Premsa, Premsa
6 de juny de 2025 | Ivace+i finança una plataforma per a predir problemes de salut entre la població major i accelerar la investigació de nous fàrmacs
- Ivace+i innovació finança el projecte ‘Frailty’, que comprén la creació i optimització d’un sistema robòtic automatitzat que estudiarà l’envelliment
- El sistema permetrà monitorar este procés tant en individus sans com en aquells amb malalties d’envelliment accelerat
La proposta fa ús d’intel·ligència artificial, computació d’alt rendiment i visió artificial, una branca de la tecnologia basada en la detecció de malalties en imatges mèdiques com a radiografies o ressonàncies.
El projecte, denominat ‘Frailty’, està impulsat per la doctora Maria Domínguez, professora d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) en l’Institut de Neurociències, centre mixt del CSIC i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, que compte, a més, amb el suport econòmic de la Unió Europea, a través del programa Fons Europeu de Desenrotllament Regional (FEDER) Comunitat Valenciana per al període 2021-2027.
Esta tecnologia agilitzarà i facilitarà la identificació de canvis que permeten predir les etapes de preenvelliment, fase inicial de la deterioració en la qual s’identifiquen els primers senyals de disminució de capacitats; i el període de fragilitat, en el qual el desgast pot portar a complicacions greus de salut.
La meta final és desenrotllar un sistema biohíbrid que permeta l’anàlisi d’alta precisió sobre l’impacte del procés d’envelliment en les funcions física i neuromuscular, tant en individus sans com en aquells amb malalties d’envelliment accelerat. La ferramenta permetrà realitzar intervencions més ràpides, eficaces i rendibles abans de dur a terme estudis costosos en animals més complexos o assajos preclínics. De manera integral, l’èxit del projecte possibilitarà l’inici d’accions preventives o detecció precoç.
Un sistema automatitzat que marca la diferència
A diferència dels mètodes tradicionals, que depenen d’observacions manuals o semiautomatitzades, esta plataforma incorpora múltiples sistemes automatitzats, la qual cosa inclou un robot dissenyat i patentat pel grup que desenrotlla el projecte.
Els principals avantatges d’esta singularitat són diversos. En primer lloc, l’automatització total de la captura i anàlisi de dades eliminarà l’error humà i reduirà costos operatius. En segon lloc, es detectaran canvis subtils en el comportament de la mosca amb la qual està realitzant els experiments l’equip que lidera Domínguez. En tercer lloc, l’alta capacitat de processament possibilitarà l’anàlisi simultània de fins a 2.000 individus. Finalment, l’estandardització de mesuraments millorarà la reproductibilitat dels estudis i la confiabilitat dels resultats.
Durant el desenrotllament del projecte, que continua en marxa, s’ha dut a terme la creació del robot avançat ‘flyGear’, patentat en 2022. A més, s’han dissenyat altres dispositius automatitzats per a la plataforma i s’han integrat tecnologies de diferents àrees, la qual cosa permetrà estudis que analitzaran diferents factors relacionats amb l’envelliment.
D’altra banda, ja s’han dut a terme assajos preliminars amb mosques adultes, la qual cosa valguda la capacitat del sistema per a detectar canvis en mobilitat associats amb envelliment, fragilitat i proximitat en la mort. En suma, s’està treballant en el disseny d’un programari d’anàlisi de dades i en l’optimització de la interfície de l’usuari amb la finalitat de facilitar estudis d’envelliment a partir de la plataforma desenrotllada. Finalment, s’està preparant l’estratègia de comercialització en col·laboració amb el suport de consultoria. El dossier resultant d’esta sinergia analitzarà competidors, oportunitats de mercat i possibles aplicacions futures.
Col·laboracions amb empreses i centres d’investigació
‘Frailty’ incorpora una xarxa de cooperació amb experts en neurociència del programa científic ‘Bases genètiques i epigenètiques de l’envelliment i la individualitat’ de l’Institut de Neurociències, experts en intel·ligència artificial, computació i transferència tecnològica. A més de l’Institut de Neurociències, que liderarà la validació biològica del model experimental i implementarà la plataforma robotitzada per a l’estudi de l’envelliment, col·laboren en el projecte altres centres d’investigació com a INCLIVA, que assessora en el desenrotllament dels models d’animals.
Així mateix, l’Institut de Tecnologia Informàtica (ITI) també oferirà suport en l’optimització de l’emmagatzematge i l’anàlisi de les dades generades durant l’última fase de la iniciativa, mentres que la cooperació amb la consultora *Viromii proporcionarà assessorament estratègic per a la valorització de la plataforma, l’anàlisi de mercat, la identificació de competidors i la difusió de resultats. Finalment, ‘Frailty’ incorpora experts en intel·ligència artificial per al desenrotllament de maquinari, algorismes de control del robot i aplicacions que automatitzen els experiments de comportament .
Esta és la primera vegada que les entitats citades fan un esforç conjunt per a abordar l’envelliment i la fragilitat amb tecnologia avançada. No obstant això, alguns investigadors ja han treballat prèviament en projectes relacionats amb la deterioració com el alzhèimer i el càncer.
‘Frailty’ s’alinea amb els principals reptes del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Salut, que advoca pel desenrotllament d’innovacions per al control de la fragilitat. Així mateix, la solució s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.