Premsa

L’AVI finança el desenvolupament d’un sistema per a la detecció ràpida de microorganismes que permetrà potenciar la reutilització de les aigües regenerades  • Labaqua lidera aquest projecte estratègic de col·laboració, en el qual també participen Aigües d’Alacant, iGLS i la Universitat d’Alacant
  • La consellera d’Innovació i el vicepresident executiu de l’AVI mantenen una reunió amb els socis que desenvolupen la iniciativa

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) recolza el desenvolupament d’un sistema ràpid de detecció de patògens per a optimitzar el control i incrementar l’impacte ambiental positiu de les aigües regenerades, que són aquells fluxos residuals que han superat diferents tractaments de depuració que possibiliten un ús posterior.

Aquest nou mètode, que es basa en tècniques de biologia molecular, pretén optimitzar la gestió eficaç d’aquesta mena d’aigües, així com impulsar la seua reutilització d’una forma mediambientalment més sostenible. La iniciativa, batejada com MICROMANAGE, està liderada per l’empresa Labaqua, en col·laboració amb Aigües d’Alacant, iGLS i la Universitat d’Alacant.

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Bretxa digital, Carolina Pascual, i el vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, han mantingut una reunió de treball amb els socis d’aquest projecte estratègic, que compta amb el suport de l’Agència en el marc de la seua convocatòria d’ajudes de 2021, per a conéixer els progressos en la seua execució.

En la reunió han participat una dotzena de representants de les entitats col·laboradores, entre ells el director d’Operacions i Transformació Digital del Grup Suez, Guillermo Pascual; la consellera delegada de Labaqua, Coral Robles; el responsable d’I+D d’Aigües d’Alacant, Ignacio Casals; el director de tecnologia de iGLS, Jonás Marieta i la catedràtica i directora del grup d’Ecologia Microbiana Molecular de la Universitat d’Alacant. A més, per part de l’Agència han assistit també la secretària general, Olivia Estrella, i el subdirector general de Programes d’innovació, Roberto Arnau.

Col·laboració per al control de la qualitat de l’aigua

L’ús d’aigües regenerades contribueix a la sostenibilitat mediambiental i eleva els recursos disponibles en un context d’escassetat hídrica. Es tracta d’un camp on la Comunitat Valenciana és pionera. De fet, a la ciutat d’Alacant, el 70% de les zones verdes ja es reguen amb aigües regenerades. Gràcies al projecte MICROMANAGE, s’espera estendre el seu ús a més àmbits, contribuint a la millora de la salut, el benestar de la ciutadania i la qualitat mediambiental de l’entorn.

Per a aconseguir aquest objectiu, el projecte contempla el desenvolupament d’un nou mètode d’identificació de patògens basat en una PCR en temps real, que s’ha dissenyat específicament per a detectar de forma més ràpida episodis de contaminació microbiana. Amb la finalitat d’optimitzar aquest procés, es realitzarà prèviament un estudi del genoma d’aquestes colònies de microorganismes per a garantir la seua caracterització i rastreig.

L’aplicació de la metagenómica i PCR quantitativa d’alt rendiment com a eines de presa de decisions ràpides oferirà informació que permeta avançar actuacions àgils en la gestió de l’aigua regenerada.
Aquesta aposta per la implementació d’eines innovadores de detecció de la contaminació microbiològica en el teixit industrial contribuirà, a més, al desenvolupament de solucions dirigides a la lluita contra el canvi climàtic i la protecció de la biodiversitat.

En l’actualitat, el control de qualitat d’aquestes aigües es regeix pel Reial decret 1620/2007, en el qual s’especifica l’ús de mètodes tradicionals com el cultiu per a la identificació i quantificació dels microorganismes. MICROMANAGE aprofitarà l’avanç de la genòmica ambiental per a proporcionar una eina capaç d’agilitar la gestió d’aquests recursos, identificant, en el seu cas, la presència de bacteris, virus, protozous i DNA dissolt com, per exemple, gens de resistència a antibiòtics.

Societat del coneixement

La consellera d’Innovació, Carolina Pascual, ha destacat la importància de seguir un full de ruta per a provocar el canvi cap a la societat del coneixement en la qual la ciència, la investigació i la innovació transformen el model productiu. Segons ha afirmat la consellera “aquest projecte és un clar exemple de com la col·laboració és fonamental per a consolidar una societat del coneixement on l’excel·lència, el talent i la tecnologia siguen part imprescindible d’una mateixa realitat i puguen donar respostes a les necessitats quotidianes de la ciutadania”.

Per part seua, el vicepresident executiu de l’Agència ha subratllat que la col·laboració entre els diferents agents del sistema d’innovació és l’única via per a resoldre desafiaments tan complexos com el que es planteja en aquesta iniciativa: “Aquest és un cas paradigmàtic de com la cooperació i la incorporació del coneixement generat en la universitat i en la pròpia empresa pot optimitzar un servei del qual ens beneficiarem tota la ciutadania i el medi ambient en el seu conjunt”.

En l’execució d’aquest aquest projecte estratègic, que finalitzarà en 2023, col·laboren un total de quatre entitats. Labaqua, que acredita el seu ampli coneixement i experiència en diagnòstic ambiental basat en tècniques moleculars, així com una àmplia trajectòria a implementar solucions innovadores en aquest mercat; Aigües d’Alacant, que aporta la seua experiència en la producció i gestió d’aigües regenerades; iGLS, que contribueix amb la seua experiència en investigació molecular i equips de PCR d’alt rendiment; i la Universitat d’Alacant, que aporta en el processament i interpretació de les dades genètiques el seu alt coneixement en ecologia microbiana molecular.

La iniciativa s’emmarca dins de les línies prioritàries de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, RIS3CV, que coordina la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, en la millora de la qualitat de vida a través de dues vies. D’una banda, la promoció de la salut i la sanitat eficient, en la mesura en què el sistema contribuirà a la prevenció, control i alerta primerenca de malalties; i en la reducció i optimització de recursos hídrics, atés que la millora de la gestió de la qualitat d’aigua permetrà incrementar i optimitzar l’ús d’aigua regenerada en l’agricultura, alliberant així el consum d’altres recursos.

Però, a més, MICROMANAGE respon als reptes identificats pel Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en economia circular, que advoca pel desenvolupament d’innovacions que contribuïsquen a l’extensió en els usos de les aigües regenerades en l’entorn urbà i agrícola.

Author