Premsa

L’AVI dona suport al CEAM en el desenvolupament d’una eina informàtica que facilita la gestió de les zones forestals cremades



  • La fundació CEAM col·labora amb el departament d’Ecologia de la UA, la Direcció General de Prevenció d’Incendis i l’empresa Avantgeo
  • L’aplicació analitza els indicadors de degradació, localitza els ecosistemes vulnerables i proposa actuacions urgents per a minimitzar danys

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), fa costat al Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) en el desenvolupament d’una aplicació informàtica pionera per a optimitzar la gestió de les zones forestals cremades, que estarà disponible tant a través d’Internet com en dispositius mòbils.

Per a executar aquesta iniciativa, que finalitzarà a la fi d’enguany, la fundació dependent de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica col·labora, en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, amb el departament d’Ecologia de la Universitat d’Alacant, la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals i l’empresa Avantgeo.

El projecte, batejat com Postfire, desenvolupa un procediment d’anàlisi i avaluació dels impactes ecològics dels grans incendis i posa a la disposició del personal tècnic i del públic interessat una eina estandarditzada i de fàcil interpretació, amb una contrastada base científica, d’ajuda a la presa de decisions per a la gestió de zones forestals cremades en l’àmbit mediterrani.

Es basa en un protocol desenvolupat prèviament pel CEAM, que analitza, en una aproximació d’urgència, els principals processos i indicadors de degradació causats per l’incendi, avalua els impactes ecològics i localitza espacialment els ecosistemes vulnerables. Amb una base cartogràfica i amb informació específica de la zona cremada, es proposen, a més, actuacions urgents per a minimitzar els danys i millorar la recuperació de l’ecosistema.

El principal avantatge de *Postfire radica, precisament, en la seua capacitat per a transferir amb celeritat el coneixement científic i les innovacions tècniques a la gestió de zones forestals cremades a través d’un model estandarditzat d’anàlisi, que es fonamenta en l’experiència acumulada pel CEAM durant més de 25 anys d’avaluació i seguiment de la regeneració dels incendis forestals.

A més, gràcies al suport cartogràfic i la informació obtinguda directament de les zones cremades, es facilita la localització espacial de les àrees amb major perill de degradació, la qual cosa permet, al seu torn, prioritzar les actuacions de mitigació específiques per a cada escenari de risc.

A partir d’un projecte europeu

El projecte parteix d’un prototip desenvolupat per la Fundació CEAM en el marc d’un projecte europeu, així com dels protocols recollits en la guia tècnica d’aquesta institució per a la gestió de muntanyes cremades, que ha editat el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

Es tracta d’una metodologia contrastada, no sols en la Comunitat Valenciana, sinó en altres zones geogràfiques de clima mediterrani com, per exemple, a Califòrnia, on el CEAM ha col·laborat amb la Universitat de Califòrnia-Davis per a l’adaptació del prototip a les condicions específiques dels incendis que es produeixen en aquest estat.

En l’actualitat, la iniciativa es troba en la fase de desenvolupament del portal informàtic i de l’aplicació per a dispositius mòbils, que contempla opcions de repositori d’informació de grans incendis forestals, presa i revisió de dades de mostrejos específics, anàlisi cartogràfica i procés d’avaluació de l’impacte ecològic i identificació de zones vulnerables.

En fases posteriors s’implementaran opcions tecnològiques vinculades amb el seguiment de les zones cremada a mitjà i llarg termini.

En l’execució de Postfire col·laboren amb la Fundació *CEAM, múltiples actors dels àmbits científics, empresarial i institucional de la Comunitat Valenciana. Entre ells, el departament d’Ecologia de la Universitat d’Alacant contribueix al desenvolupament i revisió dels protocols, en un procés perquè es compta també amb l’assessorament del departament de Ecofisiología de la Universitat de Barcelona.

La Direcció General de Prevenció d’incendis de la Conselleria ofereix, per part seua, suport tècnic i documental al projecte, mentre que l’empresa valenciana Avantgeo, especialitzada en Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG), és l’encarregada de desenvolupar els processos informàtics i cartogràfics.

L’actuació s’emmarca en l’estratègia de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital per a la millora del sistema productiu, al mateix temps que s’alinea amb els reptes-solució proposats pel Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en emergències, que planteja entre les seues prioritats d’I+D+i el desenvolupament de plataformes intel·ligents d’adaptació de la informació procedent de diferents fonts, capaces de modelitzar, fusionar i analitzar les dades i facilitar-li’ls als centres de gestió.

Author