Premsa, Premsa

El Consell finança el desenvolupament d’eines digitals per a predir i detectar les plagues que amenacen els cítrics  • L’AVI cofinança al costat de Feder un projecte de l’Associació Valenciana d’Agricultors, AINIA, IVIA, UV i les empreses Sinyent i Locatec
  • El sistema integra sensors i imatges a través de drons i satèl·lit per a detectar malalties en fase primerenca i proposar el tractament òptim


La Generalitat, a través de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), finança el desenvolupament de noves eines digitals per a la detecció i predicció primerenca de les principals plagues que amenacen els cultius de cítrics en la Comunitat Valenciana. L’objectiu és dissenyar un sistema de control més avançat i precís que permeta als agricultors fer front a aquestes malalties en la seua etapa inicial, amb la finalitat d’optimitzar els tractaments aplicats i reduir el seu possible impacte en el medi ambient.


En l’actualitat, en el camp valencià conviuen diferents estratègies de gestió dels cultius, la qual cosa dificulta la planificació i resposta coordinada davant una amenaça fitosanitària. El projecte SENSOPLAG pretén contribuir, precisament, al desenvolupament de polítiques eficients per a la gestió de les noves plagues com una de les vies per a garantir la viabilitat del sector primari.


La iniciativa, que impulsa l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) en col·laboració amb l’Institut d’Investigacions Agràries (IVIA), el centre tecnològic AINIA, el grup de Reconeixement de la Sostenibilitat (vaig REDOLDRE) de la Universitat de València, i les empreses Serveis Agraris Sinyent i Locatec Aplicacions Informàtiques, compta també amb el suport de l’AVI, que ha aportat 684.000 euros en el marc de la seua convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva, que és finançada conjuntament amb la Unió Europea a través del Fons de Desenvolupament Regional (Feder).


Davant la greu amenaça que representen les noves malalties i les limitacions dels sistemes de detecció actuals, SENSOPLAG explora el desenvolupament d’una nova solució, basada en un sistema integrat d’eines digitals que permeta la detecció precoç, el monitoratge i predicció de plagues clau com el cotonet de Sud-àfrica, l’àcar roig oriental o els insectes que actuen com a vectors del greening.


L’objectiu és integrar totes aquestes eines i les dades obtingudes, en una mateixa plataforma, amb la finalitat de desenvolupar models que generen, a partir d’aquest material, informació pràctica per als professionals del camp. S’està treballant, de fet, en un sistema d’ajuda a la presa de decisions, dirigit a agricultors i tècnics i accessible a través d’una app, que no sols els permetrà interactuar per a resoldre els seus possibles dubtes, sinó que els guiarà en l’elecció dels tractaments més adequats i el moment òptim d’aplicació per a aconseguir la màxima eficàcia.


Actualment el projecte es troba en una fase de recopilació i anàlisi de les dades per a la seua definitiva integració en el model. Per a això, es processaran les imatges satel·litàries, així com les preses amb cambres hiperespectrales integrades en drons a fi d’estudiar la detecció i el grau d’afectació de les plagues durant els diferents períodes de l’any.


Cooperació en innovació


En l’execució del projecte participen dos centres de referència en investigació agrària: AINIA, que acredita una extensa trajectòria en sistemes de teledetecció en el camp mitjançant l’ús de drons i robots autònoms; i IVIA, amb una vasta experiència en el desenvolupament de paranys i anàlisis de fotos de satèl·lit per a la detecció de plagues.


El coneixement en el disseny i ús de sensors, així com l’emmagatzematge de les dades recaptades, l’aporta el grup vaig REDOLDRE, de la Universitat de València; al mateix temps que Locatec donarà suport a la recol·lecció de dades a través d’una app, on els agricultors podran carregar fotos de les possibles plagues; i implementarà, en un sistema de recomanació automatitzat mitjançant programari. Els quatre socis contribuiran al desenvolupament dels algorismes d’intel·ligència artificial necessaris per a analitzar les dades.


Els treballs sobre el terreny corresponen a Sinyent, empresa especialitzada en serveis agraris, mentre que AVA, com a coordinador del projecte, ha exercit un paper clau en la definició de les necessitats dels professionals del sector i garantirà, a més, la implementació d’aquest nou sistema entre els seus potencials usuaris finals, una vegada es validen els resultats.


Per a la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, SENSOPLAG és un exemple paradigmàtic de les oportunitats que ofereix la innovació en el sector primari a través de la incorporació de tecnologies d’avantguarda i del desenvolupament de l’agricultura de precisió.


“Projectes com el que coordina AVA contribuiran a reduir els costos i a augmentar la productivitat dels cultius perquè es recomanaran, en cada cas, aquells sistemes de control biològic o productes fitosanitaris més eficaços i en la seua justa mesura. Aquest nou model de gestió, recolzat en la tecnologia, és també més respectuós amb el medi ambient i amb la salut de les persones, tant aplicadors com consumidors, perquè es reduirà la quantitat de químics administrats”, ha indicat.


Per part seua, el vicepresident executiu de l’Agència, Andrés García Reche, ha subratllat que aquesta iniciativa és viable perquè integra a totes les baules de la cadena, des dels usuaris finals fins als centres tecnològics i d’investigació que lideren el desenvolupament de l’agricultura de precisió en la Comunitat Valenciana.


“Des de l’Agència considerem que aquesta línia d’acció estratègica contribuirà a elevar la rendibilitat del camp i prova d’això és que, des de 2020, hem recolzat 27 projectes amb ajudes per valor de 7,8 milions d’euros”, ha conclòs García Reche.


El projecte SENSOPLAG s’alinea directament amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en agroalimentació, que assenyala com un dels reptes prioritaris l’impuls de l’agricultura de precisió mitjançant tecnologies de predicció i control de la producció. En concret, es proposa la de “optimització en l’aplicació de tractaments fitosanitaris i l’ús de productes eco-compatibles en la detecció i control de malalties i plagues”.


Aquesta mateixa iniciativa s’enquadra, a més, en l’eix de qualitat de vida de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, RIS3, atés que permetrà incrementar la qualitat i productivitat de les explotacions a causa de la detecció precoç de les plagues, al mateix temps que es redueixen els tractaments fitosanitaris necessaris. Així mateix, el desenvolupament del conjunt de sensors basats en drons, robots i sensors fixos en el camp, així com tota la tecnologia d’anàlisi de dades i recomanació de productes, s’emmarca en el desenvolupament de maquinària i béns d’equip intel·ligents.

Author