Premsa

El Consell destina 4,3 milions per a impulsar la sostenibilitat en el sector de la construcció a través de projectes d’innovació– L’Agència Valenciana de la Innovació finança un total de 18 iniciatives dirigides a reduir l’impacte del sector de l’hàbitat en el medi ambient
– Els projectes aborden el desenvolupament de nous sistemes constructius i materials més sostenibles i aposten pel reciclatge de residus

La Generalitat Valenciana, a través de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), ha destinat prop de 4,3 milions d’euros des de 2018 per a recolzar el desenvolupament de projectes d’innovació dirigits a impulsar la transició cap a la sostenibilitat del sector de la construcció, un dels principals desafiaments que han d’afrontar les empreses de l’hàbitat.

En els últims quatre anys l’AVI ha finançat un total de 18 iniciatives d’innovació vinculades amb la reducció de la petjada ecològica, l’aposta per la sostenibilitat i l’eficiència energètica en l’àmbit de l’edificació, amb impacte tant en els projectes d’obra nova com al parc d’habitatges ja existent.

Així ho ha indicat el vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, en l’obertura de l’última sessió de *Innotransfer, una iniciativa multisectorial d’innovació oberta promoguda per la Xarxa de Parcs Científics Valencians per a impulsar la I+D+i en àrees d’activitat claus per a l’economia de la Comunitat Valenciana.

En concret, García Reche ha aprofitat aquesta cita, centrada en la sostenibilitat de la construcció, per a repassar alguns dels projectes que, en aquesta línia, han comptat amb el suport de l’Agència. Es tracta d’iniciatives que aborden el desenvolupament de nous sistemes constructius més sostenibles, milloren els tractaments de residus, exploren la seua reutilització com a matèries primeres i aprofundeixen en el desenvolupament de materials més resistents i amb nous atributs i funcionalitats com, per exemple, la incorporació de propietats antimicrobianes en les superfícies ceràmiques.

La millora de l’eficiència energètica mitjançant l’aplicació de tecnologies com la intel·ligència artificial és una altra de les línies que està recolzant l’AVI, igual que la reducció de les emissions de gasos i partícules nocives en la fabricació de calçs a través de nous processos productius.

Oportunitats d’innovació

El 30% dels residus sòlids que acaben en l’abocador té el seu origen en el sector de la construcció, d’aquí ve que la cerca de solucions tècniques que contribuïsquen a elevar la seua sostenibilitat constituïsca una línia d’acció prioritària per a l’Agència. A aquest efecte s’ha creat el comité d’innovació especialitzat en hàbitat sostenible, en el qual participen representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat, que ja ha identificat els reptes i solucions prioritàries en aquest àmbit.

El seu informe de conclusions presenta al voltant d’una desena de propostes concretes d’innovació per a la millora del rendiment i manteniment dels edificis, la implementació de materials i sistemes constructius més sostenibles, el disseny d’immobles de consum energètic quasi nul, així com el desenvolupament de nous sistemes flexibles d’habitatge capaços d’adaptar-se a les necessitats canviants dels seus habitants al llarg del temps.

En aquest sentit, l’Agència ha col·laborat amb la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica en la preparació i llançament del seu primer procés de Compra Pública d’Innovació, que ha culminat amb la licitació i posterior adjudicació d’un contracte públic que possibilitarà el desenvolupament de solucions innovadores per a millorar l’habitabilitat de l’actual parc d’habitatges.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és obtindre solucions replicables que permeten incorporar espais exteriors a edificis ja existents i democratitzar així la seua disponibilitat, amb el consegüent impacte beneficiós en la salut física i mental dels seus residents.

Author