Premsa
L’AVI destina més de 6 milions d’euros en ajudes per al desenvolupament de projectes d’innovació per al sector de la construcció i l’hàbitat
– L’Agència visita la fàbrica de CEMEX a Alacant i manté una reunió de treball per a conéixer les iniciatives d’I+D+i de la planta alacantina
– Des de 2018, s’han impulsat tres comités d’innovació directament vinculats amb aquests sectors i s’han recolzat una trentena de projectes
L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha destinat més de 6 milions d’euros des de 2018 per a recolzar el desenvolupament de projectes d’innovació dirigits al sector de la construcció i de l’hàbitat, segons ha precisat el seu vicepresident executiu, Andrés García Reche, durant la visita que ha efectuat a la fàbrica de ciment de la multinacional CEMEX a Alacant.
En els últims quatre anys, l’AVI ha finançat prop de 30 iniciatives d’I+D+i per a resoldre els principals desafiaments als quals s’enfronta aquesta indústria, i que es vinculen a l’optimització de processos, la valorització de residus i reducció de la petjada ambiental, i el desenvolupament de nous materials, entre altres línies estratègiques.
Abans de recórrer les instal·lacions de la factoria alacantina, García Reche i la secretària general de l’Agència, Olivia Estrella, han mantingut una reunió de treball amb el director d’Assumptes Públics i Relacions Institucionals de CEMEX per a Espanya, Antonio Cases, el director d’operacions de Llevant Sud, Óscar Nasarre, i la Alternative Energy & Process Manager, Cecilia Berganza.
En aquesta trobada, els representants de la multinacional han traslladat les principals línies de treball en la Comunitat Valenciana, així com els projectes d’innovació que està desenvolupant la companyia, que es troba immersa en un procés de reducció d’emissions de diòxid de carboni.
La companyia ha participat, de fet, en el Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat en Descarbonització, coordinat pel professor i premie princesa d’Astúries d’Investigació Científic i Tècnica, Avelino Corma, i promogut per l’AVI amb la finalitat d’impulsar la transició energètica del teixit productiu proporcionant solucions innovadores que ajuden les empreses a adaptar-se a les regulacions sobre aquesta matèria.
Sobre aquest tema, García Reche ha recordat que l’aposta per la sostenibilitat s’estén a tots els sectors, no sols al de la construcció, i ha animat a les empreses a aprofitar els avantatges competitius que ofereix aquest canvi de paradigma: “Són moltes les empreses que estan treballant en el desenvolupament d’innovacions que no sols redueixen l’impacte de la seua activitat en el medi ambient, sinó que millora la seua posició per a competir en el mercat global abans fins i tot que entren en vigor noves mesures més restrictives en matèria d’emissions”.
D’altra banda, el director d’Operacions de CEMEX en la Comunitat Valenciana, Óscar Nasarre, ha destacat que “la fàbrica d’Alacant és, des de fa anys, un clar referent en innovació per al grup CEMEX.
La companyia manté una clara aposta perquè ho continue sent. Exemple recent és l’ús d’hidrogen per a la millora del procés de combustió del forn, que contribueix a reduir el consum de combustibles fòssils i les emissions de CO₂ associades. El ciment produït a Alacant contribueix a una edificació i infraestructures més sostenibles i amb menor petjada de carboni”.
I és que, segons afig Oscar Nasarre, “Futur en Acció, la nostra estratègia i full de ruta global per a aconseguir la neutralitat climàtica en 2050, representa el ferm compromís de *CEMEX per a continuar liderant la descarbonització i la millora de l’economia circular en la nostra indústria”.
Més de 15 propostes d’innovació
L’Agència també ha exposat les línies d’acció que està duent a terme per a incentivar la I+D+i en cooperació amb les diferents baules del sistema d’innovació i ha recordat que des de 2018 s’han impulsat dos comités d’especialistes vinculats amb el sector de l’hàbitat, la construcció i les obres públiques que han identificat 15 propostes concretes de desenvolupament.
Així, entre les conclusions del comité especialitzat en hàbitat sostenible figura l’optimització del comportament real dels edificis i habitatges per a millorar el seu rendiment i manteniment; la implementació de materials i sistemes constructius més sostenibles, l’impuls dels edificis de consum energètic quasi nul i la millora de la flexibilitat dels immobles per a adaptar-se a les necessitats canviants dels seus residents.
Al seu torn, el comité de mobilitat, infraestructures i transport advoca per incentivar el desenvolupament de sistemes per a detectar l’estat de les infraestructures i les seues necessitats de manteniment; dissenyar, construir i explotar d’infraestructures resilients que ajuden a mitigar els efectes del canvi climàtic i l’impacte de les seues conseqüències; així com reduir les emissions de diòxid de carboni en el cicle d vida de la infraestructura.