Premsa

Carolina Pascual: “L’aliança en tecnologies innovadores que impulsa l’AVI es convertirà en la pedra angular per a transformar el model productiu”  • La consellera presideix el Consell Valencià de la Innovació, on estan representats prop d’un centenar d’entitats que aposten per la R+D+i
  • L’AVI llançarà directament iniciatives de Compra Pública d’Innovació per a incentivar al sector privat a resoldre els desafiaments prioritaris

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha assegurat que Inndromeda, l’aliança en tecnologies innovadores impulsada per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), es convertirà “en la pedra angular de la transformació del model productiu”, atés que garantirà la transformació digital i l’accés a les tecnologies disruptives a totes les empreses de la Comunitat Valenciana, independentment de la seua grandària i sector d’activitat.

“L’aliança que proposa Inndromeda és la resposta que necessitem per a la innovació: és l’instrument que ha de regir les nostres polítiques, cadascun en l’àmbit de les nostres competències, i el full de ruta per a provocar aquest canvi”, ha exposat Pascual en l’obertura del Consell Valencià de la Innovació (CVI), el principal òrgan d’assessorament de l’AVI, en el qual participen al voltant d’un centenar d’entitats i organismes representatius del sistema valencià d’innovació.

Per a la titular d’aquest departament, Inndromeda atorga “l’oportunitat d’innovar quan no sabem que volem innovar”, posant a la disposició de les empreses simuladors on provar aquestes tecnologies abans de decidir si invertir o no en elles.

Així mateix, Carolina Pascual ha avançat alguns dels projectes singulars en els quals ja treballa aquesta aliança, que és fruit del consens i de la col·laboració públic-privada, i en la participen, entre altres agents, la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), les universitats i els centres tecnològics i d’investigació.

En aquest sentit, Inndromeda impulsarà activitats de formació amb un alt grau d’especialització, amb la finalitat de dotar a les empreses i les seues plantilles de les eines i el coneixement necessaris per a incorporar les noves tecnologies a la seua organització i processos.

Pascual va avançar que aquesta aliança generarà, a més, un espai únic de dades per a dur a terme investigacions de gran envergadura, al mateix temps que treballa en el disseny d’un sistema públic per a la gestió d’aquestes dades que permeta la seua reutilització i valorització.

Es reforça l’impuls a la CPI

Després de la presentació de Inndromeda al ple del Consell Valencià de la Innovació, el vicepresident executiu de l’Agència, Andrés García Reche, ha realitzat un balanç dels programes i iniciatives d’impuls de la R+D+i que aquesta entitat ha executat durant els últims dotze mesos.

García Reche ha subratllat l’aposta que ha efectuat l’AVI en 2020 per la Compra Pública d’Innovació (CPI) com a via per a incentivar el desenvolupament d’R+D+i en el sector privat mitjançant de la demanda de solucions innovadores capaces de satisfer necessitats o millorar la prestació dels serveis públics: “A través de la seua enorme capacitat de compra, l’Administració ha de dinamitzar de la innovació de les nostres empreses, millorant la seua competitivitat i reorientant-les cap a noves activitats de major valor afegit”.

L’Agència ja està col·laborant amb diferents departaments i entitats del sector públic de la Generalitat interessades en aquesta fórmula de contractació, proporcionant-los assessorament tècnic en totes les fases del procés.

Com a resultat d’aquesta línia d’acció, ja s’ha llançat una Consulta Preliminar al Mercat (CPM) al costat de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica amb la finalitat de sondejar la disponibilitat del teixit productiu a desenvolupar solucions innovadores que milloren l’eficiència energètica en edificis de més de 40 anys. Una anomenada a les empreses i centres d’investigació que s’ha saldat amb més de 60 propostes d’R+D+i rebudes en només 30 dies.

No es tracta d’un cas aïllat perquè l’AVI també acompanyarà a la Central de Compres de la Generalitat en l’obertura d’una nova consulta preliminar dirigida a la incorporació de solucions innovadores que milloren la qualitat, optimització i control dels serveis de neteja.

A més, l’Agència també ha prestat assistència tècnica a la Conselleria de Sanitat en l’elaboració dels plecs per a adquirir tecnologia d’imatge molecular d’alta sensibilitat per al diagnòstic de malalties; un contracte de CPI que es licitarà en breu.

L’estratègia de la institució en aquest camp es completa ara amb l’activació d’un exhaustiu pla de formació per a capacitar als empleats de la Generalitat i el seu sector públic. L’objectiu és que tots els actors implicats en aquests processos coneguen la metodologia necessària per a afrontar amb èxit aquest tipus de licitacions.

“La Compra Pública d’Innovació és una línia estratègica per a l’AVI, de manera que el pròxim exercici la dotarem amb més recursos per a poder atendre així un major nombre d’iniciatives”, va subratllar el vicepresident executiu, qui va anunciar al seu torn que la pròpia Agència licitarà de manera directa CPI precomercial per a incentivar la resolució, a través de la innovació, dels reptes prioritaris per al teixit productiu que prèviament han identificat els respectius comités d’especialistes que assessoren l’AVI.

Sobre aquest tema, ha repassat els diferents grups de treball que s’han constituït des de l’últim CPI i ha presentat dos nous diàlegs tecnològics. El primer, que es desenvolupa en cooperació amb la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat Sostenible, explora millores en l’àmbit de les infraestructures i el transport; mentre que la cerca de solucions als grans desafiaments de les indústries culturals i creatives focalitza el segon dels comités, que arrancarà en les pròximes setmanes.

Prop de 500 sol·licituds de suport

L’AVI ha rebut enguany al voltant de 500 sol·licituds de suport a projectes d’R+D+i, de les quals han obtingut finançament un total de 172, una proporció similar a la registrada el passat exercici. Sobreïx, especialment, l’impuls als projectes estratègics en col·laboració, que han registrat un increment substancial en la seua dotació, la qual cosa ha permés duplicar el nombre de projectes recolzats en aquest programa.

Com a resultat d’aquesta convocatòria s’estan desenvolupant, per exemple, 22 prototips i projectes pilot, així com 27 iniciatives d’R+D+i amb impacte real en la cadena de valor. Així mateix, s’ha incentivat la contractació de 15 investigadors i tècnics de Formació Professional, als quals se sumen 18 doctorands que estan realitzant les seues tesis en empreses de la Comunitat Valenciana.

Author