta manera, es pretén posar a la disposició de les empreses de la Comunitat Valenciana una ferramenta biotecnològica capdavantera que permetrà elevar la resistència de varietats estratègiques, com la tomaca o l’arròs, davant plagues o sequera.


En l’actualitat, el sector agroalimentari té un elevat impacte econòmic a Espanya, amb especial incidència en la Comunitat Valenciana. Amb la finalitat de pal·liar els efectes del canvi climàtic sobre la productivitat agrícola, resulta imprescindible aprofitar les tecnologies disponibles per a millorar els cultius i afavorir la seua adaptació a condicions climàtiques adverses.


Com a resposta a esta problemàtica naix ‘CASCV’, una iniciativa en la qual col·laboren la Universitat de l’Alacant (UA) i la Universitat Politècnica de València (UPV), així com la spin off del CSIC Madeinplant, i la cooperativa agrícola de segon grau Anecoop. El projecte compta, a més, amb el suport econòmic de la Unió Europea a través del programa FEDER Comunitat Valenciana per al període 2021-2027.


En la pràctica, este desenrotllament pretén optimitzar els resultats de la tecnologia d’edició genètica CRISPR-Cas, on l’equip de la Universitat d’Alacant, dirigit per Francisco J. M. Mojica és un referent mundial, esta vegada aplicat al sector agroalimentari.


Els avanços científics actuals permeten que empreses locals apliquen edició genètica sobre diverses varietats hortofructícoles cultivades en la Comunitat Valenciana i, de manera més àmplia, en tot el territori espanyol. Esta circumstància oferix un ampli ventall de possibilitats per a desenrotllar varietats tradicionals capaces d’adaptar-se a les noves condicions ambientals generades pel canvi climàtic.

 

El projecte es troba en la seua primera etapa de desenrotllament, durant la qual s’ha esbrinat que, encara que les proteïnes creades funcionen en cèl·lules animals, no s’ha demostrat la seua eficàcia en sistemes vegetals. L’objectiu final consistix a demostrar la capacitat d’edició d’estes proteïnes en plantes, i produir una planta de tomaca editada amb baixes necessitats hídriques.


Empreses i centres col·laboradors

 

En este projecte participen diverses entitats que aglutinen a tota la cadena de valor, des de grups d’investigació als usuaris finals. El consorci està coordinat per Madeinplant, una empresa especialitzada en la utilització de plantes com biofactorías per a la producció de proteïnes recombinants d’interés industrial i el desenrotllament de ferramentes biotecnològiques.


També forma part d’este equip la UA, encapçalada Francisco J.M. Mojica, un dels grans especialistes en esta disciplina; igual que la UPV, a través de l’investigador Jaime Prohens, que és també director del banc de germoplasma d’esta institució acadèmica.


Finalment, ANECOOP agrupa més de 70 cooperatives agrícoles a Espanya i aporta la seua experiència en el cultiu, gestió i optimització de varietats hortofructícoles.


‘CASCV’ s’alinea amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Agroalimentació, que advoca per desenrotllar solucions per a optimitzar l’ús d’aigua de reg, així com molècules que milloren el comportament de cultius enfront de la sequera. El projecte s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.