Premsa, Premsa

La Generalitat finança un sistema de turbines que millora la distribució d’aigua potable i aprofita el corrent per a generar electricitat


  • L’Empresa Mixta Valenciana d’Aigües (EMIVASA), l’Empresa Mixta Metropolitana (EMIMET), la Universitat de València i l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE) col·laboren en el desenvolupament d’este sistema, que busca una distribució eficient de l’aigua potable
  • Este projecte contribuirà a la descarbonització de les xarxes de proveïment d’aigua potable i optimitzarà la seua distribució a València i l’àrea metropolitana


La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Nuria Montes, finança el desenvolupament d’un sistema de generació d’energia mitjançant turbines (PAT) que aprofita el moviment de l’aigua per a produir energia hidroelèctrica. Esta tecnologia permetrà, a més, optimitzar la pressió de l’aigua i garantirà l’òptim proveïment de les llars.


L’Empresa Mixta Valenciana d’Aigües (EMIVASA); l’Empresa Mixta Metropolitana (EMIMET), en col·laboració amb el Departament d’Enginyeria Hidràulica i Medi Ambient (DIHMA) de la Universitat Politècnica de València (UPV); la Universitat de València (UV), i l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE) col·laboren en esta iniciativa, que regula la pressió en la xarxa per a evitar fuites en les conduccions alhora que se subministra el cabal d’aigua suficient segons la demanda del nucli de població a cada moment.


Este projecte té el suport econòmic d’Ivace+i i el finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana – FEDER per al període 2021-2027.


L’objectiu d’este desenvolupament, denominat TURBINES, és el de millorar la regulació actual del subministrament d’aigua mitjançant unes turbines que permeten mantindre la pressió en tots els consums de la xarxa el més estable possible. De fet, amb el sistema de regulació vigent, hi ha punts en els quals es perd energia en forma de calor i el projecte pretén aprofitar eixa energia residual com a energia elèctrica.


Així mateix, el projecte busca innovar en tres aspectes concrets. El primer seria entendre com les bombes, dissenyades originalment per a impulsar fluids, poden operar eficientment en sentit contrari, és a dir, com a turbines per a generar energia elèctrica. El segon seria dur a terme una anàlisi detallada dels equips elèctrics associats a les turbines per a comprendre el seu comportament i avaluar les pèrdues d’energia.


Finalment, es desenvoluparà una ferramenta que ajudarà en l’elecció de l’equip més adequat per a la generació d’energia. Això implica considerar factors com l’eficiència de les turbines, les característiques elèctriques i les econòmiques per a determinar el model d’explotació que resultarà més rendible.


Quant al punt de desenvolupament del projecte, s’estan realitzant les proves per a la caracterització dels dispositius síncrons a les turbines i les PAT per a les diverses condicions de treball.


Això permetrà entendre i optimitzar el rendiment dels dispositius elèctrics associats a les turbines i bombes utilitzades com a turbines en un context de generació d’energia hidroelèctrica, i contribuir així a la descarbonització de les xarxes de proveïment d’aigua potable.

Col·laboració del sistema d’innovació


El treball d’EMIVASA, que és l’encarregada de liderar el projecte, dissenyarà i implementarà els equips de generació hidràulica en la xarxa de proveïment de la ciutat de València. Per la seua banda, EMIMET, en col·laboració amb el DIHMA de la UPV, serà l’encarregada de dur a terme la determinació de les corbes reals de les bombes funcionant com a turbines, així com fer-ne la regulació.


A més, la Universitat de València realitzarà la caracterització elèctrica de les turbines i les PAT en diferents condicions de treball per a simular i obtindre diverses estratègies de generació elèctrica, la qual cosa permetria als equips adaptar-se a les diverses condicions, produint així la quantitat més gran d’energia possible. Finalment, l’ITE desenvoluparà dissenys que faciliten la reproductivitat i l’escalabilitat de les solucions que es proposen en el marc del pla dissenyat.


Este projecte s’alinea amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Tecnologies Habilitadores, que aposta pel desenvolupament de solucions per a millorar l’eficiència en la generació, l’emmagatzematge i la gestió d’energies renovables. Així mateix, TURBINES s’emmarca en l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

Author