Premsa, Premsa

Ximo Puig subratlla la importància de la col·laboració publicoprivada a través de l’Agència Valenciana de la Innovació per a impulsar la transformació del model productiu


  • El president destaca que l’impuls a la transferència de coneixement entre universitats i empreses ha permés situar la Comunitat Valenciana com una de les regions europees que més han avançat en innovació
  • Ximo Puig ha presidit la reunió del Consell de Direcció de l’AVI, en la qual s’han aprovat els comptes i l’informe d’activitat de 2022 i s’ha fet un balanç de l’activitat de l’organisme

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat la importància de la col·laboració publicoprivada a través de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per a impulsar una transformació del model productiu que permeta situar la Comunitat Valenciana en les millors condicions per a respondre als reptes de futur.

Així ho ha expressat durant la seua intervenció davant del Consell de Direcció de l’AVI, un organisme que, tal com ha assenyalat, ha demostrat ser un “bon instrument” per a enfortir el sistema d’innovació, com ho acredita, segons ha remarcat, una activitat que ha permés desenvolupar més de 1.000 projectes amb la implicació de prop de 500 entitats i que compta amb el suport dels agents socials.

Ximo Puig ha presidit, al Palau, la reunió de l’òrgan directiu de l’AVI, en la qual també han participat la titular d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno; el vicepresident executiu de l’entitat, Andrés García Reche, així com representants dels agents socials i econòmics i del sistema valencià d’innovació.

El cap del Consell ha assenyalat que l’impuls a la transferència de coneixement entre universitats i empreses ha permés situar la Comunitat Valenciana com “una de les regions europees que més ha avançat en innovació”, amb registres per damunt de la mitjana de la UE que la col·loquen en el primer lloc en el conjunt autonòmic. No obstant això, ha insistit en la necessitat de seguir avançat per a assolir els objectius fixats en aquest àmbit i comptar, per a fer-ho, amb les eines que han funcionat.

Mobilització de recursos per valor de 243 milions d’euros

En el transcurs d’aquesta reunió ordinària, el consell ha aprovat tant els comptes anuals com l’informe d’activitat corresponents a l’exercici 2022 i, a més, ha fet balanç de les accions que ha dut a terme l’Agència.

Des que es va posar en marxa, en la primavera de 2018, l’AVI ha mobilitzat 243 milions d’euros, entre aportacions públiques i inversió induïda pel sector privat, per al desenvolupament de solucions innovadores als principals reptes del teixit empresarial.

El finançament de l’Agència, que ascendeix a 164 milions d’euros en aquest període, ha permés desenvolupar un miler de projectes d’R+D+I en els quals han cooperat un total de 525 entitats beneficiàries d’aquestes ajudes, des d’empreses, universitats i centres d’investigació fins a entitats locals i associacions sense ànim de lucre.

Gràcies a aquestes aportacions, s’han desenvolupat innovacions per a previndre i fer front a les infeccions hospitalàries, eliminar la presència de microplàstics en les aigües residuals, detectar patògens i predir avaries en les línies de producció abans que es produïsquen, avançar en el desenvolupament i la implantació de la medicina personalitzada i de precisió, o fer front a les noves plagues que afecten el camp valencià, com ara el cotonet en els crítics o la Xylella fastidiosa en el cas d’ametlers i oliveres, entre moltes altres iniciatives.

Unitats científiques d’innovació

A través dels seus programes d’ajuda en concurrència competitiva, l’Agència Valenciana de la Innovació ha impulsat la creació de 13 unitats científiques d’innovació en centres d’excel·lència científica, a fi de potenciar la investigació aplicada i orientada cap a les empreses, així com la configuració d’una xarxa de 60 agents d’innovació en associacions empresarials i centres d’investigació per a reforçar la connexió del sistema d’R+D+I i optimitzar la transferència de coneixement i tecnologia al teixit productiu.

L’aposta per incorporar i consolidar la compra pública d’innovació (CPI) en les administracions locals i autonòmica, com un instrument per a millorar els serveis públics i dinamitzar la innovació en el sector privat, ha sigut un altre dels eixos prioritaris de l’AVI en aquests primers cinc anys. En concret, des de 2018 les entitats locals han iniciat prop d’una trentena de procediments de CPI i la Generalitat ja n’ha completat diversos, després de licitar i adjudicar sengles contractes amb el suport de l’Agència.

A fi de garantir el desenvolupament i la implantació de les tecnologies disruptives en el teixit empresarial, l’Agència ha impulsat també la creació d’Inndromeda, en què participen tots els centres de la Comunitat Valenciana amb competències en l’àmbit de les tecnologies habilitadores.

D’acord amb el balanç que s’ha fet, l’impacte de les polítiques d’impuls de l’R+D+I a través d’instruments com l’AVI es reflecteix ja en indicadors independents, com ara l’índex de competitivitat regional, que el mes de març passat va publicar la Comissió Europea. D’acord amb aquest informe, la Comunitat Valenciana ha millorat el comportament i pràcticament convergeix amb la mitjana espanyola gràcies a l’avanç registrat en innovació, en què, per primera vegada, supera la mitjana de la Unió Europea.

Author