Premsa, Sin categorizar

El comité d’Agroalimentació planteja el desenvolupament de sistemes d’intel·ligència artificial per a optimitzar la producció agrícola

L’equip d’especialistes que assessora l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) en la identificació de noves solucions tecnològiques en l’àmbit de la agroalimentació ha proposat el desenvolupament de sistemes d’intel·ligència artificial que faciliten el coneixement exacte de les plantes. D’aquesta manera, el col·lectiu agrícola seria més eficient en l’ús dels recursos productius.

La intel·ligència artificial també emergeix com un aliat tecnològic per a aconseguir una producció més flexible i personalitzada. El Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Agroalimentació suggereix incorporar sistemes que permeten gestionar persones, matèries primeres i capacitat productiva de forma òptima. I aposta per incorporar robots en els processos de fabricació.

En aquesta última reunió, els representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat han aconseguit amplis consensos entorn del conjunt d’innovacions a desenvolupar per a atendre els desafiaments empresarials en aquest camp. I han conclòs, a més, que existeix capacitat científica, tecnològica i empresarial per a dur-los a terme en la Comunitat Valenciana.

Els experts advoquen per introduir solucions inèdites per a enfortir la capacitació tecnològica dels agricultors amb la finalitat de facilitar-los la gestió de les seues explotacions agràries. Entre altres plans i, amb la finalitat d’impulsar l’agricultura de precisió, es planteja l’ús de tecnologia de visió artificial per a verificar l’estat i la qualitat del fruit.

Per a fer front a les necessitats dels col·lectius amb al·lèrgies i intoleràncies, els experts proposen explorar noves tècniques per a la identificació d’al·lergògens en línia i en temps real, al que igual insten a desenvolupar nous mètodes de diagnòstic per a la nutrició personalitzada.

Així mateix, el comité aposta per potenciar el desenvolupament d’ingredients funcionals dirigits a col·lectius diana, com la població infantil, les persones de la tercera edat o amb síndrome metabòlica (que inclouen els problemes cardiovasculars, la diabetis, l’obesitat, etc.) i optimitzar els sistemes per a la seua administració.

Sensors en l’envasament

L’equip multidisciplinari que coordina el conseller delegat de Dulcesol, Rafael Juan, a instàncies de la patronal autonòmica, planteja la introducció de la sensórica en l’envasament perquè, per exemple, s’alerte al consumidor en el cas que s’haja trencat la cadena del fred.

De la mateixa manera, han acordat el desenvolupament de solucions biodegradables i compostables que minimitzen l’impacte mediambiental de la agroalimentació, en cooperació amb el comité d’Economia Circular, amb el qual col·laboren per a definir noves solucions als problemes associats a l’ús dels envasos.

En el transcurs de la trobada, els experts han proposat una sèrie d’instruments per a incentivar que els agents del sistema valencià de la innovació s’impliquen en el desenvolupament d’aquestes solucions. Aquestes polítiques comprenen des de les subvencions al suport no financer, passant per la concessió de préstecs a baix interés a través de l’Institut Valencià de Finances (IVF).

A més del coordinador, en aquest equip interdisciplinari participen els científics José María García Álvarez-Coque (Universitat Politècnica de València), Cristina Molina (Instituto de Agroquímica y Tecnología de los Alimentos), José Pío Beltrán (Instituto de Biología Molecular y Celular de Plantas) i Luis Navarro, a més de María José Peris, de el Instituto Tecnológic Agroalimentario (AINIA). La visió empresarial l’aporten Mª Carmen Morales (Anecoop), Luis Plá (Mercadona), Raúl Martín (Embutidos F. Martínez) i Daniel Ramón (Biopolis).

Finalitzat l’últim cicle de reunions, els membres del comité afronten l’elaboració del document de conclusions, que presentaran en les pròximes setmanes a l’òrgan coordinador del Comité Estratègic d’Innovació (CEI), presidit pel científic Avelino Corma. Prèviament, el pròxim 19 d’octubre, portaran les seues propostes al ple de l’Alt Consell Consultiu en Investigació, Desenvolupament i Innovació de la Presidència de la Generalitat, que tindrà lloc a Alacant.

Author