Premsa

L’AVI dona suport a un projecte d’Indústries Alegre per a integrar electrònica en plàstics i optimitzar els processos de producció en la indústria de l’automòbil


  • L’empresa valenciana Indústries Alegre col·labora amb Eurecat en l’execució d’un demostrador per a validar aquesta tecnologia incipient
  • Permetrà la fabricació de peces més lleugeres, amb menys components per a assemblar i atorgarà més llibertat en el disseny i funcionalitats

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) dona suport a l’execució d’un projecte per a la integració d’electrònica en plàstics injectats que optimitzarà els processos productius en la indústria de l’automòbil.

El desenvolupament d’aquesta tecnologia emergent, coneguda com plastrònica, permetrà la fabricació de peces més lleugeres i amb menys components per a assemblar, al mateix temps que atorgarà més llibertat en el disseny i funcionalitats.

La iniciativa, impulsada per Indústries Alegre en col·laboració amb Eurecat, té com a objectiu final el desenvolupament d’un prototip amb el qual demostrar tant la viabilitat tècnica com les múltiples aplicacions de l’electrònica flexible en el sector de l’automoció.

També coneguda com In Mold electronics (electrònica en motle, en anglés), aquesta tecnologia ofereix múltiples avantatges perquè simplifica al màxim els processos productius en incorporar, en un únic pas de fabricació, l’electrònica embeguda en plàstic.

En la pràctica, totes les peces amb electrònica mecànica com, per exemple, els accionaments de les llums o les consoles dels vehicles, són susceptibles de produir-se a través de la plastrònica.

Aplicacions en el sector aeronàutic i l’electrònica de consum

No obstant això, els usos potencials d’aquest avanç tecnològic transcendeixen amb escreix l’automoció i s’estenen a altres sectors com l’aeronàutic i aeroespacial, l’electrònica de consum o els electrodomèstics de la línia blanca, que són aquells que es vinculen a la cuina i la neteja de la llar.

Finalitzada la primera anualitat del projecte, l’equip tècnic està treballant en el demostrador final, que s’ha dividit en dues fases de disseny. La primera permetrà certificar les funcionalitats de l’electrònica impresa embeguda en el plàstic injectat, mentre que la segona corroborarà la seua integració en el disseny de la peça final.

Per a dur a terme aquesta iniciativa, amb el propòsit d’impulsar la innovació tecnològica en els seus processos productius, Indústries Alegre col·labora amb Eurecat, un centre amb una àmplia experiència en el desenvolupament de l’electrònica en motle, que està aportant el coneixement acumulat en aquest camp per a l’execució del prototip.

El projecte s’alinea amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Automoció i Mobilitat Sostenible, que ha proposat a l’Agència diferents prioritats d’Innovació en aquest camp. En concret, la iniciativa liderada per Indústries Alegre aporta “solucions innovadores per al desenvolupament d’interiors personalitzats”.

De la mateixa manera, entronca directament amb l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com RIS3CV, que coordina la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

Així, el projecte de plastrònica, s’enquadra en l’eix dedicat als processos de fabricació avançada, i contribueix a “posicionar a la indústria d’automoció i transport valenciana davant els centres de decisió multinacionals com un sector sinèrgic, eficient i amb òptims nivells de qualitat”, un dels objectius principals.

Author