Premsa
L’AVI finança el desenvolupament de nous materials més resistents i sostenibles per a les proteccions portuàries
- L’empresa alacantina Durplastics executa aquesta iniciativa d’R+D+i en cooperació amb Aimplas i la Universitat de València
- Els nous materials duraran més temps en reduir-se la seua degradació i incorporaran en la seua fabricació un 50% de material reciclat
L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) recolza el desenvolupament de nous materials per a la fabricació de proteccions portuàries més sostenibles i resistents als impactes, a l’acció dels organismes marins i a la radiació ultraviolada. Aquests nous productes seran, a més, completament reciclables i, de fet, el 50% de les matèries primeres emprades en la seua fabricació procediran de materials prèviament usats i tractats.
L’empresa alacantina Durplastics; l’Institut Tecnològic del Plàstic, Aimplas; i el departament de Microbiologia i Ecologia de la Universitat de València cooperen en l’execució d’aquest projecte estratègic, que rep finançament de l’AVI en el marc de la seua última convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva.
Amb aquesta iniciativa, batejada com Dupromat, es pretén millorar la resistència i durabilitat de les defenses portuàries, que en les zones d’atracada i amarrament dels vaixells utilitzen polietilé d’alta densitat 100% verge. Es tracta d’unes proteccions sotmeses a constants agressions i impactes, que provoquen una gradual deterioració i fan necessària la seua substitució.
En concret, els tècnics d’aquestes tres entitats treballen en la millora de les propietats anti incrustants del polietilé d’alta densitat mitjançant la incorporació d’additius respectuosos amb el medi ambient i adaptats al reglament europeu sobre biocides.
Per a incrementar la resistència ultraviolada i la degradació tèrmica, que són les responsables de la pèrdua de propietats, s’estan implementat tècniques que permetran reduir la deterioració d’aquests materials. L’objectiu és que la degradació no supere el 30%, però, a més, es pretén millorar almenys en un 20% la resistència a possibles impactes.
Així mateix, els nous materials desenvolupats seran completament reciclables, per la qual cosa el projecte s’alinea amb els objectius marcats pel Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en economia circular de l’AVI, que aposta per la fabricació de béns i productes més sostenibles a través de solucions innovadores. Aquesta iniciativa s’emmarca també en l’estratègia de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital per a millorar el sistema productiu de la Comunitat Valenciana.
Múltiples usos en el sector marítim
Per a l’èxit en l’execució del projecte, que s’estendrà durant tot 2021, Durplastics aportarà la seua experiència en el sector plàstic i capacitat industrial, que es completarà amb l’experiència d’Aimplas en el desenvolupament de nous tipus de materials plàstics i la contribució del departament de Microbiologia i Ecologia de la Universitat de València com a especialistes en el disseny i desenvolupament de mètodes de detecció i/o seguiment de poblacions microbianes aquàtiques i de mètodes d’avaluació de l’eficàcia de biocides.
L’objectiu de la iniciativa és implementar els resultats a escala industrial i aplicar-los a altres productes del sector marítim i nàutic com, per exemple, boies o altres sistemes de flotació, balises, motors, infraestructures, sistemes d’ajuda a la navegació, passarel·les o piscifactories.
Però també podrà substituir a altres materials metàl·lics en la fabricació de productes en contacte amb ambients corrosius i que poden generar substàncies contaminants durant la seua degradació o oxidació.