Premsa

El Consell finança un sistema de reciclatge de matalassos fora d’ús per a fabricar noves unitats i aïllant per a edificis


  • Aimplas col·labora amb les empreses Girsa, Recipur, Delax i la UPV en aquest projecte que té el suport de l’Agència Valenciana de la Innovació
  • Aquesta tecnologia inclou un procés d’higienització i tractament per a obtindre nuclis d’espuma reciclada d’alta flexibilitat i durabilitat


La Generalitat, a través de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), dona suport al desenvolupament d’una tecnologia per a tractar els matalassos fora d’ús amb la finalitat d’obtindre matèries primeres d’alt valor afegit per a usar-les en el terreny de l’edificació i del descans.

En concret, l’objectiu d’Oracle, que és com s’ha batejat aquesta iniciativa, radica en l’obtenció de nuclis d’espuma d’alt valor afegit per a usar-los com a aïllant acústic en el sector de la construcció, i per a fabricar nous matalassos d’alta qualitat.

Aquest projecte estratègic, coordinat per l’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas), compta amb la participació de les empreses Girsa, Recipur i Delax Colchones, així com el Centre de Tecnologies Físiques de la Universitat Politècnica de València (UPV) i una aportació de l’AVI, que suma un total de 485.000 euros en el marc de la convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva corresponent a 2021.

A través d’aquesta iniciativa, es pretén oferir una solució al reciclatge de les espumes de poliuretà. S’estima que només a la Comunitat Valenciana es retiren al voltant de 300.000 matalassos a l’any, que acaben majoritàriament en l’abocador i no se sotmeten a cap procés de reciclatge.

Per a fer front a aquest repte mediambiental, els socis d’Oracle proposen el desenvolupament i la implementació d’un sistema de desinfecció i tractament dels matalassos, per a assegurar-ne la higienització i la transformació en matèries primeres per a processar-les posteriorment.

A aquest efecte, es desenvoluparan, a més, noves fibres biocomponents amb propietats biocides i alta flexibilitat, que es mesclaran amb el material triturat dels matalassos fora d’ús per a obtindre així nuclis d’espuma nous d’altes prestacions.

La viabilitat industrial d’aquesta tecnologia, així com la idoneïtat i la qualitat dels productes finals, es validaran mitjançant el desenvolupament de sengles demostradors: un matalàs fabricat amb espuma reciclada d’alta durabilitat i sistemes modulars d’elevades propietats d’absorció acústica a partir d’espuma reciclada.

Per a desenvolupar amb garanties aquest projecte, Girsa, empresa especialitzada en la gestió de residus sòlids, dissenyarà el tractament dels matalassos rebutjats per a usar-los com a matèria primera; mentre que Recipur desenvoluparà la tecnologia per a fabricar nuclis d’espuma reciclada i higienitzada.

De manera paral·lela, Aimplas aplicarà els coneixements que té en aquest camp per a obtindre la fibra biocomponent amb propietats biocides i alta flexibilitat, mentre que el disseny i el desenvolupament dels nous matalassos anirà a càrrec de Delax, firma especialista en el sector del descans.

Finalment, la Universitat Politècnica de València (UPV) i Aimplas configuraran les solucions modulars d’aïllament acústic a partir d’aquests nuclis d’espuma reciclada, dirigides al sector de la construcció.

Per a la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, el desenvolupament del projecte contribuirà a impulsar l’economia circular en el sector del descans i a reforçar les sinergies amb el de la construcció, en línia amb els principis establits per la Unió Europea. “A més del benefici ambiental evident, la iniciativa reduirà els costos de gestió de residus, obrirà nous mercats i línies de negoci, i contribuirà a la creació d’ocupació vinculada al reciclatge”, ha destacat Bueno.

Per la seua banda, el vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, ha indicat que la col·laboració entre empreses, universitats i centres tecnològics constitueix “l’única via real per a fer front als reptes de gran importància que afecten la ciutadania i el teixit productiu”.

“Aquest projecte demostra que conjuminant esforços, coneixement i tecnologia és possible trobar solucions, a través de la innovació, a problemes tan apressants com la gestió dels residus sòlids de gran volum que habitualment acaben en l’abocador”, ha explicat García Reche.

La iniciativa s’alinea amb els desafiaments i les solucions que proposen els comités d’innovació de l’Agència especialitzats en hàbitat sostenible i economia circular, que aposten per la implementació de béns de consum, materials i sistemes constructius més sostenibles, a més de desenvolupar noves tècniques de valorització de residus.

Així mateix, Oracle s’emmarca en els eixos de qualitat de vida i producte innovador de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, RIS3CV, que lidera la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

Author