Premsa, Premsa

12 de juliol de 2025 | Ivace+i Innovació dona suport al desenrotllament de fertilitzants i estimulants sostenibles a partir de residus del sector hortofructícola

Ivace+i Innovación apoya el desarrollo de fertilizantes y estimulantes sostenibles a partir de residuos del sector hortofrutícola

  • El projecte ‘Integral’ aborda noves tècniques d’extracció i fermentació per a obtindre extractes botànics i microorganismes que potencien el creixement de les plantes
  • La proposta, que contribuïx a impulsar l’economia circular en el sector primari, reduirà els costos que han d’afrontar els agricultors
La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Marián Cano, finança a través de Ivace+i Innovació el desenrotllament d’un nou projecte per a obtindre i formular productes biofertilizantes i bioestimulantes a partir de residus generats per l’activitat agrícola. Este desenrotllament, denominat ‘Integral’, combina tecnologies químiques i biològiques per a obtindre solucions riques en microorganismes promotors del creixement vegetal a partir de subproductes hortofructícoles. Es tracta, doncs, d’una iniciativa que impulsa l’economia circular en el sector agrícola per a millorar, a més, la sostenibilitat del camp.

L’empresa Valenciana de Gestió Agrària, una entitat vinculada a l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), coordina este projecte, que es desenrotlla en cooperació amb la mercantil Alfredo Iñesta SL. La iniciativa compta amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana Fons Europeu de Desenrotllament Regional (FEDER) per al període 2021-2027.

Solució innovadora de ‘quilòmetre zero’

‘Integral’ introduïx alguns elements diferencials respecte a la majoria d’alternatives en el mercat, que no aposten de forma tan directa per l’ús de subproductes agraris com a matèria primera per a l’obtenció de compostos bioestimulantes. En este cas, a més, l’objectiu és aprofitar productes locals, oferint una solució de ‘quilòmetre zero’ als agricultors de la Comunitat Valenciana.

A més del component circular, el projecte també aborda tècniques d’extracció i fermentació noves que permeten obtindre tant extractes botànics com microorganismes beneficiosos per a potenciar el creixement de les plantes. El producte final, en nodrir-se dels residus agrícoles, permet substituir els fertilitzants i estimulants convencionals pels subproductes obtinguts, la qual cosa representa un avantatge econòmic per a l’usuari final, que és l’agricultor.

En l’actualitat, el projecte es troba en la fase final de validació sobre el terreny, després que els extractes i formulats obtinguts a partir de restes hortofructícoles s’hagen testat en condicions controlades. L’objectiu és determinar si estos nous productes registren els mateixos resultats tant en ambients reals de cultiu com quan se sotmet a les plantes a condicions d’estrés. De fet, es pretén demostrar que estos bioestimulantes ajuden els cultius a resistir condicions ambientals adverses com a situacions de sequera, inundacions o temperatures extremes, entre altres.

Col·laboració directa i indirecta

El consorci que desenrotlla el projecte és el resultat de la col·laboració de Valenciana de Gestió Agrària (VGA), que aporta la seua experiència en la gestió de subproductes agrícoles i validació de productes en el camp, i Alfredo Iñesta, empresa especialista en biotecnologia agrícola, que lidera el desenrotllament de processos de producció i formulació de productes.

Les dos organitzacions compten en este projecte amb el suport tecnològic de dos centres capdavanters, ITENE i l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP-CSIC). ‘Integral’ s’alinea amb els reptes del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (*CEIE) en Economia Circular, que insta a optimitzar la valorització de residus i la utilització d’aigües regenerades. Així mateix, el projecte també s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.